Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Υπεγράφη η νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Υπεγράφη η νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Η νέα σύμβαση, η οποία είναι ετήσια και υπογράφηκε πέντε μέρες πριν από τη λήξη τής τρίμηνης μετενέργειας της προηγούμενης, προβλέπει τη διατήρηση βασικών όρων που ορίζονται από τις προηγούμενες ΕΓΣΣΕ, όπως είναι η διατήρηση του επιδόματος γάμου, του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, και των τριετών -ωριμάνσεων- που έχουν «παγώσει», έως ότου η καταγεγραμμένη ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.
Συμφωνήθηκε επίσης και η επέκταση του δικαιώματος για άδεια φροντίδας του παιδιού (μειωμένο ωράριο) και στον πατέρα, στην περίπτωση που η γυναίκα είναι αυταπασχολούμενη.
Στις περιπτώσεις που και οι δυο γονείς είναι μισθωτοί, θα μπορούν με κοινή δήλωση στους εργοδότες τους να επιλέγουν για το ποιος από τους δυο θα κάνει χρήση της γονικής άδειας, εκτός και αν με κοινή δήλωσή τους κάνουν και οι δυο χρήση του δικαιώματος αυτού μέσα στα χρονικά όρια που προβλέπονται.
Σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2002, παρέχεται στη μητέρα δικαίωμα για 30 μήνες να προσέρχεται αργότερα ή να αποχωρεί κατά μία ώρα νωρίτερα από την εργασία της.
Οι κοινωνικοί εταίροι δεν συζήτησαν το θέμα του κατώτερου μισθού ο οποίος πλέον καθορίζεται με νόμο.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε, ειδική ρήτρα η οποία προβλέπει ότι στην περίπτωση κατά την οποία η νομοθεσία αυτή αλλάξει «κατά τη διάρκεια της ισχύος της παρούσας ΕΓΣΣΕ τότε θα ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών ορίων της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης».
«Θα αγωνιστούμε για να αποκαταστήσουμε τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει κοινή παρέμβαση με τους εργοδότες προς το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση χαρακτήρισε «αδιανόητο» το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας αναφέρθηκε στο παράδειγμα του μειωμένου κατώτερου μισθού για τους νέους για το οποίο υποστήριξε ότι όχι μόνο δεν πέτυχε να μειώσει την ανεργία των νέων αλλά αντίθετα την πολλαπλασίασε.
«Πετύχαμε να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Γιώργος Δασκαλόπουλος, και πρόσθεσε: «Τώρα πρέπει να δουλέψουμε για να έρθουν καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις».
Την ανάγκη να κρατηθεί ζωντανός ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων σημείωσε και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιώργος Βερνίκος, ενώ τόνισε ότι «στον κλάδο του τουρισμού κάνουμε ό,τι μπορούμε».
«Οι αλόγιστες περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων έλαβαν σήμερα τέλος με την ομόφωνη απόφασή μας να κρατήσουμε ενεργό το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αφού με τον "μανδύα" της ΕΓΣΣΕ διατηρούμε το επίδομα γάμου» ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης.
«Μήνυμα προς την κυβέρνηση και τους δανειστές» χαρακτήρισε την υπογραφή της σύμβασης ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς και σημείωσε ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν είναι ελεύθερες λόγω των νομοθετικών παρεμβάσεων.
Η ισχύς της νέας συλλογικής σύμβασης αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.
Χαιρέτισε τη συμφωνία ο Γιάννης Βρούτσης
«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και τη σύναψη νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2014.
Επιβεβαιώνεται, έτσι, η συλλογική αυτονομία των κοινωνικών εταίρων και η ουσιαστική δυναμική που αυτή μπορεί να έχει όταν επικρατεί πνεύμα ωριμότητας, συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Σήμερα, στη μεγάλη στροφή για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, η κοινωνική συνεννόηση και ηρεμία, η συναίνεση και η συνεργασία των δυνάμεων της εργασίας και της παραγωγής είναι περισσότερο απαραίτητες από ποτέ».

2 σχόλια:

  1. Να τι συμφώνησαν ΓΣΕΕ και ΣΕΒ με τους άλλους εργοδοτικούς φορείς. Συνεργασία μεταξύ τους στα παρακάτω:

    Παρέμβαση στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού 2014- 2020, για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, στη βάση των παρακάτω θεμάτων:

    1. Απασχόληση, εκπαίδευση, κατάρτιση

    - Κοινωνική προστασία

    - Ανταγωνιστικότητα

    - Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία

    Δηλαδή να συμβάλουν όλοι μαζί στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας με στήριξη των εργοδοτών μέχρι το 2020, που αυτό σημαίνει ζεστό χρήμα στους επιχειρηματίες και υποταγή σ' αυτό που ο ΣΕΒ είχε πει στην προηγούμενη συνάντηση, προετοιμασία για το νέο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων.

    2. Να επεξεργαστούν πρόταση σύμπραξής τους με τον ΟΑΕΔ με στόχο τη συντονισμένη οργάνωση δράσεων σχετικά με την απασχόληση των νέων (π.χ. μαθητεία, πρακτική άσκηση, εγγύηση για τη νεολαία, νεανική επιχειρηματικότητα κλπ.). Να ενισχύσουν δηλαδή τα άθλια προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας ιδιαίτερα για τους νέους που θα φουσκώσουν τα πορτοφόλια των βιομηχάνων και θα υπονομεύσουν τις συλλογικές συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

    3. Ότι δεν θα δώσουν αυξήσεις, επικαλούμενοι τη νομοθετική απαγόρευση η οποία ήταν απαίτηση του ΣΕΒ και θα παραμείνει ο μισθός στα άθλια επίπεδα των 586 ευρώ και 511 για τους νέους και ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια σειρά επιδόματα.

    4. Όλοι μαζί συμφώνησαν ο κοινωνικός διάλογος που δίνει τέτοιες συμφωνίες να επεκταθεί και στους κλάδους.

    Και απ’ αυτή τη συμφωνία επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μας για το ρόλο που παίζουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΥΠΟΤΑΓΗΣ. Προκύπτει επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι να πετάξουν από τα συνδικάτα τέτοιες ηγεσίες.

    Να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία στις 9 Απρίλη, απαντώντας έμπρακτα στον ΣΕΒ και τη ΓΣΕΕ που, για να την υπονομεύσουν, άρον - άρον υπέγραψαν τέτοια αθλιότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει κρυφή ατζέντα στα εργασιακά, με σοβαρότερα θέματα κι από τις αλλαγές στην εργατική νομοθεσία που επέφερε το τελευταίο μνημόνιο, που η κυβέρνηση προωθεί σε συνεννόηση με τους δανειστές...
    http://www.thepressproject.gr/article/58927
    Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον, σύντομα θα φανούν οι προθέσεις τους, το θέμα είναι πότε θα αφυπνισθούν οι εργαζόμενοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Από το Blogger.