Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Σαν Σήμερα... 30 Μαρτίου

1822  Οι Τούρκοι σφαγιάζουν τους κατοίκους της Χίου, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων σε όλη την Ευρώπη.
Πίνακας του Ντελακρουά ''Η Σφαγή της Χίου''.

1856 Υπογράφεται η Συνθήκη των Παρισίων, που τερματίζει τον Κριμαϊκό Πόλεμο μεταξύ των Ρώσων από τη μία πλευρά και Άγγλων, Γάλλων και Οθωμανών από την άλλη.

1867 Οι Ρώσοι πουλάνε την Αλάσκα στην Αμερική για 7,2 εκατομμύρια δολάρια, μη γνωρίζοντας ότι κάτω από τους πάγους κρύβεται μαύρος χρυσός. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν την κυβέρνησή τους ότι διασπάθισε το δημόσιο χρήμα για να αγοράσει ένα παγόβουνο.
1872 Πεθαίνει ο Νικόλαος (Χαλκιόπουλος) Μάντζαρος, κερκυραίος μουσουργός, ο συνθέτης του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας. (Γεν. 26/10/1795)

1889 Ο Χαρίλαος Τρικούπης καταθέτει στη Βουλή των Ελλήνων το όνειρό του για την ένωση Ρίου - Αντιρρίου. Θα γίνει πραγματικότητα 115 χρόνια μετά, στις 12 Αυγούστου 2004, παραμονή έναρξης των Ολυμπιακών της Αθήνας, οπότε η γέφυρα θα παραδοθεί στην κυκλοφορία. Ωστόσο, πρώτοι τη διέσχισαν στις 8Αυγούστου 2004 οι λαμπαδηδρόμοι που μετέφεραν την Ολυμπιακή φλόγα στην Αθήνα.

1896 Πεθαίνει ο πολιτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας Χαρίλαος Τρικούπης.

1943 Συνέρχεται η πρώτη Πανηπειρωτική Συνδιάσκεψη ανταρτών και συγκροτείται το Στρατηγείο Ηπείρου του ΕΛΑΣ με τα Αρχηγεία: Τζουμέρκων, Γκραμπάλας - Καλαμά Σουλίου.

1945 Συγκροτείται από τις δυνάμεις του ΕΑΜ στο συνδικαλιστικό κίνημα ο Εργατικός Αντιφασιστικός Συνασπισμός (ΕΡΓΑΣ). Το πρόγραμμά του περιελάμβανε: «Την αποκατάσταση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας των συνδικάτων από κάθε κρατική και κεφαλαιοκρατική επέμβαση και επιρροή στην εσωτερική τους ζωή, να καταργηθεί το σύστημα των διορισμών στις διοικήσεις των συνδικάτων, την αποκατάσταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των εργατών στα συνδικάτα τους, την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εργατών να εκλέγουν και να ελέγχουν τις διοικήσεις των συνδικάτων τους, την κατάργηση της υποχρεωτικής κράτησης της συνδρομής των εργατών προς τα συνδικάτα, να ξαναγίνουν τα συνδικάτα όργανα υπεράσπισης των άμεσων και των γενικότερων συμφερόντων των εργαζομένων».

1947 Επίθεση μοναρχικών στα τυπογραφεία της εφημερίδας του Γραφείου Περιοχής Μακεδονίας του ΚΚΕ «Αγωνιστής». Εκτελούν τρεις από τους τυπογράφους και τραυματίζουν επτά. Οι δολοφονημένοι τυπογράφοι είναι οι: Γ. Βουτσάς, Μ. Διακάκης, Μ. Μαγούλας.

1952 Η ώρα είναι 3 μετά τα μεσάνυχτα, το ημερολόγιο γράφει 30 Μάρτη 1952. Στις φυλακές της Καλλιθέας επικρατεί νεκρική σιγή. Ακούγονται τα βαριά βήματα του δεσμοφύλακα. Φτάνει στο κελί του Νίκου Μπελογιάννη. Το ξεκλειδώνει, τον ξυπνάει. Δίπλα του στέκει, όπως ένα μακάβριο φάντασμα, ο βασιλικός επίτροπος συνταγματάρχης Αθανασούλης. Διαβάζει στον Μπελογιάννη την απόφαση να τον οδηγήσουν μαζί με τους συγκρατουμένους του Ν. Καλούμενο, Η. Αργυριάδη και Δ. Μπάτση στην εκτέλεση. Στις 3 και 20 η φάλαγγα βγήκε από τις πόρτες των φυλακών κατευθυνόμενη με δαιμονισμένη ταχύτητα προς το «συνήθη τόπο των εκτελέσεων», το Γουδή.
Το απόσπασμα παρατάσσεται με τα όπλα «επί σκοπόν». Είναι σκοτάδι ακόμα. Οι αρχιδήμιοι στρέφουν τους προβολείς των αυτοκινήτων στα πρόσωπα των μελλοθανάτων. Ώρα 4 και 12 λεπτά. Ακούγονται οι δολοφονικές ομοβροντίες. Το έγκλημα της κυβέρνησης Πλαστήρα ολοκληρώθηκε. Οι εφημερίδες θα γράψουν ότι ο Μπελογιάννης είχε ακούσει ήρεμος μ' ένα πικρό χαμόγελο την καταδίκη του σε θάνατο, αποχαιρέτησε τους συγκρατουμένους του στις φυλακές και μπρος στο εκτελεστικό απόσπασμα αρνήθηκε να του δέσουν τα μάτια. Ζητωκραύγασε για το ΚΚΕ και έπεσε από τις σφαίρες του αποσπάσματος. Ήταν 37 χρόνων.

1970 Στην επέτειο της εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του, οι πολιτικοί κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού κηρύσσουν 24ωρη αποχή από το συσσίτιο και διήμερο πένθος για τα θύματα της χούντας.

1992 Πεθαίνει ο Έλληνας αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος, που έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν ανακάλυψε τον τάφο του βασιλιά των Μακεδόνων Φίλιππου Β' στη Βεργίνα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.