Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Σαν Σήμερα... 7 Μαρτίου

322 π.Χ.  Πεθαίνει ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης.
 
321   Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος με διάταγμα του καθιερώνει την Ημέρα του Ηλίου (Dies Solis στα λατινικά, Sunday στα αγγλικά) ως ημέρα αργίας στην Αυτοκρατορία.

1274   Πεθαίνει ο Ιταλός θεολόγος Τόμας Ντ’ Ακουίνας (Θωμάς ο Ακινάτης), από τους διαμορφωτές του δόγματος της καθολικής εκκλησίας.

1530  Ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος ο 8ος ζητά από τον Πάπα να του επιτρέψει να πάρει διαζύγιο. Ο Πάπας αρνείται και ο βασιλιάς κηρύσσει ότι ο Πάπας δεν είναι ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας. Έτσι, η Αγγλικανική Εκκλησία αυτονομείται από την Καθολική κι έχει κεφαλής της τον εκάστοτε βασιλιά.

1875   Γεννιέται ο Γάλλος μουσικοσυνθέτης Μορίς Ραβέλ. Έργα του, το «Μπολερό», «Δάφνης και Χλόη» κ.ά.

1876   Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τηλέφωνο.

1935   Τα χιτλερικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη Ρηνανία. Η Γερμανία καταργεί τη Συνθήκη του Λοκάρνο, με την οποία οριζόταν
η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο Ρήνο. Εντούτοις, καμιά αντίδραση δεν σημειώνεται από τη Γαλλία και τη Βρετανία, που ευελπιστούν και ενθαρρύνουν την επιθετική πολιτική των Ναζί κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

1937   Αντιδικτατορικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στα Χανιά, με αφορμή την επίσκεψη στην Κρήτη του βασιλιά και του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά. Σκορπίστηκαν χιλιάδες προκηρύξεις με αντιδικτατορικό περιεχόμενο και ρίχτηκαν συνθήματα υπέρ της δημοκρατίας και κατά της δικτατορίας.

1948   Ενσωματώνονται και επίσημα στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα, που έως τότε κατέχονταν από την Ιταλία.

1965   Περίπου 600 Αφροαμερικανοί πραγματοποιούν πορεία από τη Σέλμα προς την πρωτεύουσα της πολιτείας της Αλαμπάμα Μοντγκόμερι, διαμαρτυρόμενοι για τον αποκλεισμό των μαύρων από την εκλογική διαδικασία, καθώς και για την πρόσφατη δολοφονία ενός συναγωνιστή τους. Καθοδόν δέχονται τη βίαιη επίθεση της αστυνομίας, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό 17 διαδηλωτών. Η σφοδρότητα της επίθεσης, που μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ, συγκλόνισε τις ΗΠΑ. Η μέρα αυτή έμεινε στην ιστορία ως «ματωμένη Κυριακή», ενώ πυροδότησε μια σειρά μαζικές αντιδράσεις.

1966   Στα πλαίσια των ενδοκρατικών αντιθέσεων, ο πρόεδρος της Γαλλίας Ντε Γκολ ανακοινώνει την αποχώρηση της χώρας του από το ΝΑΤΟ.

1999   Φεύγει από τη ζωή ο μεγάλος Αμερικανός σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Έργα του, «SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα», «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος», «Κουρδιστό Πορτοκάλι», «Η Λάμψη», κ.α.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.