Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2014

Κλαδική Σ.Σ.Ε. Επισιτισμού

   Επειδή πολύς λόγος γίνεται για τις ΣΣΕ με τους πρόσφατους νόμους του Μνημονίου 2, θέλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:
         Η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Επισιτισμού καταγγέλθηκε στις 11-5-2012! 
Έτσι εξακολουθούν να ισχύουν για ένα τρίμηνο (μέχρι 11-8-2012) από την ημερομηνία καταγγελίας (μετενέργεια), όλοι οι όροι, οικονομικοί και θεσμικοί (τα επιδόματα, τα καθήκοντα, οι διαβαθμίσεις μαγείρων, απαγορευτικές διατάξεις κ.τ.λ.) 
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι της 11-8-212 δεν μπορεί να γίνει καμία μείωση μισθών ή αλλαγή σύμβασης ούτε στους εργαζόμενους, ούτε στους μάνατζερ. 
Κάθε προσπάθεια της εταιρίας για παραπάνω αλλαγές συνιστά βλαπτική μεταβολή ενώ επίσης είναι παράνομη!
(Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Επιτροπή Αγώνα).
 Έτσι κάθε σύμβαση που θα αλλάξει με τις γνωστές μεθόδους τρομοκρατίας (υπογράφεις ή απολύεσαι - υπογράφετε αλλιώς θα κλείσουμε το κατάστημα) είναι άκυρη και σε περίπτωση απόλυσης είναι άκυρη και καταχρηστική.

         Μετά το τρίμηνο της μετενέργειας 11/8/2012 και εφόσον δεν υπογραφεί νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και δεν αλλάξει η νομοθεσία σε κυβερνητικό επίπεδο (είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο):
Oι ατομικές συμβάσεις που έχουμε ο καθένας μας με την εταιρία, ενσωματώνουν όλους τους όρους της τελευταίας κλαδικής σύμβασης, οπότε δεν μπορεί να γίνει γενικά μείωση του μισθού ούτε να αλλάξουν οι θεσμικοί όροι (πχ captain ή άλλες τέτοιες μπούρδες), εκτός αν κάποιος θέλει από μόνος του να αυτοκτονήσει!!!..."για το καλό της εταιρίας που λένε". 
Προσοχή όποιος υπογράψει το οτιδήποτε μετά της 11/8/2012 δεν μπορεί να αλλάξει μετά τους όρους της ατομικής σύμβασης, τουλάχιστον στο νομικό επίπεδο!
 Έτσι δεν υπογράφουμε καμιά νέα ατομική σύμβαση γιατί η Εταιρία θα προσπαθήσει να περάσει - καταργήσει ότι θεσμικό δικαίωμα αυτές ενσωματώνουν! 
Οι μειώσεις που μπορούν να γίνουν μονομερώς από την εταιρία είναι:

       Στο οικονομικό επίπεδο διατηρείται ο βασικός μισθός της κλαδικής συν τα 4 επιδόματα και οι ωριμάνσεις παγώνουν (Ν.4046/2012).  Διευκρινίζουμε ότι το επίδομα ανθυγιεινής καθώς και το επίδομα γάμου δεν καταργούνται!ενώ καταργείται το επίδομα ταμιακών λαθών για τους ταμίες! 

           Στο θεσμικό επίπεδο δεν αλλάζει τίποτα!

Για τους εργαζόμενους στο λογιστήριο ή στη Service Plus ισχύουν περίπου τα ίδια! 
 (Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Επιτροπή Αγώνα).

      Όσοι από τους συναδέλφους υπόγραψαν ατομικές συμβάσεις (captain ή οτιδήποτε άλλο) πριν της 11/08/2012 αυτές είναι άκυρες και μπορούμε να τις καταγγείλουμε στην Επιθεώρηση Εργασίας!


Πως πληρώνονται και πως ασφαλίζονται οι Σερβιτόροι

    Οι σερβιτόροι πληρώνονται με ποσοστά και ασφαλίζονται με τεκμαρτά (βλέπε παρακάτω). 
Αν αναλογικά το ωρομ/σθιο που προκύπτει από τα ποσοστά είναι μικρότερο του ωρομ/σθιου της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε  τότε πληρώνονται την ώρα με το ωρομ/σθιο της  Ε.Γ.Σ.Σ.Ε! Επίσης πληρώνονται με τεκμαρτά τις άδειες και τα δώρα Χρ. και Πάσχα καθώς και το επίδομα αδείας. Όλα τα άλλα επιδόματα (γάμου κτλ, τριετιών τα πληρώνονται με το βασικό ημ/σθιο της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. όπως επίσης και τις προσαυξήσεις σε νυχτερινά και αργίες. Η ασφάλιση γίνεται με τα τεκμαρτά ημερομίσθια του ΙΚΑ και δεν είναι αναλογική γι' αυτό έχουμε και πολλές κρατήσεις, είτε είσαι 8ωρο 5μερο είτε μερικής απασχόλησης 15ωρο, 20ωρο κτλ!

Δεδομένα:

Το τεκμαρτό ημερ/σθιο του ΙΚΑ είναι 40,45 για το 2013

Το ημερ/σθιο της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε είναι 26,18 και το ωρομ/σθιο είναι 3,93 (26,18*6/40)
                   και κάτω των 25 ετών 22,83 και το ωρομ/σθιο είναι 3,42 (22,83*6/40)
Παράδειγμα:

        Τα ποσοστά λογίζονται από τον τζίρο που έκανε κάθε κατάστημα μόνο στα dine in για όλo τον μήνα! Προσοχή αν τις ώρες που δούλεψα δεν πάτησε άνθρωπος στο μαγαζί και μετά που σχόλασα έγινε κόλαση δεν σημαίνει ότι δεν θα πάρω ποσοστά αρκεί το ωρομ/σθιο που θα βρω να ξεπερνάει αυτό του ανειδίκευτου (3,93 ή 3,42). Επίσης αν στις βάρδιες δούλευαν ένας σερβιτόρος, ένας captain και ένας μάνατζερ τότε στην βάρδια θεωρούμε ότι δούλεψε ένας σερβιτόρος και όχι τρεις, άσχετα αν πήρε τις παραγγελίες στο όνομά του! ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕ ΠΟΥ ΕΒΑΖΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ! ΑΡΑ:

       Έστω ότι το κατάστημα έχει 2 σερβιτόρους και έναν captain.  Η μία σερβιτόρα δούλεψε 100 ώρες και η άλλη 50 ώρες τον μήνα. Πάω στον υπολογιστή και βρίσκω το ποσό είσπραξης μόνο από τα dine in και αφαιρώ τον Δ. Φόρο και τον ΦΠΑ και έτσι προκύπτει το καθαρό ποσό είσπραξης. Ας πούμε ότι το καθαρό ποσό είναι 10.000 ευρώ. Αρα:

10.000*11%= 1100 ευρώ. 
Μετά πρέπει να βρω πόσο αντιστοιχεί σε κάθε ώρα
1100/150 ώρες (το συνολο των ωρών των σερβιτόρων)= 7,33 ευρώ είναι το ωρομ/σθιο και είναι μεγαλύτερο του 3,93 ή 3,42. 
Αν εκείνον τον μήνα δεν έμπαινε καθόλου πελάτης στο μαγαζί τότε:

0 ευρώ καθαρό ποσό*11%=0/150=0 και μικρότερο του 3,93 ή 3,42 άρα
ΠΑΝΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ ΤΗΝ ΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΙΝΩ ΜΕ ΤΟ 3,93 ή 3,42. Όταν είναι μεγαλύτερο παίρνω το μεγαλύτερο ωρομίσθιο και όταν είναι μικρότερο από 3,93 ή 3,42 παίρνω το 3,93 ή 3,42.

Έτσι στο τέλος του μήνα πολλαπλασιάζω τις ώρες που έχω δουλέψει με το ωρομίσθιο που προκύπτει από τα ποσοστά (δηλ 100*7,33 και 50*7,33) και βρίσκω ότι έχω μισθό 733 και 366,5 ευρώ αντίστοιχα για κάθε σερβιτορα . Αυτό το νούμερο είναι μικτά και χωρίς τις προσαυξήσεις και τα επιδόματα! Αρα προσθέτω και τα υπόλοιπα.

Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσω και ότι επιδόματα έχω (τριετίες, επίδομα γάμου και πτυχίο τουριστικής σχολή.

Για γάμου  έχω 3,93 *100 (ώρες που δούλεψα)= 393 ευρώ*10%=39,3
Για τριετιών έχω 3,93*100 (ώρες που δούλεψα)=393*5% για κάθε τριετία. Ας πούμε ότι η σερβιτόρα είχε 2 τριετίες τότε 19,65*2=39,3
Για σχολή έχω 3,93*100 (ώρες που δούλεψα)= 393*6% ή 10% ή 15% ανάλογα τι πτυχίο έχω. Ας πούμε οτι έχω ταχύρυθμης εκπ. τότε 393*10%=39,3.

Ας πούμε ότι είχα 17 ώρες νύχτα και 22 ώρες αργίες τον μήνα και είμαι πάνω από 25 ετών. Τότε
17*0,98 ευρώ=16,16 ευρώ *Το 0,98 είναι η προσαύξηση για κάθε νυχτερινή ώρα
22*2,95 ευρώ=64,9 ευρώ *Το 2,95 είναι η προσαύξηση για κάθε ώρα σε αργία και Κυριακή
Έτσι, αφού προσθέσω τα επιδόματα και τις προσαυξείσεις τότε προκύπτει ο μισθός 733+39,3+39,3+39,3+16,16+64,9= 931,36 ευρώ μικτά. 

Για να βρω πόσα θα πάρω στο χέρι καθαρά:

Βρίσκω τις μέρας ασφάλισης (πόσα ένσημα κόλλησα τον μήνα-23, 24 ή 25)ανάλογα με το αν είμαι 5μερο ή 4μερο και το πολλαπλασιάζω με το Τ.Η. του ΙΚΑ το 40,45.

Αρα για 25 μέρεςασφάλισης 5μερο έχω 40,45*25=1277,75 (δηλαδή το ΙΚΑ θεωρεί ότι εγώ πέρνω 1011,25 μισθό).
Μετά από το 1011,25 αφαιρώ τις κρατήσεις που είναι 18,95%. Αρα 1011,25*18,95%= 191,63

Έτσι από τα 931,36 ευρώ μικτά αφαιρώ το 191,63. Αρα στο χέρι παίρνω 739,73

Παρακάτω παραθέτουμε την Κ.Σ.Σ.Ε όπως και άλλα δικαιώματα. 
ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 36/2010
«Για τη ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως τουριστικών και επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας»
Διαιτητής: Ανδρέας Νικολόπουλος
1.            Με την υπ'αριθ. Πρωτ. 034/24.6.2010 αίτησή της προς τον Ο.ΜΕ.Δ., η «Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων», νόμιμα εκπροσωπούμενη, ζήτησε την παροχή υπηρεσιών διαιτησίας, για τη ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας των μελών της, αφού είχε αποδεχθεί την πρόταση του Μεσολαβητή που απέρριψε η εργοδοτική πλευρά, προκειμένου να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας στο στάδιο της Μεσολάβησης.
2.            Στις 14.7.2010 αναδείχθηκα Διαιτητής με δεύτερη κλήρωση, ενώ ο αναπληρωματικός Διαιτητής ο κ. Λ. Σέμπος ανεδείχθη με πρώτη κλήρωση.
3.            Την 15.7.2010 ανέλαβα τα καθήκοντά μου και με γραπτή πρόσκλησή μου κάλεσα τα μέρη για πρώτη συνάντηση την 21.7.2010 και ώρα 13.00 στα γραφεία του ΟΜΕΔ στην Αθήνα.
4.    Στη συνάντηση αυτή προσήλθαν εκ μέρους, αφενός, της εργατικής πλευράς οι κ.κ. Καραθανάσης, Προύντζος και Κουρίνος και, αφετέρου, της εργοδοτικής οι κ.κ. Κουζούπης (ΠΟΕΣΕ), Κατσόγιαννης (Ομοσπονδία Καφεπωλών Ελλάδος) και η κ. Κωνσταντινοπούλου (ΓΣΕΒΕΕ).
5.    Με την έναρξη της συζήτησης, οι εκπρόσωποι της εργατικής πλευράς κατέθεσαν πρόταση για υπογραφή ΣΣΕ με το ίδιο περιεχόμενο της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί για υπογραφή της εθνικής κλαδικής ΣΣΕ για το εργατοτεχνικό προσωπικό βιομηχανικών - βιοτεχνικών επιχειρήσεων καθώς και λοιπών εργαστηρίων Ζαχαρωδών προϊόντων όλης της χώρας. Το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής περιελάμβανε:
(α) Διετή διάρκεια της ΣΣΕ για 2010 και 2011
(β) Μηδενική αύξηση για το 2010 (λόγω οικονομικής κρίσης και ότι επακολούθησε)
(γ) Αύξηση 1,2% από 1.4.2011 στους διαμορφωμένους μισθούς 31.12.2009
(δ) Ρήτρα καταβολής δώρου Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας (όπως αναφέρεται στο άρθρο 1,2 και προσάρτημα της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.).
6. Οι εκπρόσωποι της εργοδοτικής πλευράς συμφωνούν με την πρόταση της εργατικής πλευράς, ωστόσο ο εκπρόσωπος της ΠΟΕΣΕ έθεσε τα θέματα που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα της οργάνωσής του 1099/10.6.2010, με το οποίο ζητά να εξετασθούν τα ακόλουθα αιτήματα της οργάνωσής του:
(α) Μεταφορά των ρεπό με την απόλυτη συμφωνία εργαζομένων - εργοδοτών η οποία θα κατατίθεται στην Διεύθυνση Εργασίας, και μόνο για δύο μήνες ετησίως. Το αιτιολογικό του αιτήματος αυτού αναφέρεται στην αδυναμία πρόσληψης προσωπικού σε πολλές περιοχές της χώρας (π.χ. Αράχοβα, χιονοδρομικά κέντρα, νησιώτικες περιοχές), όπου ο κύκλος εργασιών περιορίζεται στο μικρό χρονικό διάστημα από 30 έως 60 ημέρες (εξαιρουμένων κάποιων περιοχών που φτάνει τους έξι μήνες). Ο λόγος της αδυναμίας αυτής οφείλεται στο γεγονός ότι δεν προσφέρεται προσωπικό για να καλύψει τα (δύο εβδομαδιαία) ρεπό των απασχολουμένων. Επιπλέον, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν επιθυμούν να λαμβάνουν ρεπό, λόγω της χρονικά περιορισμένης απασχόλησής τους, και επιπλέον διότι, εφόσον εργάζονται και τις ημέρες των ρεπό τους, συμπληρώνουν ευκολότερα τα απαιτούμενα ένσημα, ως εποχικό προσωπικό, για να λάβουν στη συνέχεια το επίδομα ανεργίας.
(β) Προσδιορισμός αμοιβής για τους σερβιτόρους και τους βοηθούς τους.
Συγκεκριμένα, η εργοδοτική πλευρά ζητά να αλλάξει ο σημερινός τρόπος αμοιβής των προαναφερθέντων επαγγελμάτων, ο οποίος συνίσταται σε ποσοστά, και να αντικατασταθεί με βασικούς μισθούς, όπως συμβαίνει με τους σερβιτόρους και τους βοηθούς τους στα Ξενοδοχεία, βάσει της σχετικής ΣΣΕ, την οποία υπογράφουν οι ίδιοι εκπρόσωποι των εργαζομένων που συμμετέχουν στις παρούσες διαπραγματεύσεις. Η εργοδοτική πλευρά επικαλείται κατά πρώτο λόγο τον «αθέμιτο» ανταγωνισμό που δέχονται από τις ομοειδείς επιχειρήσεις εντός των Ξενοδοχείων και κατά δεύτερο λόγο τη δυσκολία τους να προσλάβουν προσωπικό, διότι πολλά νέα άτομα που απασχολούνται στις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής δεν αποδέχονται την αμοιβή με ποσοστά, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να είναι εκτεθειμένες προς τις διευθύνσεις εργασίας. Προφορικά, η εργοδοτική πλευρά έθεσε και θέμα δεοντολογίας, σχετικά με τις αμοιβές των σερβιτόρων και των βοηθών τους, οι οποίοι αμείβονται με το σημερινό καθεστώς κατά μέσον όρο με 1.200¤ περίπου, ενώ οι μάγειροι Α', οι οποίοι επιβαρύνονται περισσότερο και έχουν βασικό μισθό μόλις 900¤.
7.      Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, ο εκπρόσωπος της ΠΟΕΣΕ συμφώνησε ότι το (α) προαναφερθέν αίτημα μπορεί να καλυφθεί μόνο με νομοθετική ρύθμιση, ενώ το (β) μπορεί να ικανοποιηθεί, μετά από συμφωνία με την εργατική πλευρά, η οποία θα περιλαμβάνει και το σαφή προσδιορισμό των αποδοχών των προαναφερθέντων επαγγελμάτων. Για το λόγο αυτό, τα μέρη συμφώνησαν να συναντηθούν κατ' ιδίαν και να ανακοινώσουν στο Διαιτητή μέχρι την 26.7.2010 τη θετική έκβαση της συνάντησής τους. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Διαιτητής θα εκδώσει άμεσα απόφαση.
8.  Την 26.7.2010 η εργατική πλευρά επικοινώνησε με το Διαιτητή και ανακοίνωσε την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τον εκπρόσωπο της ΠΟΕΣΕ και
Μετά από τα παραπάνω
Επιλύοντας τη συλλογική διαφορά εργασίας που δημιουργήθηκε μεταξύ των μερών,
Λαμβάνοντας υπόψη μου:
1.         Ότι η προσφυγή στη Διαιτησία έγινε νόμιμα από την εργατική πλευρά, η οποία αποδέχθηκε την πρόταση του Μεσολαβητή, η οποία απορρίφθηκε από την εργοδοτική πλευρά.
2.       Την υπ'αριθ. 1141/17.6.2010 πρόταση του μεσολαβητή και την αναλυτική έκθεσή του.
3.            Τα λεχθέντα κατά τη διάρκεια της κοινής συνάντησης μας,
4.            Τα υπομνήματα των μερών,
5.            Τη συμφωνία των μερών ως προς το περιεχόμενο της εθνικής κλαδικής ΣΣΕ για τις βιομηχανικές - βιοτεχνικές επιχειρήσεις και των εργαστηρίων ζαχαρωδών προϊόντων και
6.            Τη διαφωνία των μερών για τον ορισμό των αποδοχών του σερβιτόρου και του βοηθού σερβιτόρου.
7.      Την αδυναμία ενός διαιτητή να αποφασίζει για τη μείωση αποδοχών των εργαζομένων κατά 30% περίπου, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων τους, η οποία θα συνέβαινε εάν υιοθετείτο το αίτημα της ΠΟΕΣΕ.
8.            Την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. της 15.7.2010 για τα έτη 2010, 2011 και 2012 και τη σχετική αιτιολογία της.
Η απόφασή μου έχει ως εξής:
Άρθρο 1
Πεδίο Ισχύος
Στις διατάξεις της παρούσας υπάγονται οι εργαζόμενοι στα τουριστικά και επισιτιστικά καταστήματα όλης της χώρας.
Ειδικότερα υπάγεται:
περίπτωση i) Το προσωπικό εστιατορίων, ζυθεστιατορίων, ταβερνών, μπάρ, νυκτερινών κέντρων διασκέδασης, επιχειρήσεων τροφοδοσίας γευμάτων (catering), οβελιστηρίων, ψητοπωλείων και κάθε καταστήματος στο οποίο λειτουργεί αμιγές τμήμα εστιατορίου.
περίπτωση ii) Το προσωπικό των καφενείων, καφέ-σνακ μπαρ, ουζερί, αναψυκτηρίων, λεσχών, κυλικείων, εντευκτηρίων, καφεζαχαροπλαστείων, καφεζυθοζαχαροπλαστείων, γαλακτοπωλείων, φάστ-φούντ, ντισκοτέκ, καφωδείων, μπουάτ, μπυραριών και καφενείων, πάμπς (pubs), πιάνο μπάρ, καταστημάτων χορτοφαγίας και ποικίλων εδεσμάτων και κάθε εν γένει καταστήματος όπου λειτουργεί τμήμα καφετέριας, πιτσαρίας, ζαχαροπλαστείου και λοιπών μικτών ή συναφών τοιούτων, ανεξαρτήτως της αδείας λειτουργίας τους.
Άρθρο 2
Βασικοί μηνιαίοι μισθοί
Τα κατώτατα όρια των βασικών μηνιαίων μισθών και των ημερομισθίων των εργαζομένων του άρθρου 1 της παρούσας, όπως έχουν διαμορφωθεί την 31-12-2009 με βάση την 16/2009 ΔΑ (ΠΚ Υπ. Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας: 8/25-6-2009 αυξάνονται από 1.7.2011 κατά ποσοστό ίσο με το ποσοστό της ετήσιας μεταβολής τους Ευρωπαϊκού πληθωρισμού για το έτος 2010.
Άρθρο 3
Αύξηση επιδομάτων που υπολογίζονται σε απόλυτες τιμές
Τα επιδόματα που υπολογίζονται σε απόλυτες τιμές, όπως είχαν διαμορφωθεί την 31-12-2009 προσαυξάνονται κατά το ποσοστό της αύξησης του άρθρου 2 της παρούσας, από την ίδια ημερομηνία.
Άρθρο 4
Επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα
1.            Τα επιδόματα των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα αποτελούν τακτικές αποδοχές και καταβάλλονται στο ακέραιο εφόσον η εργασιακή σχέση διήρκεσε καθόλη τη χρονική περίοδο, για μεν την περίπτωση του επιδόματος των εορτών Πάσχα από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 30ή Απριλίου για δε την περίπτωση του επιδόματος των εορτών Χριστουγέννων από την 1η Μαίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου.
2.            Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων ανέρχεται σε έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και σε 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
3.      Το επίδομα εορτών Πάσχα ανέρχεται σε μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και σε 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
4.            Σχετικά με τους ειδικότερους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής των επιδομάτων αυτών, ισχύει το προσάρτημα της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. της 15.7.2010.
5.            Γενικές ή ειδικές διατάξεις νόμων, διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, κανονισμών εργασίας και λοιπών κανονιστικών πράξεων, που καθορίζουν ευνοϊκότερους τρόπους υπολογισμού, καταβολής και γενικά παροχής των επιδομάτων αυτών υπερισχύουν και διατηρούνται σε ισχύ.
Άρθρο 5
Επίδομα άδειας
Ο μισθωτός που θεμελιώνει δικαίωμα κανονικής άδειας αναψυχής, αυτούσιας ή σε χρήμα δικαιούται να λάβει και το επίδομα άδειας, το οποίο αποτελεί τακτικές αποδοχές του, υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζονται και οι αποδοχές άδειας και υπόκειται στους ίδιους κανόνες με αυτές.
Το επίδομα άδειας ισούται με το σύνολο των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών συνήθων αποδοχών της άδειας, με τον περιορισμό ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αποδοχές 15 ημερών γι αυτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και 13 ημερών γι αυτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο ή κατά μονάδα εργασίας ή με ποσοστά ή και με άλλο τρόπο.
Το αντίστοιχο επίδομα άδειας προκαταβάλλεται κατά τη λήψη της άδειας αναψυχής ή τμήματος αυτής μαζί με τις αποδοχές αδείας.
Γενικές ή ειδικές διατάξεις νόμων, διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, κανονισμών εργασίας και λοιπών κανονιστικών πράξεων, που καθορίζουν ευνοϊκότερους τρόπους υπολογισμού, καταβολής και γενικά παροχής του επιδόματος άδειας υπερισχύουν και διατηρούνται σε ισχύ.
Το άρθρο 6 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 1996-1997 για τη χορήγηση του επιδόματος άδειας σε περίπτωση πρόωρης λύσης της σχέσης εργασίας εξακολουθεί να ισχύει, διαγραφομένων των λέξεων «πριν ο μισθωτός συμπληρώσει παρά των αυτώ εργοδότη δωδεκάμηνον συνεχή απασχόλησιν», λόγω της μεταγενέστερης τροποποίησης των προϋποθέσεων για τη λήψη άδειας.
Άρθρο 6
Υιοθέτηση των θεσμικών ρυθμίσεων της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2010 - 2012
Υιοθετούνται όλοι οι θεσμικοί όροι της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2010 - 2012, εφόσον υπερτερούν των αντίστοιχων όρων της παρούσας Διαιτητικής Απόφασης.
Άρθρο 7
Ισχύς προηγουμένων συλλογικών ρυθμίσεων
1.            Ως προς τους λοιπούς όρους εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της Δ.Α. 16/2009 καθώς και οι προηγούμενες συλλογικές ρυθμίσεις εφόσον δεν τροποποιούνται με την παρούσα.
2.            Αποδοχές ανώτερες από αυτές που καθορίζονται άμεσα ή έμμεσα με την παρούσα ή ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, σ.σ.ε. ή δ.α., κανονισμούς, ατομικές συμβάσεις εργασίας δεν θίγονται από την παρούσα.
Άρθρο 8
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς της παρούσας αρχίζει την 15-1-2010, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις.
Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πρότυπο Υ.Δ. για την αύξηση που δικαιούνται οι μάγειρες ανά 7ετία

Για τους όρους αμοιβής και ασφάλισης των σερβιτόρων
1. Γενικά στοιχεία
 Οι σερβιτόροι και οι βοηθοί τους αμείβονται με το εκάστοτε οριζόμενο από την οικεία αγορανομική διάταξη υποχρεωτικό ποσοστό φιλοδωρήματος, όπως αυτό προσδιορίσθηκε στο άρθρο 54 του Ν 2224/1994.
 O νόμιμος ελάχιστος μισθός των σερβιτόρων είναι αυτός που αναλογεί στα υποχρεωτικά φιλοδωρήματα, εκτός αν υπολείπεται του εκάστοτε προβλεπόμενου ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη, οπότε ως νόμιμος (ελάχιστος) μισθός θεωρείται το κατώτατο αυτό ημερομίσθιο ασφαλείας.
 Στην περίπτωση που τα ποσοστά αυτά υπολείπονται του εκάστοτε ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, υπολογιζόμενου χωρίς καμία προσαύξηση επιδομάτων, ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει τη διαφορά. Για τον υπολογισμό της αμοιβής γίνεται εκκαθάριση κατά μήνα των εισπραχθέντων ως άνω ποσοστών, τα οποία οφείλουν να αποδίδουν στους σερβιτόρους οι καταστηματάρχες, διανέμοντες αυτά ανάλογα με τον αριθμό τους, στους σερβιτόρους και τους βοηθούς τους ή μόνο στους πρώτους αν δεν υπάρχουν οι δεύτεροι.
Την κατά περίπτωση αμοιβή σερβιτόρου δικαιούται κάθε πρόσωπο, το οποίο σερβίρει πελάτες του καταστήματος. Οι σερβιτόροι δικαιούνται αμοιβής μόνο για τα είδη που προσφέρουν σε καθήμενους πελάτες του καταστήματος.
Η αμοιβή που δίδεται στους σερβιτόρους των καφενείων, ζαχαροπλαστείων, γαλακτοπωλείων, μπαρ, ουζερί, αναψυκτηρίων, καφεζυθοζαχαροπλαστείων, κυλικείων γενικά και λοιπών παρόμοιων καταστημάτων, καθορίζεται σε ποσοστό 16% στο λογαριασμό των πελατών προ της αφαίρεσης του δημοτικού φόρου και ΦΠΑ.
Η αμοιβή που δίδεται στους σερβιτόρους των εστιατορίων, ζυθεστιατορίων, οινομαγειρείων, ταβερνών, πιτσαριών, κέντρων διασκέδασης γενικά, καθώς και γαλακτοπωλείων, που προσφέρουν και χορτοφαγία και των μικτών αυτών ανεξάρτητα της κατηγορίας κατάταξής τους, καθορίζεται σε ποσοστό 13% στο λογαριασμό των πελατών, από το οποίο το μεν 10% δίνεται στους σερβιτόρους, το δε 3% στους βοηθούς τους, εφόσον υπάρχουν βοηθοί. Αν δεν υπάρχουν βοηθοί, η αμοιβή καθορίζεται σε ποσοστό 11% στους λογαριασμούς των πελατών προ της αφαίρεσης του δημοτικού φόρου και ΦΠΑ.
2. Κατάταξη των σερβιτόρων σε ασφαλιστικές κλάσεις
Οι ασφαλιστικές εισφορές των αμειβόμενων με κυμαινόμενες αποδοχές μισθωτών, όπως εν προκειμένω των σερβιτόρων, υπολογίζονται με βάση τα τεκμαρτά ημερομίσθια των ασφαλιστικών κλάσεων της κατάταξης, όπως αυτά διαμορφώνονται κάθε φορά. Η κατάταξη σε ασφαλιστική κλάση για τον υπολογισμό των εισφορών των σερβιτόρων δεν ισχύει για τους αμειβόμενους με σταθερές αποδοχές όταν οι σταθερές αποδοχές υπερβαίνουν τις τεκμαρτές της κλάσης κατάταξής τους. Σε αυτή την περίπτωση ασφαλίζονται επί σταθερών αποδοχών.
Για παράδειγμα, ο υπολογισμός των εισφορών, σερβιτόρου εργαζόμενου σε κέντρο διασκέδασης όσον αφορά το έτος 2012, γίνεται με βάση το τεκμαρτό ημερομίσθιο της 16ης ασφαλιστικής κλάσης, ήτοι τα 54,60 ¤. Αν όμως αμείβεται με σταθερό ημερομίσθιο ανώτερο του ως άνω τεκμαρτού ημερομισθίου, π.χ. με 60,00 ¤, τότε ο υπολογισμός των εισφορών γίνεται με βάση το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο (Βλ. σχετική εκτενή ανάλυση του γράφοντος με τίτλο «Κατώτατα όρια αποδοχών ΕΓΣΣΕ και τεκμαρτά ημερομίσθια του ΙΚΑ για το έτος 2012»
3. Επιδόματα
Τα επιδόματα που δικαιούνται οι σερβιτόροι είναι τα εξής:
α. Επίδομα γάμου σε ποσοστό 10%.
β. Επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης ταχύρρυθμης εκπαίδευσης τουριστικής σχολής σε ποσοστό 6%.
γ. Επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης μέσης τουριστικής σχολής σε ποσοστό 10%.
δ. Επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης ανώτερης βαθμίδας σε ποσοστό 15%.
ε. Επίδομα τριετιών σε ποσοστό 10% και μέχρι πέντε (5) τριετίες.
Ο μισθός επί του οποίου υπολογίζονται τα διάφορα επιδόματα, εκτός από το επίδομα τριετίας, είναι το βασικό ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη της ΕΓΣΣΕ x 25. Το βασικό ημερομίσθιο από 1.7.2011 ορίζεται σε 33.57 ¤, συνεπώς ο μισθός αυτός ανέρχεται για το εν λόγω διάστημα στα ¤ 654,5 33.57 x 25 . Επισημαίνεται ότι ο συμβολικός μισθός* των σερβιτόρων επί τη βάσει του οποίου υπολογίζεται το επίδομα τριετιών κατά τα οριζόμενα στη συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στα τουριστικά και επισιτιστικά καταστήματα, ανέρχεται από 1.7.2011 στα 187,90 ¤. Επεξηγηματικά αναφέρεται όσον αφορά τη συμφωνία μεταξύ του εργοδότη και του μισθωτού σερβιτόρου, ότι τα επιδόματα αυτά δεν οφείλονται στην περίπτωση που ο νόμιμος εκ φιλοδωρημάτων μισθός τα καλύπτει μαζί με το ημερομίσθιο ασφαλείας, αυτή είναι άκυρη αφού απολήγει σε μείωση ελάχιστων νόμιμων αποδοχών του σερβιτόρου (ΑΠ 118/1997).
4. Αποδοχές αδείας
Οι μισθωτοί που αμείβονται με ποσοστά εις βάρος των πελατών της επιχείρησης (σερβιτόροι), δικαιούνται ως αποδοχές αδείας τόσα τεκμαρτά ημερομίσθια του ΙΚΑ (της οικείας ασφαλιστικής κλάσης) όσος είναι ο αριθμός των εργασίμων ημερών που δικαιούνται να λάβουν ως άδεια, ανάλογα με το χρόνο υπηρεσίας τους (άρθρο 3 παρ. 4 του ΑΝ 539/1945, σε συνδυασμό με το εκδοθέν κατΆ εξουσιοδότηση αυτού ΒΔ της 15.11.1949).
5. Αποζημίωση απόλυσης
Για τον υπολογισμό της αποζημίωσης των μισθωτών που αμείβονται με ποσοστά, εν προκειμένω των σερβιτόρων, λαμβάνεται ως βάση ο μέσος όρος των ποσοστών που έλαβε ο κάθε μισθωτός κατά το τελευταίο δίμηνο πριν την απόλυσή του. Το ποσό της αποζημίωσης δεν είναι δυνατόν να είναι μικρότερο από εκείνο που προκύπτει με βάση τη μισθολογική κλάση στην οποία ο μισθωτός κατατάσσεται από το ΙΚΑ, σύμφωνα με τον πίνακα κατάταξης σε ασφαλιστικές κλάσεις των αμειβόμενων με κυμαινόμενες αποδοχές μισθωτών (άρθρο 5 παρ. 2 του Ν 3198/1955).
6. Βιβλιάριο υγείας
Στο άρθρο 14 παρ. 1 της υπΆ αριθ. Α1β/8577/1983 απόφασης του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, που ισχύει από 8.9.1983, ορίζεται ότι «όσοι ασκούν ή επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμα του χειριστή τροφίμων ή ποτών είτε ως ειδικοί επαγγελματίες είτε ως υπάλληλοι ή εργάτες ή βοηθοί αυτών ή απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση σε ξενοδοχεία, δημόσια λουτρά, καθαριστήρια, κομμωτήρια, κουρεία, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφενεία ή άλλες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους στο κοινό, πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με βιβλιάριο υγείας, στο οποίο να βεβαιώνεται ότι ο κάτοχός του δεν πάσχει από μεταδοτικό νόσημα και δεν είναι φορέας εντερικών παθογόνων μικροβίων, ιών και παρασίτων». Με βάση τα ανωτέρω, προκύπτει ότι η σύμβαση εργασίας με μισθωτό των πιο πάνω κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένου και του σερβιτόρου, που στερείται του εν λόγω βιβλιαρίου, λογίζεται άκυρη και μηδέποτε γενομένη. Περαιτέρω, από τη διατύπωση της διάταξης αυτής, που αποσκοπεί στην προστασία της δημόσιας υγείας, συνάγεται ότι οφείλουν να εφοδιάζονται με βιβλιάριο υγείας όχι όλοι όσοι απασχολούνται στις παραπάνω επιχειρήσεις αλλά εκείνοι οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες προς το κοινό που προϋποθέτουν άμεση επαφή τους με τον καταναλωτή του τροφίμου ή ποτού ή με το χρήστη των υπηρεσιών. Συνεπώς, απασχολούμενοι στις επιχειρήσεις αυτές που δεν παρέχουν υπηρεσίες συνεπαγόμενες την άμεση επαφή τους με τον καταναλωτή του τροφίμου ή ποτού ή με το χρήστη των υπηρεσιών δεν είναι υποχρεωμένοι, αν δεν ορίζεται το αντίθετο από ειδική διάταξη, να εφοδιάζονται με βιβλιάριο υγείας. Επίσης, απασχολούμενοι στις επιχειρήσεις αυτές που δεν παρέχουν υπηρεσίες συνεπαγόμενες την άμεση επαφή τους με το κοινό, όπως είναι π.χ. οι μουσικοί, οι λογιστές, οι υπάλληλοι γραφείου, οι γραμματείς, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές κ.λπ., δεν είναι υποχρεωμένοι αν δεν ορίζεται το αντίθετο από ειδική διάταξη, να εφοδιάζονται με βιβλιάριο υγείας (ΑΠ 79/2000).
7. Απαγορευτικές διατάξεις
α. Απαγορεύεται στους καταστηματάρχες να παρακωλύουν με οποιονδήποτε τρόπο την εκ μέρους των σερβιτόρων είσπραξη του ανωτέρω φιλοδωρήματος επί του λογαριασμού από τους πελάτες.
β. Απαγορεύεται στους εργοδότες να χρησιμοποιούν τους σερβιτόρους τους με οποιονδήποτε τρόπο για τη μεταφορά τροφίμων της επιχείρησης και στην καθαριότητα των αφοδευτηρίων, δαπέδων και υαλοπινάκων καθώς και τους βοηθούς στη μεταφορά με χειράμαξα και τον καθαρισμό αφοδευτηρίων.
γ. Τα χαρακτηριζόμενα ως οινοπωλεία, οινοπαντοπωλεία, εφόσον παρέχουν στους πελάτες οποιοδήποτε παρασκευαζόμενο φαγητό, απαγορεύεται να απασχολούν ως σερβιτόρους ή βοηθούς τους υπαλλήλους-πωλητές ειδών παντοπωλείου.
9. Προϋπηρεσία
Η προϋπηρεσία των σερβιτόρων και βοηθών σερβιτόρων, για τον υπολογισμό του επιδόματος πολυετούς υπηρεσίας γίνεται με βάση είτε βεβαίωση του εργοδότη, κατά το Ν 1599/1986, είτε το ασφαλιστικό βιβλιάριο του ΙΚΑ, συνοδευόμενο από υπεύθυνη δήλωση του εργαζόμενου, κατά το Ν 1599/1986.
10. Πτυχίο τουριστικής εκπαίδευσης
Το πτυχίο (αποδεικτικό) τουριστικής εκπαίδευσης των εργαζομένων είναι προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος τουριστικής εκπαίδευσης που προβλέπεται από προηγούμενες ΣΣΕ ή ΔΑ, εφόσον αποδεδειγμένα το γνωστοποιεί ο εργαζόμενος στον εργοδότη. Η γνωστοποίηση αποδεικνύεται με σχετική βεβαίωση και σφραγίδα του εργοδότη σε ακριβές αντίγραφο του γνωστοποιημένου πτυχίου ή με αποδεικτικό επίδοσης δικαστικού επιμελητή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.