Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Σαν Σήμερα... 15 Φεβρουαρίου


360   Εγκαινιάζεται ο πρώτος ναός τηα Αγίας Σοφίας από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνστάντιο. Στην τελετή μιλούν ο Ιωάννης Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός.

399   Ο φιλόσοφος Σωκράτης καταδικάζεται να πιει το κώνειο, επειδή «εισήγαγε καινά δαιμόνια» στην Αθηναίων Πολιτεία.
1564   Γεννιέται ο Γαλιλαίος Γαλιλέι, Ιταλός αστρονόμος και φυσικός, που υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία, την οποία εξαναγκάστηκε από την Ιερά Εξέταση να απαρνηθεί. Λέγεται πως εξερχόμενος από την Ιερά Εξέταση μουρμούρισε τη γνωστή φράση «και όμως γυρίζει»!

1854   Αποκλεισμός του Πειραιά από τους αγγλογάλλους και αργότερα κατοχή της Αθήνας και του Πειραιά, λόγω της επιμονής του βασιλιά Όθωνα να αναλάβει εκστρατεία για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας. Ο αποκλεισμός θα λήξει στις 15 Φεβρουαρίου του 1857.

1933   Ο ιταλοαμερικανός οικοδόμος Τζουζέπε Ζανγκάρα αποπειράται να δολοφονήσει τον αμερικανό πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούσβελτ. Αντ’ αυτού σκοτώνει τον δήμαρχο του Σικάγο.

1933   Η αστυνομία, εντείνοντας την τρομοκρατία κατά των προεκλογικών συγκεντρώσεων του Ενιαίου Μετώπου Εργατών Αγροτών (ΚΚΕ) πολιορκεί συγκέντρωση εργατών στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Με αλλεπάλληλες εφόδους επιχειρεί να καταλάβει τα γραφεία που υπερασπίζονται οι εργάτες.
Η αστυνομία πυροβολεί, σκοτώνει 7 και τραυματίζει δεκάδες.
 
1933   Η εργατική τάξη της Ρουμανίας γράφει μια από τις πιο ηρωικές σελίδες της ιστορίας της. 7.000 εργάτες του εργοστασιακού συγκροτήματος «Γκρίβιτσα» στο Βουκουρέστι κατεβαίνουν σε απεργία και καταλαμβάνουν το εργοστάσιο.
Στο πλευρό τους προστρέχουν άλλοι 12.000 εργάτες των γύρω εργοστασίων.
Ο στρατός που στέλνεται για να καταπνίξει την απεργία αρνείται να ανοίξει πυρ.
Τελικά η κυβέρνηση καταφεύγει σε επίλεκτα τμήματα στρατού και χωροφυλακής που τις πρώτες πρωινές ώρες της 16/2 επιτέθηκαν και κατέλαβαν το εργοστάσιο σκοτώνοντας 400 εργάτες.
Η δολοφονία των απεργών της «Γκρίβιτσας» προκάλεσε μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας στην Ρουμανία, αλλά και σ’ όλη την Ευρώπη.
Ήταν η πρώτη μεγάλη εκδήλωση της εργατικής τάξης πανευρωπαϊκά μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.

1952   Με το «στοιχείο» των ασυρμάτων που στις 14/11/1951 ανακαλύφθηκαν από την Ασφάλεια στη βίλα «Αύρα», αρχίζει στις 15 Φλεβάρη 1952 η δεύτερη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη και ακόμα 28 κομμουνιστών, με την κατηγορία της «διενέργειας κατασκοπείας κατά των συμφερόντων του κράτους» (πρόκειται για το Μεταξικό νόμο 375/1936).
Ο λόγος που το αστικό κράτος «ξεπάγωσε» το νόμο 375/1936 «περί κατασκοπείας» και οδήγησε τον Μπελογιάννη και τους συντρόφους του σε δεύτερη δίκη ήταν πως η κατηγορία της κατασκοπείας ήταν πολύ δύσκολο έως αδύνατο να εμπέσει σε αμνηστία, σε αντίθεση με τις καταδίκες με τον 509, για τις οποίες διαφαινόταν ότι μπορούσε η ποινή του θανάτου να μετατραπεί σε ποινή ισόβιων δεσμών.
Νίκος Μπελογιάννης 1915 - 1952 "Ο άνθρωπος με το γαρύφαλο"


Παρά την εγχώρια και διεθνή κατακραυγή, το Στρατοδικείο καταδίκασε τους Νίκο Μπελογιάννη, Ηλία Αργυριάδη, Δημήτρη Μπάτση, Έλλη Ιωαννίδου, Τάκη Λαζαρίδη, Νίκο Καλούμενο, Χαράλαμπο Τουλιάτο και Μιλτιάδη Μπισμπιάνο σε θάνατο.
Την Κυριακή 30 Μάρτη 1952 ο Νίκος Μπελογιάννης, ο Ηλίας Αργυριάδης, ο Νίκος Καλούμενος και ο Δημήτρης Μπάτσης εκτελέστηκαν στο Γουδή, πίσω
από το νοσοκομείο «Σωτηρία», υπό το φως των προβολέων των στρατιωτικών αυτοκινήτων.

1988   Πεθαίνει ο Ρίτσαρντ Φάινμαν, Αμερικανός φυσικός, βραβευμένος με Νόμπελ για τη δουλειά του στην Κβαντική Ηλεκτροδυναμική.

1999   Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει παραδώσει στην Τουρκία τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Η είδηση ότι ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν «φιλοξενούνταν» για δεκαπέντε μέρες στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι της Κένυας σκάει σαν βόμβα.
Το απόγευμα εκείνης της μέρας, ο Οτσαλάν υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την πρεσβεία και η επίσημη ανακοίνωση ανέφερε ότι τα ίχνη του χάθηκαν όταν το αυτοκίνητο που τον μετέφερε στο αεροδρόμιο «εξαφανίστηκε» κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Λίγες ώρες αργότερα, τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν βίντεο με τις αποτρόπαιες εικόνες από τη μεταφορά του Οτσαλάν στην Άγκυρα.
Την αρχική έκπληξη διαδέχτηκε η οργή για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και για τους χειρισμούς της, που συνιστούσαν παράδοση του Οτσαλάν στα χέρια των Τούρκων πρακτόρων.
Η οργή μεγαλώνει, γιατί η κυβέρνηση διάλεξε το ίδιο βράδυ για να διατάξει επιχείρηση - «σκούπα» κατά των Κούρδων που ήταν εγκαταστημένοι στην πλατεία Κουμουνδούρου.
Στην επιχείρηση, η Αστυνομία επιτίθεται με ιδιαίτερη σκληρότητα κατά των προσφύγων, τους συγκεντρώνει και τους μεταφέρει σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις με συνθήκες στρατοπέδου συγκέντρωσης.

2003    Πραγματοποιούνται διαδηλώσεις σε πάνω από 600 πόλεις παγκοσμίως ενάντια στην επίθεση στο Ιράκ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Η συμμετοχή υπολογίζεται σε παραπάνω από 8,5 εκατομμύρια

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.