Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Σαν Σήμερα... 18 Φεβρουαρίου

1229 ΣΤ' Σταυροφορία: ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Φρειδερίκος Β΄ Χοενστάουφεν, υπογράφει 10ετή εκεχειρία με τον Αλ Καμίλ επανακτώντας την Ιερουσαλήμ, τη Ναζαρέτ και τη Βηθλεέμ χωρίς εχθροπραξίες και χωρίς την υποστήριξη του Πάπα.

1405  Πεθαίνει κατά τη διάρκεια εκστρατείας στην Κίνα ο ηγέτης των Μογγόλων Ταμερλάνος.

1478 Ο δούκας του Κλάρενς, Γεώργιος, εκτελείται στον Πύργο του Λονδίνου καταδικασμένος για προδοσία εναντίον του μεγαλύτερου αδελφού του, Εδουάρδου Δ' της Αγγλίας.

1564 Πεθαίνει ο Μιχαήλ Άγγελος, ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας, ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της Ιταλικής Αναγέννησης.

1754  Γεννιέται ο Άλεξ Βόλτα, που ανακάλυψε το βολταϊκό τόξο, εφηύρε τη βολταϊκή στήλη και έγραψε σπουδαία έργα για τον ηλεκτρισμό.

1856  Ο Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ εκδίδει το Χάττ-ι-Χουμαγιούν (Αυτοκρατορικό διάταγμα, το οποίο εκδόθηκε αμέσως μετά τον Κριμαϊκό Πόλεμο, επέφερε και τη σημαντικότερη αναδιοργάνωση των τριών μη μουσουλμανικών μιλέτ (θρησκευμάτων) που υφίσταντο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία - του Ελληνο-Ορθοδόξου ή Ελληνο-Ρωμαίικου (του λεγόμενου «Ρουμ μιλετί»), του Γρηγοριανο-Αρμενικού, (του «Ερμενί μιλετί») και του Εβραϊκού μιλέτ (του «Γιαχούντ ταϊφεσί» ή «Μεσεβί μιλετί»).
Για τους Τούρκους αποτελούσε και έμεινε γνωστό με το όνομα «Ισλαχάτ Φερμάνι»

1861  Συνεδριάζει για πρώτη φορά η Βουλή της ενιαίας Ιταλίας.
Η ενοποίηση της Ιταλίας υπήρξε αποτέλεσμα της ανάπτυξης ενός αστικοδημοκρατικού κινήματος που ονομάστηκε «ριζορτζιμέντο» (ανόρθωση) και στρεφόταν ενάντια στους φεουδαρχικούς-απολυταρχικούς θεσμούς, επιδιώκοντας τη συγκρότηση ενός ενιαίου αστικού έθνους-κράτους.

1883  Γεννιέται ο μεγάλος λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης.
Από πολύ νωρίς ήρθε σε επαφή με τις σοσιαλιστικές ιδέες. Το 1925 έως το 1929 ταξιδεύει στην ΕΣΣΔ, τη δεύτερη φορά με πρόσκληση της κυβέρνησης για τα δεκάχρονα της Επανάστασης.
Εκεί θα γνωρίσει τον Μπαρμίς, τον Ιστράτι και τον Γκόρκι.
"Ν΄ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου. έχω χρέος να σώσω τη γης".
Με τον Ιστράτι θα ταξιδέψουν στη
χώρα των Σοβιέτ. Ο Καζαντζάκης θα φέρει τον Ιστράτι στην Αθήνα για να τον γνωρίσει στο ελληνικό κοινό. Στις 11 Γενάρη του 1928, ο Καζαντζάκης και ο Ιστράτι θα μιλήσουν σε μια μεγάλη συγκέντρωση στο θέατρο «Αλάμπρα» υπέρ της ΕΣΣΔ. Οι ομιλίες προκαλούν διαδήλωση και ο Καζαντζάκης με τον Γληνό απειλούνται με μήνυση ως διοργανωτές. Ο δε Ιστράτι απειλείται με απέλαση. Τα ταξίδια στη Ρωσία εκδόθηκαν σε δύο τόμους.
Μετά τον πόλεμο ο Καζαντζάκης εξορίστηκε στη Μακρόνησο, ενώ τη δεκαετία του 1950 τα έργα του δέχθηκαν την οργή της Εκκλησίας.
Έργα του, ανάμεσα σε πολλά άλλα: «Ο Καπετάν Μιχάλης», «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», «Ο Τελευταίος Πειρασμός», «Αναφορά στον Γκρέκο», «Ασκητική» κ.ά.
Πέθανε στις 26/10/1957.

1952   Επίσημη είσοδος Ελλάδας και Τουρκίας, ως 13ο και 14ο μέλη στο ΝΑΤΟ.

1957  Τραυματίζεται ο Στυλιανός Λένας μέλος της ΕΟΚΑ.

1967 Πεθαίνει ο Αμερικανός φυσικός και μεγάλος ερευνητής της ατομικής ενέργειας, Ρόμπερτ Οπενχάιμερ. Είχε γεννηθεί το 1904.

1972  Ένα Learjet 25 της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας συνετρίβη έξω από τις ακτές του Μόντε Κάρλο. Και τα δύο μέλη του πληρώματος νεκροί.

2009  Αθήνα, η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας αποπειράθηκε βομβιστική επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Citibank στη Νέα Κηφισιά.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.