Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Καταργούνται τα βιβλιάρια ασθενείας

Καταργούνται τα βιβλιάρια ασθενείας
«Τέλος» στα βιβλιάρια ασθενείας, και κατ’ επέκταση στην ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων για την ανανέωση ή την έκδοσή τους, βάζει ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος διαβεβαίωσε
πως τον Απρίλιο και το Μάιο θα ολοκληρωθεί η ασφαλιστική καταγραφή των ασφαλισμένων, γεγονός που θα οδηγήσει στην κατάργηση των βιβλιαρίων.

Σχετικά με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που αρχίζει από φέτος -σύστημα Άτλας- δηλώνει πως "με το νέο μαθηματικό τύπο που θα ισχύσει για τα ασφαλιστικά ταμεία που χορηγούν εφάπαξ, εξασφαλίζουμε τη βιωσιμότητά τους αλλά και το ότι όλες οι επόμενες γενιές ασφαλισμένων θα λάβουν εφάπαξ.

Ειδικά στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, επειδή υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 729 εκ. ευρώ, θα υπάρξει μεταβατική περίοδος 15 ετών απόσβεσης των οφειλών, ώστε η προσαρμογή των παροχών να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπια και δίκαιη".

Οι αλλαγές που φέρνει το σύστημα «Άτλας»:

• Καταργούνται όλα τα βιβλιάρια ασθενείας, όπως τα γνωρίζαμε μέχρι τώρα καθώς το υπουργείο μπορεί να γνωρίζει σε real time την ασφαλιστική ικανότητα όλων των ασφαλισμένων αλλά και των μελών των οικογενειών τους (έμμεσα ασφαλισμένοι).

• Από τον Μάιο μπαίνει τέλος στις ουρές για θεωρήσεις βιβλιαρίων κάθε χρόνο και στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων αφού θα γίνονται ηλεκτρονικά και χωρίς αυτοπρόσωπη απογραφή.

• Κάθε Έλληνας θα μπορεί να βλέπει ολόκληρη την ασφάλιση του στον προσωπικό υπολογιστή του.

• Η απονομή των συντάξεων μετατρέπεται σε μία τυπική υπόθεση λίγων ωρών ακόμη και για εκείνους που είχαν πολλές διαδοχικές αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς.

• Διατίθεται για πρώτη φορά πλήρες εθνικό μητρώο ασφαλισμένων και δικαιούχων παροχών περίθαλψης.

Πηγή:  ygeianews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.