Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2007 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Φεβρουαρίου.

Στόχος της είναι η προσπάθεια να αντιμετωπισθούν με διεθνείς δράσεις η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός, μέσα σε μια ανοιχτή και παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική αρμονία και την ισότητα των πολιτών ενός κράτους.

Μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, ιδιαίτερα, η κατάσταση έχει ενταθεί.

Σύμφωνα με έκθεση της Eurostat, μία στις τέσσερις ευρωπαϊκές περιφέρειες βρίσκεται κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού όρου.
H ίδια έκθεση επισημαίνει τις τεράστιες οικονομικές ανισότητες μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά, και μεταξύ περιφερειών των κρατών-μελών.
Περισσότερο απειλούμενες από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό είναι ομάδες όπως παιδιά – ιδιαίτερα εκείνα που δεν μπορούν να τελειώσουν το σχολείο – οι μονογονεϊκές και οι πολύτεκνες οικογένειες, οι νέοι, οι ηλικιωμένοι, οι μετανάστες, τα άτομα με αναπηρία, οι άστεγοι, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι γυναίκες και τα παιδιά-θύματα βίας, οι φυλακισμένοι και οι τοξικομανείς.

Επιπλέον, αναγνωρίζεται πλέον ως όρος, ακόμη και από εκθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου, η φτώχεια των εργαζομένων, εξαιτίας των χαμηλών αμοιβών, την ελλιπή επαγγελματική κατάρτιση, τη χαμηλή ειδίκευση, τις περιορισμένες δυνατότητες επαγγελματικής κατάρτισης, την ανάγκη συνδυασμού εργασίας και οικογένειας, την επισφαλή απασχόληση, τις συνθήκες εργασίας και τις δυσμενείς συνθήκες στέγασης και διαβίωσης.

Οι σημερινές συγκυρίες, τα μνημόνια, η τρόικα και η απεχθής κυβερνητική πολιτική, μας στερούν το δικαίωμα να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Όμως εμείς δεν σκύβουμε το κεφάλι!

Διεκδικούμε το δικαίωμα να ζούμε με αξιοπρέπεια, ισότητα και δικαιοσύνη, να πολεμάμε την αδικία, να μη μένουμε απαθείς όταν γινόμαστε μάρτυρες κοινωνικών παρεκτροπών.

Είχα διαβάσει κάπου...τέλος πάντων δεν θυμάμαι πού και δεν έχει και τόση σημασία:

«Μη βαδίζεις μπροστά μου γιατί δεν θα μπορέσω να σε ακολουθήσω. 
Μη βαδίζεις πίσω μου γιατί μπορεί να σε χάσω. 
Μη βαδίζεις από κάτω μου γιατί μπορεί να σε πατήσω. 
Μη βαδίζεις επάνω μου γιατί μπορεί να με συνθλίψεις. 
Βάδιζε δίπλα μου, γιατί είμαστε ΙΣΟΙ!»

Πόσο αληθινό!


«Εγώ και εσύ μαζί για έναν κόσμο δίκαιο και ειρηνικό,
χωρίς βία και ρατσισμό»!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.