Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Σαν Σήμερα... 25 Μαρτίου

1807 Ο Γεώργιος Κάνινγκ, από τους ένθερμους υποστηρικτές της ελληνικής ανεξαρτησίας, γίνεται υπουργός Εξωτερικών στην Αγγλία. Προς τιμήν του υπάρχει η πλατεία Κάνιγγος.

1821 Επέτειος της Επανάστασης του 1821. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε αργότερα και δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική πραγματικότητα ως ημερομηνία έναρξης της Επανάστασης, αφού ο μεν Α. Υψηλάντης (αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας) κήρυξε Επανάσταση στη Μολδοβλαχία από τις 22 Φλεβάρη, στη δε Πελοπόννησο ο Φιλικός Π. Καρατζάς ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στην Πάτρα στις 21 Μάρτη (ακολούθησε η Καλαμάτα στις 23/3 κ.ά.).  Η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε ως επέτειος της Επανάστασης το 1838 επί βασιλείας του Όθωνα.
1833 Πεθαίνει ο  Αδαμάντιος Κοραής, γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού. (Γεν. 15/4/1748)

1881 Γεννιέται ο Ούγγρος συνθέτης Μπέλα Μπάρτοκ.

1884 Ο Βασιλιάς Γεώργιος Α', η Βασίλισσα Όλγα, με σύσσωμη τη Βουλή, τις Αρχές των Αθηνών και πλήθος κόσμου τελούν τα εγκαίνια του μεγαλύτερου Θεραπευτηρίου των Βαλκανίων, του Ευαγγελισμού. Ο πρώτος ασθενής εισήχθη στις 13 Απριλίου

1914 Ιδρύεται ο αθλητικός σύλλογος Άρης Θεσσαλονίκης.

1914 Γεννιέται ο Αμερικανός καθηγητής Γεωπονίας Νόρμαν Μπόρλογκ, βραβευμένος με Νόμπελ το 1975 για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη ποικιλιών υψηλής απόδοσης και άλλες καινοτομίες που εισήχθησαν στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η «πράσινη επανάσταση» εκτιμάται ότι έσωσε περίπου 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους από τη λιμοκτονία.

1924 Η Βουλή κηρύσσει έκπτωτη τη δυναστεία των Γλύξμπουργκ και ανακηρύσσει την Ελλάδα Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Με ανακοινωθέν του (28/3) το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (Κομμουνιστικό) καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν δραστήριο μέρος στο σχετικό δημοψήφισμα, που πραγματοποιήθηκε στις 13 Απρίλη και έβγαλε 70% υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας.

1936 Στο Πρόσφορο Γρεβενών οι αγρότες συγκρούονται με την αστυνομία και απελευθερώνουν τους κρατούμενους για χρέη φόρων συγχωριανούς τους.

1941 Ο Πρωθυπουργός της Νοτιοσλαβίας Ζβέτκοβιτς και ο υπουργός των Εξωτερικών Μάρκοβιτς υπογράφουν στη Βιέννη τη προσχώρηση της χώρας τους στον Άξονα. Οι ελπίδες των Ελλήνων κράτησης του μετώπου αρχίζουν να κλονίζονται.

1942 Επ’ ευκαιρία της εθνικής επετείου του 1821 πραγματοποιείται μαχητική εκδήλωση του αθηναϊκού λαού κατά της Κατοχής. Στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά στα ανάκτορα, οι Ιταλοί καραμπινιέροι επιτίθενται εναντίον των διαδηλωτών και τους χτυπούν με τα γκλομπς και τους υποκόπανους των όπλων τους. Οι διαδηλωτές όμως δεν διαλύονται. Μπροστά στην αποφασιστικότητά τους οι καραμπινιέροι αρχίζουν να πυροβολούν στο ψαχνό. Πολλοί διαδηλωτές τραυματίζονται, ενώ οι συγκρούσεις διαρκούν αρκετή ώρα.

1943 Πάνω από 300.000 λαού ξεχύνονται στους δρόμους της Αθήνας, γιορτάζοντας την εθνική επέτειο του 1821. Ακολουθούν σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις Κατοχής, με αποτέλεσμα πάνω από 100 νεκρούς και τραυματίες. Ανάλογες εκδηλώσεις-διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.

1947 Η Ολλανδία και η Ινδονησία υπογράφουν Συμφωνία αναγνώρισης ντε φάκτο της ανεξαρτησίας της δεύτερης. Έκτοτε η Ινδονησία υφίσταται ως ανεξάρτητη δημοκρατία.

1954 Η Σοβιετική Ένωση παραχωρεί κυριαρχία στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διάσκεψης του Πότσδαμ (1945) προβλεπόταν η διαίρεση της ηττημένης Γερμανίας σε περιοχές ευθύνης υπό τις ΗΠΑ - Αγγλία - Γαλλία - ΕΣΣΔ με σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου γερμανικού κράτους, αποστρατιωτικοποιημένου και αποναζιστικοποιημένου. Ακολούθως, ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία έλεγχαν στρατιωτικά το δυτικό τμήμα της Γερμανίας, ενώ η ΕΣΣΔ το ανατολικό τμήμα. Ανάλογος καταμερισμός έγινε και για το Βερολίνο. Ωστόσο, ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία δεν είχαν καμιά πρόθεση για την επανένωση της Γερμανίας, ενώ παράλληλα ενέτειναν τις υπονομευτικές ενέργειες και δράσεις στο ανατολικό τμήμα. Ενέργειες που εντέλει οδήγησαν στη διχοτόμηση της χώρας.

1957 Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ - πρόδρομος της Ευρωπαϊκής Ένωσης), με τη Συνθήκη της Ρώμης, την οποία υπέγραψαν η Γαλλία, η Ο.Δ. Γερμανίας, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

1969 Ο Τζων Λένον και η Γιόκο Όνο, κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτος, κάνουν το πρώτο , Bed-in, δηλαδή μία ξαπλωτή διαμαρτυρία, όπου το ζεύγος παραμένει για μέρες σε ένα κρεβάτι στο ξενοδοχείο Χίλτον του Άμστερνταμ, ζητώντας με αυτό τον τρόπο ειρήνη στο Βιετνάμ.

1973 Επ’ ευκαιρία της εθνικής επετείου πραγματοποιούνται αντιδικτατορικές εκδηλώσεις, κατά τις οποίες συλλαμβάνονται 10 άτομα. Χιλιάδες τρικ κυκλοφορούν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά με συνθήματα κατά της χούντας και των Αμερικανών.

1983 Φτάνει στην Ελλάδα, έπειτα από 34 χρόνια αυτοεξορίας, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Μάρκος Βαφειάδης.

1996 Η Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ απαγορεύει την εισαγωγή βόειου κρέατος και παραγώγων του από τη Βρετανία, εξαιτίας της νόσου των «τρελών αγελάδων».

2004 Αρχίζουν οι ιστορικές συνομιλίες για το Κυπριακό, στην Λουκέρνη της Ελβετίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.