Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Εργασιακός μεσαίωνας: Ένας στους 3 εργαζόμενους αμείβεται με 300 ευρώ καθαρά


Σαρωτικά είναι τα στοιχεία που αποτυπώνουν την «κόλαση» που αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς στους χώρους δουλειάς, εξαιτίας της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας και της ΕΕ.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, ένας στους 3 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με 300 ευρώ καθαρά (έως 440 ευρώ μεικτά), με ευέλικτες και ελαστικές εργασιακές σχέσεις, όπως μειωμένο ωράριο, μερική απασχόληση, ενοικίαση, εκ περιτροπής εργασία κλπ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», το πρώτο 6μηνο του 2014 αναγγέλθηκαν συνολικά 760.081 νέες θέσεις εργασίας. Από αυτές οι 411.827 ήταν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, σε ποσοστό 54,8% και οι 348.254, ποσοστό 45,81%, αφορούσαν ευέλικτες εργασιακές σχέσεις. Από αυτές οι 258.011 ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και οι 90.243, σε ποσοστό 11,87%, ήταν συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας. Επιβεβαιώνεται ότι οι ελαστικές μορφές απασχόλησης διαρκώς κερδίζουν έδαφος έναντι των συμβάσεων της πλήρους απασχόλησης, ακόμη και μετά τη δραματική μείωση των κατωτέρων ορίων αμοιβών.
Βέβαια, όλα αυτά δεν είναι ούτε «τυχαία», ούτε «μοιραία». Είναι απότοκα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ΕΕ, που και ΝΔ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ «πίνουν νερό στο όνομά του». Είναι χαρακτηριστική η παλαιότερη αποδοχή της τότε παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΣΕΕ, της «Αυτόνομης Παρέμβασης», να συμπεριληφθεί στην ΕΓΣΣΕ ότι η μερική απασχόληση αποτελεί «προθάλαμο στην αγορά εργασίας» με την ίδια τη ζωή να αποδεικνύει ότι η λεγόμενη υγιής επιχειρηματικότητα μόνο από την εφαρμογή αυτού του μέτρου αποκόμισε τεράστια κέρδη από το ξεζούμισμα των εργαζομένων και το μοίρασμα της φτώχειας και της ανεργίας.
Στο μεταξύ με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για το μήνα Αύγουστο, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης δεν έχασε την ευκαιρία να εξαπολύσει επίθεση σε βάρος των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, «εκθειάζοντας» το «νέο, σύγχρονο μηχανισμό των κατώτατων μισθών».
Προανήγγειλε μέσω του κοινωνικού διαλόγου νέα μείωση σε μισθούς και συνολικά στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις Επιχειρησιακές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο νέος μηχανισμός, υιοθετώντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σύμφωνα με τα καλύτερα ευρωπαϊκά πρότυπα, θα διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό ύστερα από κοινωνική διαβούλευση, λαμβάνοντας όμως υπόψη -και για πρώτη φορά στην Ελλάδα- τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας. Πάνω από αυτό το ελάχιστο κατώφλι των μισθών, το "εισόδημα ασφαλείας", οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι μπορούν στο πλαίσιο της συλλογικής αυτονομίας τους να συμφωνούν μόνοι τους -κάτι που ήδη γίνεται- όποιες υψηλότερες αμοιβές θέλουν, ανάλογα με την παραγωγικότητα και τις δυνατότητες κάθε κλάδου και επιχείρησης ξεχωριστά».
Παράλληλα, ο υπουργός διατείνεται ότι «στο ύψος του κατώτατου μισθού αμείβεται το 7,69% των εργαζομένων στο σύνολο των 1.371.450 μισθωτών της χώρας, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων αμείβεται ήδη με μισθούς ανώτερους του κατώτατου». Αποφεύγει βέβαια να πει ότι εκατοντάδες χιλιάδες είναι απλήρωτοι, ενώ χιλιάδες άλλοι «μπαίνουν βίαια στη γραμμή» των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Επιπλέον με την αναφορά του αυτή «δείχνει» στο κεφάλαιο το «νέο ψαχνό» των περικοπών στο οποίο πρέπει να «στρέψει την προσοχή του».
Οι εργαζόμενοι, με την τεράστια εμπειρία που έχουν αποκτήσει από την ίδια τους τη ζωή, επιβάλλεται να κάνουν κτήμα τους το δίμηνο πρόγραμμα δράσης του ΠΑΜΕ και των δυνάμεων της Λαϊκής Συμμαχίας ενόψει και του πανελλαδικού συλλαλητηρίου της 1ης Νοέμβρη στην Αθήνα.

Πηγή: http://www.902.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.