Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Παρέμβαση στην ΠΟΕΕ-ΥΤΕ ενάντια στην πρόταση για Σύμβαση χωρίς ωράριο και ρεπό

Παρέμβαση στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων ν. Αττικής, επιχειρησιακά Σωματεία και εργαζόμενοι. Καταγγέλλουν την κατάπτυστη σύμβαση που προτείνει η Ομοσπονδία στους εργοδότες και η οποία προβλέπει για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους δουλειά μέχρι τη λιποθυμία και μάλιστα με πάνω από 30% μείωση στους μισθούς.


Επίσης, οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία των ξενοδόχων στην οποία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πρόταση της Ομοσπονδίας.
Κλαδικά και επιχειρησιακά Σωματεία του κλάδου έστειλαν επιστολή στην Ομοσπονδία ζητώντας τους να αποσύρουν την πρόταση στο σημείο που αφορά στον χρόνο εργασίας, να συγκαλέσουν άμεσα την ολομέλεια της διοίκησης και να συζητηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων και να οριστεί νέα διαπραγματευτική ομάδα από όλες τις παρατάξεις που έχουν εκλεγμένα μέλη στην διοίκηση.


Επιστολή κλαδικών και επιχειρησιακών Σωματείων

Επιστολή προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών κλαδικά και επιχειρησιακά Σωματεία του κλάδου.

Την επιστολή υπογράφουν τα πρωτοβάθμια κλαδικά σωματεία: 

Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής, 
Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης, 
Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Λάρισας, 
Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ιωαννίνων, 
Σωματείο Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Εστιατορίων Λευκάδας, 
Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, 
Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου, 
Σωματείο Προσωπικού Τουριστικών Επαγγελμάτων Κεφαλλονιάς, 
Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Αχαΐας, 
Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Κάστρου Αμαλιάδας, 
Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω, 
Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Λέσβου, 
Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας, 
Σωματείο Εργαζομένων στα Τουριστικά Επαγγέλματα Σάμου,
Ένωση Εργαζομένων στις Τουριστικές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Λήμνου, 
Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού, Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων νομού Λασιθίου «Ο Τάλως», 
Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεως Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων Μαγειρίων στα Χανιά

Και τα επιχειρησιακά Σωματεία στα ξενοδοχεία, επισιτισμό και Catering:

METROPOLITAN Αθήνας, 
ROYAL OLYMPIC Αθήνας, 
ZAFOLIA Αθήνας, 
NOVOTEL Αθήνας, 
STANLEY Αθήνας, 
CROWNE PLAZA Αθήνας, 
Catering NEWREST Αθήνας, 
GRAND RESORT Λαγονήσι, 
MIRAMARE WONDERLAND Ρόδου, 
SHERATON Ρόδου, 
AMILIA MARE & PARADISE VILLAGE Ρόδου, 
AQUIS Κέρκυρας, 
SUNSHINE Κέρκυρας, 
ATLANTICA MEDITERANEO Κέρκυρας.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων
Με την από 16.2.2018 επιστολή σας προς τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας (Αριθ. Πρωτ.6136), ενημερώνετε για τις προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, που κατέληξαν στην ομόφωνη πρόταση του Εκτελεστικού Συμβουλίου για την επί της ουσίας κατάργηση κάθε έννοιας ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας (8ωρο, 5θημερο) στους εποχικά εργαζόμενους ξενοδοχοϋπάλληλους, για όλη σχεδόν την υψηλή τουριστική περίοδο, καλοκαιρινή ή χειμερινή.
Η πρόταση αυτή είναι παράνομη, αντικαταστατική, αντισυναδελφική, αντίθετη στα συμφέροντα χιλιάδων εργαζομένων, πρωτοφανή για συνδικαλιστική οργάνωση, για τους παρακάτω λόγους:
Ο σταθερός ημερήσιος και εβδομαδιαίος χρόνος δουλειάς αποτελεί το τελευταίο σύνορο, την τελευταία κατάκτηση του εργατικού κινήματος, το σημείο αναφοράς των μισθών και των ημερομισθίων. Η όποια ελαστικοποίηση ή διευθέτησή του από τον εργοδότη, γνωρίζετε καλά ότι θα έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, πέρα από το γεγονός ότι θα επιφέρει εκατοντάδες μη επαναπροσλήψεις και απολύσεις.
Όσοι κληθούν να εργαστούν θα αναγκάζονται να υπογράφουν με την πρόσληψη την αποδοχή μιας τέτοιας διευθέτησης που προτείνετε, προκειμένου να μην βρεθούν στην ανεργία.
Παράλληλα, χτύπημα θα δεχτεί και το εισόδημα των εποχικών συναδέλφων, αφού η εργοδοσία δεν θα αποζημιώνει την υπέρβαση του ωραρίου και την εργασία σε ημέρα ανάπαυσης, αλλά θα την διευθετεί όπως αυτή θέλει. Είναι βέβαιο ότι το "αντίτιμο" σε χρόνο "ανάπαυσης" στο τέλος της σεζόν δεν αποτιμάται σε χρήμα και θα αμφισβητείται, όπως εξάλλου αμφισβητούνται τα ίδια τα δεδουλευμένα εδώ και χρόνια.
Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σοβαρό, είναι και το γεγονός ότι δεν έχετε καμιά εξουσιοδότηση να προχωρήσετε σε μια τέτοια βλαπτική για τα συμφέροντα των εργαζομένων συλλογική ρύθμιση και καταστροφική για τη ίδια τους τη ζωή. Στις 30 και 31 Γενάρη 2018 πραγματοποιήθηκε το 51ο Απολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας, όπου με σαφήνεια ως πλειοψηφία περιγράψατε την πρότασή σας για "ανανέωση" της κλαδικής συλλογικής σύμβασης, με πρόταση μάλιστα για αύξηση στους βασικούς μισθούς, 1%+1% με διετή διάρκεια. Ανεξάρτητα με το αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί με την πρόταση που ανακοίνωσε ο πρόεδρος στην δευτερολογία του, δεν θέσατε στο σώμα ποτέ την πρόταση που εντελώς αντικατασταστικά διαπραγματευτήκατε και ενημερώσατε για αυτήν εκ των υστέρων τα μέλη της διοίκησης.
Σας καλούμε:
1. Να αποσύρετε άμεσα με γραπτή ανακοίνωσή σας την πρόταση στο σημείο που αφορά τον χρόνο εργασίας.
2. Να συγκαλέσετε άμεσα την ολομέλεια της διοίκησης και να συζητηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων, τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά την "ανυποχώρητη" όπως αναφέρετε στάση των ξενοδόχων, να πάρουν θέση οι παρατάξεις και να παρθούν αποφάσεις για τη συνέχεια.
3. Να οριστεί νέα διαπραγματευτική ομάδα από όλες τις παρατάξεις που έχουν εκλεγμένα μέλη στην διοίκηση.
Κάθε άλλη εξέλιξη, που θα έχει μάλιστα την υπογραφή σας, θα είναι παράνομη, αντικαταστατική, αντισυναδελφική κι ως τέτοια έχουμε σκοπό να την αντιμετωπίσουμε με κάθε συνδικαλιστικό, αλλά και νόμιμο μέσο.
Καλούμε, τέλος, όλα τα σωματεία να απορρίψουν την πρόταση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και να συντονίσουμε την δράση για υπογραφή ΣΣΕ με κάλυψη των απωλειών και επανάκτηση όσων δικαιωμάτων κατάργησαν οι προηγούμενες συλλογικές ρυθμίσεις. Να εντείνουμε την προσπάθεια για οργάνωση του κλάδου σε κάθε περιοχή, σε κάθε χώρο δουλειάς».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.