Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Για το 51ο απολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού



                                                                                       Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2018

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ολοκληρώθηκε χτες το «fast track» συνέδριο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού, το οποίο επιβεβαίωσε την πρόθεση της πλειοψηφίας να το κάνει χωρίς ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου.
Μια πλειοψηφία που, έχοντας τεράστια ευθύνη όχι μόνο για όσα έχει μέχρι σήμερα συμφωνήσει με τους εργοδότες, αλλά και για όσα ακόμη έχει σκοπό να υπογράψει, φαίνεται ότι προχωρά με πιο γρήγορο ρυθμό στο ξήλωμα εργασιακών δικαιωμάτων, για να σιγουρέψει την αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου. 

Η πρόθεση της ηγετικής ομάδας των  παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ κι αυτών που ανοιχτά συντάσσονται με το ΣΥΡΙΖΑ, να υπογράψουν για μια ακόμη φορά συλλογικές συμβάσεις μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων, είναι δεδομένη. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ δεν είπαν κουβέντα εισηγητικά, μόνο στο τέλος του συνεδρίου ψέλλισαν ότι πρότειναν στους ξενοδόχους «αύξηση»  1% το 2018 και 1% το 2019, που επιβάλει για δύο ακόμη χρόνια μισθούς φτώχειας σε κλάδο που γνωρίζει τη μεγαλύτερη κερδοφορία των τελευταίων 50 χρόνων. 

Για τα επισιτιστικά καταστήματα και ζαχαρώδη δεν υπάρχει πρόβλεψη για καμιά αύξηση, ώστε να ολοκληρωθεί η ισοπέδωση όποιων δικαιωμάτων και μισθών έχουν απομείνει σε παλιότερους εργαζόμενους. 

Η δε πρότασή τους να παρακρατούν οι εργοδότες 20 ευρώ κάθε Ιούλη από κάθε εργαζόμενο και να τα αποδίδουν στην Ομοσπονδία (που με τη σειρά της παρακρατεί έτσι κι αλλιώς άλλα 0,20 ευρώ το χρόνο για κάθε ένα μέλος από τα σωματεία), είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους σχεδιασμούς για οικονομικό στραγγαλισμό των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων από κυβέρνηση και εργοδοσία
Θέλουν να συγκεντρώνουν χρήματα όχι για να οργανώσουν αγώνες αλλά για να τους ενταφιάσουν οριστικά.   

Αποτελεί θράσος να καταλογίζουν στα σωματεία την αποκλειστική ευθύνη για χαμηλά ποσοστά απεργών, όταν έχουν κηρύξει εδώ και χρόνια το τέλος των αγώνων, διακηρύσσοντας την αναποτελεσματικότητα τους. Κάνουν ότι δε βλέπουν απεργούς, όχι μόνο γιατί είναι μακριά από τους χώρους δουλειάς, αλλά κύρια γιατί έχουν σαν αξίωμα τους την ταξική συνεργασία.

Για να στηρίξουν τις θέσεις τους αυτές επανέλαβαν την προσήλωση τους στην καπιταλιστική ανάπτυξη και στην συνεργασία με την κυβέρνηση και την εργοδοσία, ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι στρατηγικές επιλογές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που επιδιώκουν την αύξηση της εκμετάλλευσης μας για να σταθεροποιήσουν την αύξηση της κερδοφορίας τους.

Τα σωματεία του κλάδου να συμβάλλουμε στην αποκάλυψη του ρόλου τους σε όλους τους εργαζόμενους. 
Κανείς και σε καμία περιοχή δεν πρέπει να αφήνει απέξω από τη συζήτηση τις ημέρες και τα έργα τους. 
Να μη μπορούν να σταθούν πουθενά,  οι εργαζόμενοι να τους γυρίσουν την πλάτη γιατί αποτελούν μέρος της χαμοζωής τους.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο συνέδριο αυτό κάναμε μεγάλη προσπάθεια να εξασφαλίσουμε ότι θα γίνει συζήτηση με κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων, προβάλλοντας τη δράση των ταξικών σωματείων το τελευταίο δίχρονο και το διεκδικητικό πλαίσιο που έχουμε για τον κλάδο. 

Έχουμε ιεραρχήσει να συνεχίσουμε, κλιμακώνοντας τη μάχη στο μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων, των πλειστηριασμών και της ανεργίας.

Οι τοποθετήσεις των αντιπροσώπων από σωματεία που δεν έχουν παραδοθεί στον συμβιβασμό και την υποταγή, με τα οποία δηλητηριάζουν οι παρατάξεις που πλειοψηφούν σήμερα στην Ομοσπονδία, απέδειξαν ότι η λογική του «τίποτε δεν γίνεται» αφορά αυτούς που τίποτε δεν κάνουν, που δεν θέλουν να κάνουν γιατί είναι στρατευμένοι εχθροί του κινήματος.

Τα σωματεία που έχουν γραμμή τους την διασφάλιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, που οργανώνουν αγώνες με προοπτική την απαλλαγή μας από την καπιταλιστική βαρβαρότητα και αποτελέσματα έχουν και πυκνώνουν οι γραμμές τους από αυτή τους τη δράση.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, όσοι τίμιοι αντιπρόσωποι προβληματίστηκαν με την κατρακύλα μιας πλειοψηφίας που δεν έχει καμιά σχέση με το εργατικό κίνημα και την προσπάθεια που κάνουμε να ανασυνταχτεί, θα επιστρέψουμε από σήμερα στους χώρους δουλειάς πιο δυνατοί, με αισιοδοξία και κουράγιο να δώσουμε αγωνιστική συνέχεια στον κλάδο.


                           Πανελλαδική Γραμματεία ΠΑΜΕ Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.