Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Υπογραφή νέας κλαδικής ΣΣΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων




                                                                Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016

Με χθεσινή της ανακοίνωση η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού ενημερώνει τα σωματεία του κλάδου ότι υπέγραψε με τους ξενοδόχους συλλογική σύμβαση εργασίας για τα έτη 2016 και 2017.

Πρόκειται για την κατάληξη μιας διαπραγμάτευσης που έγινε ξανά μακριά από τους εργαζόμενους του κλάδου, με κριτήριο τα συμφέροντα των μεγαλοξενοδόχων.
Η διατήρηση της μείωσης των μισθών που επιβλήθηκε το 2012 και για τα επόμενα δυο χρόνια, τα κουτσουρεμένα δικαιώματα που σφράγισε η προηγούμενη συλλογική σύμβαση με την πρόβλεψη για 10ωρη δουλειά, η κοροϊδία της αύξησης κατά 1% των μισθών μας από τον Απρίλη του 2017 και κυρίως η μη εφαρμογή έστω κι αυτής της συλλογικής ρύθμισης στην πλειονότητα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, είναι το αποτέλεσμα της γραμμής του κυβερνητικού κι εργοδοτικού συνδικαλισμού και στον κλάδο μας. Γραμμή ήττας για τα συμφέροντα της τάξης μας, αλλά και γραμμή υπεράσπισης του πιο σάπιου δρόμου ανάπτυξης που από τη μια εξασφαλίζει όλο και μεγαλύτερα κέρδη για τη μεγαλοεργοδοσία, ενώ από την άλλη ευθύνεται για τα βάσανα και τα αδιέξοδα των εργαζομένων στον τουρισμό, για την αδυναμία του λαού να κάνει διακοπές και αναψυχή.
Οι μεγάλες απώλειες που είχαμε οι εργαζόμενοι στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια με την μείωση των εισοδημάτων μας, με την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τα δεκάδες χιλιάδες προγράμματα μαθητείας και κατάρτισης, την συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες. Αντίστοιχα τα δεκάδες δις ευρώ που εξασφάλισαν οι ξενοδόχοι από την μείωση των δικαιωμάτων μας και την αύξηση του τουρισμού θα γίνουν ακόμη περισσότερα, ιδιαίτερα όταν για φέτος οι προβλέψεις μιλούν για 30 εκατομμύρια αφίξεις από εισερχόμενο τουρισμό.
Κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από αυτήν την εξέλιξη. Κύρια όμως σε κανένα συνάδελφο δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί καμιά διαπραγμάτευση που έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των εργατικών οικογενειών, χωρίς να δοθεί έστω μια μάχη για τα δικά μας συμφέροντα.
Τα σωματεία που παραμένουν ζωντανά, που λειτουργούν ως εργατικές οργανώσεις με σεβασμό στις συλλογικές διαδικασίες οφείλουν να καταδικάσουν αυτή την εξέλιξη. Να οργανώσουν μάχες με κριτήριο την κάλυψη των αναγκών μας, την κάλυψη των απωλειών που είχαμε τα τελευταία πέντε χρόνια σε μισθούς και δικαιώματα, τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο σε όλη τη χώρα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να οργανώσουμε ταξικούς αγώνες για μισθούς και δικαιώματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Θα δώσουμε τη μάχη για να μην περάσει ο νόμος λαιμητόμος για το ασφαλιστικό. Από αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς και καμιά, εκτός από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας και τα στηρίγματά της σε κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, που έχουν ταχτεί με τα συμφέροντα των αφεντικών τους, που κόπτονται -όπως οι ίδιοι λένε στο δελτίο τύπου- «για την αποφυγή του αθέμιτου ανταγωνισμού» μεταξύ των ξενοδόχων.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.