Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

2η Ετήσια Γενική Συνέλευση ΤΑΛΩΣ (Κυριακή 31 Ιανουαρίου στο ΕΚΛ)



Η χρονιά που πέρασε δεν ήταν καθόλου εύκολη για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία ή στον επισιτισμό. Η εντατικοποίηση της δουλειάς, η ασυδοσία πολλών εργοδοτών, η απληρωσιά, η μαύρη εργασία, η καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων ήταν η καθημερινότητά μας. 

  • Η επαφή μας με τον Επόπτη Εργασίας ήταν σχεδόν καθημερινή και ευτυχώς και με την μεσολάβησή του – εξωδικαστικά -  δόθηκαν αποζημιώσεις σε εργαζόμενους που δεν είχαν την τύχη να επαναπροσληφθούν στις επιχειρήσεις που δούλευαν.

Μεσολαβήσαμε ώστε εργαζόμενη που είχε υποβιβασμό στην εργασία της και φυσικά μείωση αποδοχών, να επανέλθει στο παλιό της πόστο.

Εργαζόμενος που απολύθηκε δόλια ενώ είχε ζητήσει άδεια να πάει στην κηδεία του πατέρα του στην πατρίδα του, κέρδισε πάλι τη δουλειά του με τη μεσολάβησή μας.
  Για άλλο εργαζόμενο που ειδοποιήθηκε εκπρόθεσμα ότι δεν θα επανέλθει στην δουλειά του, διεκδικήσαμε και πετύχαμε επαναπρόσληψη. 
Τη μέρα της Πρωτομαγιάς επισκεφτήκαμε κατ’ αρχήν επισιτιστικά καταστήματα της πόλης του Αγ. Νικολάου και στη συνέχεια τα ξενοδοχεία Santa Marina, Mistral Bay, Minos Beach, St. Nicolas Bay, Minos Palace, Mirabello, Elounda Gulf, Porto Elounda και Elounda Mare όπου οι εργαζόμενοι μας δέχτηκαν με ευχάριστη έκπληξη και μας αποχαιρέτισαν με πλατύ χαμόγελο και ένα «ευχαριστούμε για την ενημέρωση». Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που μας έμεινε, είναι όταν δίδοντας ένα ενημερωτικό φυλλάδιο σε μια αλλοδαπή η οποία έδειξε δυσπιστία, η συνάδελφός της,  της είπε: «πάρε το και για το καλό μας είναι»!.

Κερδίσαμε δικαστήριο όπου απολυμένη καμαριέρα διεκδίκησε την αποζημίωση που της όφειλε η εργοδότριά της.
  • Κάναμε παράσταση διαμαρτυρίας συμπαραστεκόμενοι σε απλήρωτους συναδέλφους μας στο ξενοδοχείο Microvillage, το οποίο τελικά έκλεισε ο ΕΟΤ.
  • Καταφέραμε, παρά τις αντιξοότητες και τον πόλεμο που αντιμετωπίσαμε, να ιδρύσουμε επιχειρησιακό σωματείο στο ξενοδοχείο Elounda Breeze και ελπίζουμε αυτό να είναι μόνο η αρχή. Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, με τους ξενοδόχους να αρνούνται την υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, η ύπαρξη ενός επιχειρησιακού σωματείου είναι σανίδα σωτηρίας για τους εργαζόμενους, αρκεί αυτό να παραμείνει στα χέρια των εργαζόμενων και να μην περάσει στα χέρια των εργοδοτών.
  •  Συμμετείχαμε στο συλλαλητήριο της 12ης Νοέμβρη, διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες μας, να μην καταργηθεί το εφάπαξ, τα επιδόματα ασθένειας-πρόνοιας, να μην μείνει κανείς συνάδελφος χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να μην είναι κανείς ανασφάλιστος και απλήρωτος

Αποφασίστηκε ομόφωνα η συμμετοχή μας στην απεργιακή κινητοποίηση 
την Πέμπτη 4 Φλεβάρη στις 10:30 
στη Μαρίνα Αγ. Νικολάου
 



Η ενεργή συμμετοχή μας σε όλα τα δρώμενα της περιοχής μας που έχουν σχέση με τα συμφέροντα των εργαζόμενων είναι δεδομένη και σε καμιά περίπτωση δεν θα σταματήσουμε να δρούμε και να παρεμβαίνουμε δυναμικά, άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης του Συνδικάτου μας.



Στόχοι μας για το 2016 είναι:

  •  Επιχειρησιακά Σωματεία και Σωματειακές επιτροπές σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους εργασίας.
  •   Εγγραφές περισσότερων νέων μελών.

  • Οργάνωση των εργαζόμενων σε απομακρυσμένες περιοχές του νομού,  από όπου  ακούμε πολλά παράπονα.
  • Συνεχής επαγρύπνηση για την επίτευξη όλων των εργασιακών μας στόχων (αύξηση κατώτατου μισθού-συλλογικές συμβάσεις-επίδομα ανεργίας-όχι στην εκ περιτροπής εργασία-κατάργηση ατομικών συμβάσεων-όχι στην εκμετάλλευση της μαθητείας κλπ).
 ·      Αυτή την περίοδο οι συνάδελφοί μας από τον προϋπάρχοντα Σύνδεσμο Υπαλλήλων Ξενοδοχείων – ο οποίος έχει και το βάρος της υπογραφής σαν μεγαλύτερο σωματείο (προς το παρόν), - επιχειρούν επαναδιαπραγμάτευση και υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και οι ξενοδόχοι αρνούνται, γιατί μας θέλουν υποταγμένους εργαζόμενους, υποχείριά τους με  ατομικές συμβάσεις πείνας. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και ελπίζω όταν χρειαστεί να μαζευτούμε για να δείξουμε στους ξενοδόχους ότι είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι στις διεκδικήσεις, να μην λείψει κανείς! Κανείς μας δεν θέλει να δουλέψει για 586 ευρώ μικτά!
Να κινητοποιηθούμε σύσσωμοι, για να δείξουμε ότι είμαστε μια υπολογίσιμη δύναμη και όχι ρομποτάκια που τους πατάμε κουμπιά και λειτουργούν κατά το δοκούν.

·      Σημαντική επισήμανση για τους συναδέλφους: Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο θέμα «συλλογική σύμβαση» ΜΗΝ δεχόσαστε υπογραφή ατομικών συμβάσεων! Ενημερώστε συναδέλφους σας να οργανωθούν στο Συνδικάτο, όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά! 

·    Επίσης στην απεργιακή κινητοποίηση στις 4 του Φλεβάρη, δεν έχει σημασία αν τα ξενοδοχεία μας ή οι εργασιακοί μας χώροι γενικότερα είναι κλειστά – ένας λόγος παραπάνω για να μην λείψει κανείς - πρέπει να δώσουμε δυναμικό «παρών»,  γιατί το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό μας αφορά όλους! 

 Όλες και όλοι 
την Πέμπτη 4 Φλεβάρη στις 10:30 
στη μαρίνα Αγ. Νικολάου!






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.