Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα Πέμπτη 29 Οκτώβρη 2015 πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδικάτου και των επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου, συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ κ. Γιάννη Σούκο.

Η συνάντηση, σε συνέχεια της παρέμβασης που κάναμε στον Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο την Τρίτη 27/10/2015, αφορούσε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο με την διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και που θίγει σχεδόν το σύνολο των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το υπόμνημα που καταθέσαμε, το οποίο περιείχε και το διεκδικητικό μας πλαίσιο, επισυνάπτουμε παρακάτω για την ενημέρωση των συναδέλφων.

"Προς τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ, κ. Γιάννη Σούκο

Eπανερχόμαστε σαν Συνδικάτο, για πολλοστή φορά, σε ένα θέμα που χτυπά καίρια και συντριπτικά όσα δικαιώματα έχουν απομείνει από τις αντεργατικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων. Θέμα που ακυρώνει στην πράξη τις ελάχιστες υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στους εργαζόμενους, κύρια σε ό,τι αφορά την προστασία της μητρότητας, τις παροχές υγείας-πρόνοιας.

Θεωρούμε ότι πολύ καλά γνωρίζετε την εξέλιξη των εργασιακών σχέσεων τις δυο τελευταίες δεκαετίες, ως νομικός κι ως πολιτικός.

Είστε γνώστης της νομοθέτησης δεκάδων μορφών εργασίας, που χαρακτηρίζονται τόσο από την προσωρινότητα, την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια, όσο και από την παντελή έλλειψη κανόνων που να εξασφαλίζουν στην εργατική οικογένεια όρους επιβίωσης.
Ειδικότερα στον κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι ακόμη χειρότερη, όχι μόνο γιατί ο χώρος αποτελεί πεδίο πιλοτικών εφαρμογών όλων των επαίσχυντων μορφών απασχόλησης, πριν ακόμη γίνουν νόμοι του κράτους, αλλά γιατί αφορούν κλάδο της οικονομίας που δεν αντιμετωπίζει την κρίση όπως επιχειρήσεις με άλλες οικονομικές δραστηριότητες.
 
Πιο συγκεκριμένα, οι πιο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Αττικής που λειτουργούν όλο το χρόνο (όπως άλλωστε και το 45,4% των μονάδων της χώρας), έχουν δραστικά μειώσει το ποσοστό των εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, την ίδια στιγμή που ο κύκλος εργασιών τους έχει αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία τρία χρόνια. Το 2013 κατά 4,8% και το 2014 κατά 13,7%, ενώ αντίστοιχη -ίσως και μεγαλύτερη- αύξηση έχει και το 2015.

Στοιχείο σημαντικό μάλιστα, που διευρύνει ακόμη περισσότερο την παραπάνω αντίθεση έχει να κάνει με την τρομακτική αύξηση των ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με στοιχεία από μελέτη του ΙΤΕΠ (Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων), από το 1990 το ξενοδοχειακό δυναμικό αυξήθηκε κατά 51% σε μονάδες, κατά 79% σε δωμάτια και κατά 84% σε κλίνες. Το ίδιο διάστημα οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου είναι τουλάχιστον οι μισοί, σε όλες τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Αλλά και στο χώρο του επισιτισμού η κατάσταση είναι ανάλογη, αν λάβουμε υπόψη το μέγεθος του χώρου, που σήμερα αφορά πάνω από 100.000 εργαζόμενους στην Αττική (στοιχεία ΙΚΑ 2013) και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στα έξι τελευταία χρόνια, ο αριθμός των εταιρειών εστίασης που άνοιξαν σε όλη την Ελλάδα το 10μηνο του 2013 αυξήθηκε κατά 53% σε σχέση με το 2011. Έφτασαν στα 2.836 από 1.853 που ήταν πριν από δύο χρόνια. Ανά είδος επιχείρησης ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει ανοίξει είναι εκείνος της κατηγορίας «σουβλατζίδικα με σερβίρισμα» και ακολουθούν τα «σνακ μπαρ με σερβίρισμα».

Με εντυπωσιακό ποσοστό αύξησης 93% καταγράφονται οι «συστάσεις» εταιρειών «ουζερί, τσιπουράδικου με σερβίρισμα», ενώ πάλι στη διετία κατά 81% ανέβηκαν τα ανοίγματα «καφεζαχαροπλαστείων με σερβίρισμα» (στοιχεία από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο - ΓΕΜΗ). Αντίστοιχα στην Αθήνα, σύμφωνα με το Δήμο Αθηναίων, ο 2009 είχαν εκδοθεί άδειες για 850 εστιατόρια, καφέ, σνακ μπαρ κλπ. και το 2012 οι άδειες εκτινάχθηκαν στις 1.160.

Για το πρώτο εννιάμηνο του 2013 οι αδειοδοτήσεις ήταν στις 1.200.

Οι αντίστοιχες αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό, τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στον επισιτισμό, καλύπτονται στην πλειοψηφία τους από τις παρακάτω μορφές εργασίας:

1.       Από συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που στην πλειονότητά τους επαναλαμβάνονται για διάστημα πολλών χρόνων.

2.       Από συμβάσεις μιας ημέρας που σχεδόν όλες επαναλαμβάνονται για μέχρι και τριάντα μέρες το μήνα.

3.       Από συμβάσεις διαλείπουσας απασχόλησης, για λιγότερες από 5 ημέρες με μειωμένο ή πλήρες ωράριο.

4.       Από δουλεμπορικά συνεργεία που «νοικιάζουν» εργαζόμενους σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους χωρίς συμβάσεις, ή με όλες τις παραπάνω μορφές εργασίας.

5.       Από «συμβάσεις» πρακτικής, μαθητείας, κατάρτισης με Έλληνες και ξένους εργαζόμενους, για τις οποίες δεν ισχύει απολύτως τίποτε από την καταρημαγμένη εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, κάτι που καταμαρτυρεί η επαναλαμβανόμενη σύναψη όλων των ειδών συμβάσεων ελαστικής απασχόλησης.

Αυτό όμως που καθιστά επιτακτική την ανάγκη συνολικής αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου και άμεσης παρέμβασης από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, είναι το αποτέλεσμα αυτών των μορφών απασχόλησης στη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Ενδεικτικά μόνο σας αναφέρουμε:

1.  Καταργείται κάθε έννοια προστασίας της μητρότητας. Όποια εργαζόμενη μένει έγκυος, απομακρύνεται, δίχως πρόσβαση στην άδεια λοχείας και τοκετού.

2.       Δεν ισχύουν οι όποιες ρυθμίσεις αφορούν την άδεια ασθένειας, τα εργατικά ατυχήματα.

3.       Οι εργαζόμενοι δεν δικαιούνται απολύτως καμία αποζημίωση απόλυσης.

4.       Καταστρατηγούνται όλες οι συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες.

5.       Η ανασφάλιστη και η απλήρωτη δουλειά είναι κανόνας και όχι εξαίρεση.

6.     Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ο εργαζόμενος πληροί τις προϋποθέσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας είναι ελάχιστες.

7.   Η Κοινωνική Ασφάλιση για τον ίδιο τον εργαζόμενο και την οικογένειά του δεν έχει κανένα αντίκρισμα.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε δεκάδες ακόμη επιπτώσεις όλου του αντεργατικού οπλοστασίου που αξιοποιούν οι εργοδότες ή των αυθαιρεσιών που μένουν πάντοτε ατιμώρητες.

Επειδή βέβαια αντιλαμβανόμαστε ότι μέρος όλων των παραπάνω σας είναι γνωστό, θα περιοριστούμε να ζητήσουμε και από σας, ό,τι επανειλημμένα έχουμε ζητήσει από όλους τους προκατόχους σας: την άμεση παρέμβαση όλων των υπηρεσιών του υπουργείου και του ΣΕΠΕ ειδικότερα, στην εφαρμογή όσων διατάξεων έχουν απομείνει από την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία και είναι προστατευτικές για τον εργαζόμενο.

Και παράλληλα, να προωθήσετε ως ειδικός γραμματέας, προτάσεις νόμου, που να προστατεύουν τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων και των οικογενειών τους, όπως αυτά τους αρμόζουν στην αυγή του 21ου αιώνα.

Το δικό μας πλαίσιο αιτημάτων αποτελεί απόφαση των εργαζομένων του κλάδου στην Αττική, μέσα από μαζικές διαδικασίες, Γενικές Συνελεύσεις και αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων.

•    Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Ίση αμοιβή – ίση δουλειά για όλους.      

•    Τήρηση του 5ήμερου – 8ωρου.

• Καθορισμός καθηκόντων και θεσμοθέτηση ελάχιστης σύνθεσης προσωπικού για κάθε ξενοδοχειακή μονάδα και επισιτιστικό κατάστημα.

•   Καμιά απόλυση των συμβασιούχων. Κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν με θέσεις μόνιμης, αποκλειστικής και πλήρους απασχόλησης.

•   Κατάργηση των δουλεμπορικών, των ΜΚΟ, των ΚΟΙΝΣΕΠ, των ΚΕΚ.

•  Πληρωμή όλων των επιδομάτων, υπερωριών, της νυχτερινής εργασίας. Για τους          εργαζόμενους με μερική απασχόληση (4ωρο/6ωρο) να αμείβεται υπερωριακά ο επιπλέον χρόνος που μένουν στην δουλειά.

•    Αναγνώριση συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών σε όλους.

•    Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, τα ένσημα να είναι συντάξιμα.

•    Καταβολή του επιδόματος ανεργίας μετά την λήξη των προγραμμάτων κατάρτισης.

•    Δωρεάν μεταφορά από και προς την δουλειά.

•    Άδεια 2 μέρες τον μήνα.

•    Μέτρα προστασίας για όσους δουλεύουν σε βαριές ανθυγιεινές εργασίας.

•    Εποπτεία της πρακτικής άσκησης από το αρμόδιο υπουργείο ώστε να διασφαλίζεται ότι αυτή θα γίνεται πάνω στο αντικείμενο σπουδών. Να εξασφαλίζονται οι ανθρώπινες συνθήκες διαμονής και εργασίας για όλους τους μαθητές.

•    Μισθός στο 80% της ΣΣΕ και συντάξιμα ένσημα.

•    Εξασφάλιση την υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών κατά την διάρκεια της πρακτικής.

Και τέλος, σημαντικό είναι να κατανοήσετε πως αυτή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και γι’ αυτό δεν μπορούμε πλέον να μείνουμε σε διαπιστώσεις ή σε απλές αναφορές.

Το εργατικό κίνημα έχει βρεθεί και σε άλλες εποχές σε αντίστοιχη δεινή θέση, με την πλάτη στον τοίχο.

Πάντα αντιμετώπισε τέτοιες θύελλες σθεναρά και αποφασιστικά.

Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σήμερα, συγκεντρώνοντας δυνάμεις για την οργάνωση της πάλης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζει και οξύνει η κυβέρνηση, της οποίας είστε κι εσείς πολιτικό πρόσωπο, με διαδρομή που δικαιολογεί την τωρινή σας τοποθέτηση ως ειδικού γραμματέα.

Η ιστορία δεν έκανε, ούτε κάνει χάρες σε κανέναν.

Συνυπάρχει, πέρα από τη συλλογική πολιτική ευθύνη και η προσωπική, κάτι που άλλωστε κατεύθυνε και την προσπάθειά μας να απευθυνθούμε σε σας με την παρούσα επιστολή μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση".


Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.