Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του Athens Ledra



Ο αγώνας των εργαζομένων του ξενοδοχείου Athens Ledra
να γίνει υπόθεση του κλάδου.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία
και στα επισιτιστικά καταστήματα της Αττικής,

Με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο Athens Ledra, του ομίλου εταιρειών του Παρασκευαΐδη, λόγω της απληρωσιάς και της αβεβαιότητας για το εργασιακό τους μέλλον, το Συνδικάτο και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε κάθε ξενοδοχείο, σε κάθε επισιτιστικό κατάστημα είμαστε στο πλευρό τους στηρίζοντας το δίκαιο αγώνα τους.
Πιστεύουμε ότι είναι καθήκον του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος να εκφράσει τώρα αλλά και στο επόμενο διάστημα την αλληλεγγύη του και να συστρατευτεί στον αγώνα τους, ώστε αυτός να συνεχιστεί και δοθεί με ακόμη καλύτερους όρους.
Γνωρίζουμε ότι δεν είναι οι μόνοι εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της ανεργίας. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα. 

Από την περιπέτεια των εργαζόμενων στο Αthens Ledra πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα, να αντλήσουμε πείρα που θα μας δώσουν περισσότερη δύναμη για να αναχαιτίσουμε την επίθεση που συνολικά δεχόμαστε σαν εργατική τάξη, στην καθημερινή «μάχη» για το μεροκάματο, στον καθημερινό μόχθο για την επιβίωση των οικογενειών μας αλλά και στο μυαλό μας, στη συνείδηση μας.

Το ξενοδοχείο Athens Ledra δεν ήταν ποτέ, ούτε και τώρα, ένα τυχαίο ξενοδοχείο. Δεν είναι μια οποιαδήποτε μικρομεσαία επιχείρηση που γονατίζει από τον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια του κλάδου. Ανήκει σε έναν όμιλο κολοσσό, πίσω από τον οποίο στοιχίζονται οικονομικά συμφέροντα διακλαδικά και διακρατικά.
Επίσης, τα γεγονότα στο Athens Ledra εκτυλίσσονται σε μια εποχή που παρατηρείται σταθεροποίηση της ανάπτυξης στον τουρισμό που όλοι την βλέπουμε τα τελευταία τρία χρόνια. Το πρόβλημα μάλιστα οξύνθηκε το μήνα που η Αθήνα έχει πληρότητες στα ξενοδοχεία πάνω από 100%, με τιμές διανυκτέρευσης όσο και δυο μισθοί εργαζομένων για τα πεντάστερα μεγαθήρια.

Μπροστά στο εύλογο ερώτημα πολλών: «γιατί τώρα και γιατί το Ledra» πολλοί προσπαθούν να αποκρύψουν και σε αυτήν την περίπτωση την αιτία, που βρίσκεται στις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου που υπηρετούν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του, επιδιώκοντας να μείνει στο «απυρόβλητο» αυτή η πολιτική που γεννά καθημερινά απληρωσιά, δουλειά χωρίς δικαιώματα, ανεργία, φτώχια για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους.

Οι μεγαλοξενοδόχοι, (ο ΣΕΤΕ, η ΠΟΞ ) φέρνουν το Athens Ledra ως παράδειγμα για να πιέσουν για όσο πιο γρήγορη «αναδιάρθρωση» των κόκκινων δανείων που έλαβαν από τις τράπεζες, που με τη σειρά τους τα έδωσαν από χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τη δουλειά των εργαζομένων και τη φοροληστεία του λαού.

Η κυβέρνηση παρεμβαίνει με μέτρα υπέρ των ξενοδόχων για να «καθαρίσει» πιο γρήγορα το τοπίο στον εγχώριο και ξένο ανταγωνισμό, να μοιράσει τη λεία από τον πλούτο που εμείς παράξαμε, σε όσους δυνατούς απομείνουν, σε όποιους κλάδους εξυπηρετούν την καπιταλιστική οικονομία. 

Οι δυνάμεις στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που στηρίζουν αυτή τη βαρβαρότητα (όπως η Ομοσπονδία μας), αξιοποιούν το Athens Ledra για να σπέρνουν απογοήτευση, προπαγανδίζοντας την «αναποτελεσματικότητα» των αγώνων, για να καλλιεργούν την αντίληψη του «μικρότερου κακού» για να ρίχνουν τον πήχη των απαιτήσεων των εργαζομένων, υπηρετώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών, εντείνοντας ταυτόχρονα την πολεμική τους σε όποιον αγωνίζεται, σε όποιον αμφισβητεί την αντίληψη τους που συνοψίζεται στη λαϊκή ρήση «σφάξε με αγά μου να αγιάσω».

Συνάδελφοι θυμηθείτε!
Πόσες φορές δεν προσπάθησαν όλοι αυτοί (εργοδοσία, κυβερνήσεις, εργοδοτικοί συνδικαλιστές) τα τελευταία 6 χρόνια να μας φορτώσουν με αυταπάτες ότι τα δύσκολα πέρασαν κι ότι όλοι έχουμε να κερδίσουμε από την ανάπτυξη;
Πόσες φορές δεν έκαναν προσπάθεια να μας πείσουν να δεχτούμε άλλη μια μείωση, άλλο ένα κατακρεουργημένο δικαίωμα, άλλο ένα αντιλαϊκό μέτρο με το επιχείρημα ότι δεν γίνεται αλλιώς, ότι αυτή η ζωή είναι μονόδρομος;

Αναλογιστείτε τα αποτελέσματα:
Τα μεγάλα μονοπώλια (πχ. Grecotel) έκλεισαν ξενοδοχεία για να ανοίξουν ακόμη μεγαλύτερα όπου το καθεστώς φορολόγησης και οι χαμηλοί μισθοί (Ανατολική Ευρώπη) τους άφηναν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.
Στα περισσότερα ξενοδοχεία που έκλεισαν, οι εργαζόμενοι δεν είχαν στο ενεργητικό τους ούτε μια μέρα απεργίας ή κινητοποίησης, όπως έγινε και στο ξενοδοχείο ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΝ που οι συνάδλεφοι στωικά δέχονταν τη «μοίρα» της απληρωσιάς.
Μετά τις μεγάλες μειώσεις των μισθών μας το 2012, στην Αθήνα μόνο, άνοιξαν ή ανοίγουν πάνω από 10 νέα ξενοδοχεία επιβεβαιώνοντας την ανάπτυξη που σημειώνει ο κλάδος του τουρισμού μετά το 2013. 
Στον αντίποδα αυτής της ανάπτυξης βρισκόμαστε όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία. 
Σε εμάς αυτή η ανάπτυξη δεν έφερε τίποτα θετικό. 
Εξακολουθούμε να δουλεύουμε με μισθούς πείνας, χωρίς μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, με όλων των ειδών τις ελαστικές μορφές εργασίας (συμβάσεις λίγων μηνών, λίγων ημερών, μιας μέρας κλπ), σε συνθήκες πλήρους εντατικοποίησης. 

Οι κυβερνήσεις που εναλάσσονται στην εξουσία συνεχίζουν να παίρνουν για μας τους εργαζόμενους τα σκληρότερα μέτρα (ασφαλιστικό εργασιακά, φορολογία) και για όσους κέρσδισαν ακόμη και μέσα στην κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν δίνει απλόχερα τις εγγυήσεις (επενδυτικούς νόμους), και το χρήμα (επιδοτήσεις, φοροελαφρύνσεις) για να συνεχίσουν να κερδοφορούν σε βάρος της δικής μας ζωής.

Απέναντι σε όλα αυτά εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε πια «ψιλιασμένοι». Για αυτό οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις και η επίσχεση εργασίας που επέλεξαν να κάνουν οι εργαζόμενοι του Athens Ledra, οργανωμένα, συλλογικά και μαζικά με μπροστάρη το σωματείο τους, πρέπει να στηριχτούν από όλους μας.
Σε όσους λένε ή θα πουν ότι «με αυτές τις ενέργειες τους οι εργαζόμενοι κλείνουν το ξενοδοχείο», εμείς απαντάμε ότι τα ξενοδοχεία τα ανοίγουν και τα κλείνουν οι πολυεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες τους, που σχεδιάζουν με βάση τα κέρδη τους κι όχι τα δικά μας συμφέροντα. 
Σε διαφορετική περίπτωση οι συνάδελφοί μας στο Athens Ledra δεν θα ήταν απλήρωτοι και μάλιστα με το ξενοδοχείο γεμάτο πελάτες.
Σε όσους «συστήνουν» υπομονή τους απαντάμε ότι στην πραγματικότητα συμβουλεύουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν τσάμπα.
Οι εργαζόμενοι στο Athens Ledra παλεύουν για δουλειά με δικαιώματα. Παλεύουν για να μη χαθεί καμμιά θέση εργασίας, όποιοι και αν είναι οι σχεδιασμοί της εργοδοσίας, με την ανοχή και των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας (υπουργείου εργασίας κλπ) που γνωρίζουν πολύ καλά τί συμβαίνει αλλά «κωφεύουν», αλλά και για το αυτονόητο δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να πληρώνενται για τη δουλειά του.
Σε όσους λένε ότι δεν γίνεται αλλιώς, εμείς απαντάμε αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα ρήξης και ανατροπής με την εξουσία των μονοπωλίων, διεκδικώντας αιτήματα με κριτήριο τα συμφέροντα και τις ανάγκες της τάξης μας.
Καλούμε όλους του εργαζόμενους του κλάδου να κάνουμε τον αγώνα των εργαζομένων του ξενοδοχείου Athens Ledra δική μας υπόθεση.

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.