Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση

Με πραγματικό ενδιαφέρον διαβάσαμε για τη συνάντηση του προέδρου του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη σκοπός της οποίας ήταν η συζήτηση για τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού των εργαζομένων και από ότι φαίνεται «σε πολλά σημεία οι απόψεις τους ταυτίζονται».
Σε ποια ζητήματα;

Πιστέψαμε ότι θα χειρίζονταν με προσοχή το θέμα των εργαζόμενων στον τουρισμό, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους  εργάζονται εποχιακά και στην καλύτερη περίπτωση οι πλέον «προνομιούχοι» εργάζονται 6 μήνες για να ζήσουν όλο το χρόνο.

Τα ζητήματα στα οποία συμφώνησαν είναι τα παρακάτω:

•    Πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών στα 511 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών, προκειμένου να δεχτούν οι ξενοδόχοι την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751.

Οι νέοι κάτω των 25 ετών λοιπόν εξακολουθούν να είναι καταδικασμένοι σε «δωρεάν παροχή υπηρεσιών», γιατί αν αφαιρέσουμε τις κρατήσεις από τα 511 ευρώ, τι τους μένει; Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι οι εργοδότες να ψάχνουν και να προσλαμβάνουν «νέους έως 25 ετών» για να τους ξεζουμίζουν στις επιχειρήσεις τους. Με αυτή την πολιτική επίσης, στερούν από τα παιδιά μας το δικαίωμα να κάνουν όνειρα ή τα αναγκάζουν να γίνουν μετανάστες. Με την ίδια πολιτική μένουν οι μεγαλύτεροι άνεργοι, γιατί ποιος εργοδότης θα προσλάβει τον 40/ρη ή 50/ρη που του κοστίζει πολύ περισσότερο από τους 25/ρηδες;

•    Νέο πρόγραμμα voucher στον Τουρισμό για 8.000 ανέργους

Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας μειώνοντας πλασματικά τους δείκτες ανεργίας. Οι «voucher/άδες», το μόνο που προσφέρουν είναι τσάμπα εργατικά χέρια στους εργοδότες. Υποτίθεται ότι κάνουν πρακτική εξάσκηση στις διάφορες επιχειρήσεις… αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας «κάνουν πρακτική» σε κλειστό ξενοδοχείο, ενώ σε άλλο γνωστού ξενοδόχου, έχουν επωμιστεί  τον καθαρισμό του ενόψει της νέας σαιζόν, κόβοντας μεροκάματα από κανονικούς εργαζόμενους και εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του εργοδότη ο οποίος καθαρίζει το συγκρότημά του τσάμπα! Όταν λήξει η σύμβασή τους, πάλι άνεργοι θα είναι, αλλά ο εργοδότης θα έχει κάνει τη δουλειά του! Οι voucher/άδες δουλεύουν για καιρό απλήρωτοι – όταν πληρωθούν τα χρήματα είναι ίσα για το χαρτζιλίκι τους - για τα υπερκέρδη των μεσαζόντων (ΚΕΚ) κλπ.

•    Νομοθέτηση και για νέα ευελιξία στη διάρκεια της θερινής περιόδου, ώστε οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να μην λαμβάνουν τα ρεπό τους και αυτά να αναπληρώνονται με την λήξη της καλοκαιρινής περιόδου.


Κι άλλη «ευελιξία»… φτάνει πια! Η τοπική κλαδική σύμβαση εργασίας αφήνει ανοικτό το δικαίωμα στον εργοδότη να επιβάλει την 6η μέρα εργασίας, το 8/ωρο έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια, τώρα τα ρεπό μας θα αναπληρώνονται «με τη λήξη της καλοκαιρινής περιόδου»;

Δηλώνουμε ότι:

•    Δεν πρόκειται να  δεχτούμε καμιά νέα μείωση σε μισθούς και δικαιώματα. Αντίθετα διεκδικούμε αναπλήρωση των απωλειών που έχουμε υποστεί τα τρία τελευταία χρόνια. Ο  ΣΕΤΕ κάνει πρόβλεψη για 25 εκ. τουρίστες το 2015 με ανάλογα κέρδη, διεκδικούμε το μερίδιό μας από την πίτα. Δεν θέλουμε μετοχές στις επιχειρήσεις τους, δίκαιη αμοιβή για την προσφορά των υπηρεσιών μας,  μας αρκεί!

•    Να δοθεί ένα τέλος στην ανασφάλιστη εργασία και να σταματήσει η κλοπή των ασφαλιστικών μας εισφορών.

•    Ζητούμε επαναφορά των ΣΣΕ και απαιτούμε την υποχρεωτική εφαρμογή αυτών που είναι σε ισχύ. Για παράδειγμα στο νομό Λασιθίου ισχύει μια κλαδική μέχρι τέλος του 2015, η οποία καταπατείται κατάφωρα.

Καλούμε τον πρόεδρο των ξενοδόχων κ. Μανώλη Βαρκαράκη και τον πρόεδρο του συνδέσμου υπαλλήλων ξενοδοχείων κ. Μιχάλη Γαρεφαλάκη να σεβαστούν – τουλάχιστον - τις υπογραφές τους και να επιβάλουν την υποχρεωτικότητα της σύμβασης για όσο καιρό ισχύει ακόμη (γιατί η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται)…

Οι εργαζόμενοι του κλάδου ας είναι σε επιφυλακή!

Πρέπει οργανωμένοι σε κάθε εργασιακό χώρο να μην αφήσουμε να χαθεί ούτε σπιθαμή από τα κεκτημένα μας!


Η παραμικρή υποχώρηση που κάνουμε μας φέρνει χρόνια πίσω, ας μην επιτρέψουμε να χαθούν οι αγώνες μας.


Παλεύουμε για 'μας και τα παιδιά μας!

Ο καθένας μόνος του, αόρατος – όλοι μαζί ανίκητοι!


Το Δ.Σ. του Συνδικάτου 'ΤΑΛΩΣ"




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.