Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Κυριακή 26 Απριλίου 2020

28 Απρίλη, ημέρα δράσης στον Επισιτισμό - Τουρισμό

Στις 28 Απρίλη, εκατοντάδες Σωματεία και Συνδικάτα της χώρας, οργανώνουμε ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ για την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα οι εργαζόμενοι,
με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού. Οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας, απέναντι στα μέτρα που ήρθαν για να μείνουν και σ’ αυτά που φέρνουν, κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι, για την ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη συμπίεση των μισθών, την διάλυση των συλ-λογικών συμβάσεων, την γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης, το χτύπημα της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης και δράσης.

Δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοι που εργάζονταν ως εξτρά, ορισμένου χρόνου και με τις κάθε λογής ελαστικές εργασιακές σχέσεις, βρίσκονται στον «αέρα», απολυμένοι- άνεργοι, χωρίς δικαίωμα στην επιδότηση ανεργίας, στα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης. Για την πλειοψηφία τους η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ εγκυμονεί ανεργία, περιπλάνηση και εξαθλίωση. Δεκάδες χιλιάδες, εποχικοί εργαζόμενοι στα ξενο-δοχεία και στον επισιτισμό, καλούνται να επιβιώσουν με τα ψίχουλα του ταμείου ανεργίας μέχρι τον Ιούνιο και με το «από ‘κει και πέρα» να  διαγράφεται δυσοίωνο, καθώς οι εποχικές επιχειρήσεις ήδη ενημερώνουν πως θα παραμείνουν κλειστές ή θα λειτουργήσουν με μειωμένο προσωπικό, για την μισή σεζόν. Για όσους κατάφεραν να «ξεφύγουν» από την απόλυση, την μεταβολή σύμβασης σε εκ περιτροπής και ήλπιζαν ότι «την γλίτωσαν», θα επιστρέψουν στην δουλειά χωρίς να ξέρουν αν θα συνεχίσουν να εργάζονται με πλήρες ωράριο και μισθό ή αν θα βρεθούν αντιμέτωποι με το μέτρο- δώρο της κυβέρνησης στους εργοδότες, της μείωσης του μισθού στο 50%. Μάλιστα οι Ξε-νοδόχοι απαιτούν να δουλεύουμε όποτε τους συμφέρει και να ζούμε με επιδόματα φτώχειας και ανεργίας.

Όλα αυτά που αντιμετωπίζουμε ως «έκτακτη κατάσταση» στον κλάδο και στους χώρους δουλειάς, αποτελούν το «χάπι» της ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ, για τους επιχειρηματίες. Δεν αρκούνται στο ζεστό κρατικό χρήμα που απλόχερα μοιράζει η κυβέρνηση έως τώρα. Στις φοροαπαλλαγές, στις εισφορο-απαλλαγές, στην αναστολή πληρωμών μισθών- Δώρων Πάσχα κλπ.  Ζητάνε επέκταση όλων αυτών στο διηνεκές. Ζητάν τη γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης που έχει οδηγήσει σήμερα χιλιάδες συναδέλφους σε απελπιστική κατάσταση. Φτάνουν στο σημείο να απαιτούν έως και 100% κρατική επιδότηση των μισθών μας. Να τους πληρώνουμε κι από πάνω!!!

Στις 28 Απρίλη, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό  ενώνουμε τις φωνές μας και τις διεκδικήσεις μας. 
Από ΤΩΡΑ και όχι ΜΕΤΑ, παλεύουμε με όσα μέσα διαθέτουμε  ώστε να μην πληρώσουμε για άλλη μια φορά εμείς.

 Μένουμε ενωμένοι, δυνατοί, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματα μας τις διεκδικήσεις!


Με αλληλεγγύη, οργάνωση και συλλογική διεκδίκηση δίνουμε τη μάχη όλοι μαζί από κάθε κλάδο, για την  προστασία της υγείας του λαού, για την υπεράσπιση όλων των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς, για την αναχαίτιση της εργοδοτι-κής και κυβερνητικής επίθεσης.

Η μόνη διέξοδος για να βγει ο εργαζόμενος λαός όρθιος από την πανδημία και την κρίση εί-ναι ο δρόμος της οργανωμένης αντεπίθεσης.
Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσης μας σε κάθε χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουμε όλες τις ανάγκες μας.
  •     Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.
  •     Να ενταχτούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι οι εργαζόμενοι εποχικοί, εξτρά, εργολαβικοί και συμβασιούχοι που έληξαν οι συμβάσεις τους. Να λάβουν όπως οι υπόλοιποι τα 800 ευρώ, τη με-ίωση ενοικίου.
  •    Μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Μέτρα ατομικής προστασίας για τους διανομείς , 5ημερο 8ωρο , αξιοπρεπείς μισθούς.
  •   Υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων των εποχικών χωρίς προϋποθέσεις.
  •   Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι δόσεις σε τράπεζες,  οι διακο-πές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομε-ία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ, εργαστήρια. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές εργασίας. Μονιμοποίηση του προσωπικού.
  •   Την άμεση επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα της υγείας για τη νοσηλεία των κρουσμάτων που επισ-τρέφουν από άλλες χώρες.
  •  Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ , ένταξη όλων των ανέργων χωρίς προϋποθέσε-ις. 
  •   Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρει-αστεί να μείνουν σπίτι είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών είτε από μέτρα που έχουν να κά-νουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας (πχ κλείσιμο κτηρίων για απολυμάνσεις κτλ).

Κανένας μόνος του! 
Οργανωνόμαστε στο σωματείο  μας. 
Οργανωνόμαστε στο «Τάλως» Συνδικάτο ΕΤΞ-ΣΕ Ν.Λασιθίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.