Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Καμιά εργατική οικογένεια χωρίς εισόδημα,χωρίς διασφάλιση των θέσεων εργασίας, χωρίς την κάλυψη όλων των αναγκών πρόληψης και περίθαλψης


Στις δύσκολες ώρες που περνά η εργατική τάξη και συνολικά ο λαός,
τα σωματεία και οι εργαζόμενοι του κλάδου χρειάζεται με ψυχραιμία και ευθύνη να αντιμετωπίσουμε συλλογικά την κατάσταση που διαμορφώνεται από την εξέλιξη της πανδημίας για τη ζωή, την υγεία και το εισόδημά μας, την ανάγκη να επιβιώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας.
Η μέχρι σήμερα στάση της μεγαλοεργοδοσίας του κλάδου, αλλά κύρια της κυβέρνησης, φανερώνει ότι το ίδιο σύστημα που δεν μπορεί σε καιρό ανάπτυξης να εξασφαλίσει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, βάζει σε κίνδυνο τη ζωή μαςόταν θίγονται τα κέρδη. 
Οι μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας που προκάλεσε η αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕγια να στηριχτεί η κερδοφορία των μονοπωλίων, καθώς και η στάση των επιχειρηματικών ομίλων που αλλού εντατικοποιούν με απάνθρωπο τρόπο τη δουλειά των εργαζομένων, κι αλλού κλείνουν τις επιχειρήσεις, απολύουν, επιβάλουν απλήρωτες άδειες και εκ περιτροπής εργασία, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.
Σήμερα ανάγκη είναι να πάρουν τα σωματεία την υπόθεση στα χέρια τους. 
Μαζί με την αναγκαία και απαραίτητη ευθύνη που ο καθένας μας έχει γιατην προστασία της ζωής του και της οικογένειάς του, εμείς προβάλλουμε την συλλογική ευθύνη που έχουμε σαν κλάδος και σαν εργατική τάξη συνολικά,ώστε να μην πληρώσουμε τις επιπτώσεις μιας πανδημίας που επιδεινώνεται από το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα. 
Το κλείσιμο των επιχειρήσεων που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση είναι μέτρο αναγκαίο. Ίσως χρειαστεί ακόμη και να επεκταθεί και σε όσες επιχειρήσεις ακόμη λειτουργούν. 
Αυτό όμως που δεν μπορούμε να δεχτούμε είναι να μείνει η εργατική οικογένεια χωρίς εισόδημα, χωρίς διασφάλιση των θέσεων εργασίας, χωρίς την κάλυψη όλων των αναγκών πρόληψης και περίθαλψης. 
Τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί αφήνουν στην κυριολεξία ξεκρέμαστους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Επισιτιστικά καταστήματα κλειστά, εποχικά ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν, και όσα έχουν δωδεκάμηνη λειτουργία ετοιμάζονται να κλείσουν. 
Από την άλλη πλευρά ήδη έχουν παρθεί τα πρώτα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων. 
Ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ξεκάθαρο μέτρο που να στηρίζει τους εργαζόμενους συνολικά, ανεξάρτητα από το αν έμειναν χωρίς δουλειά με απόφαση της κυβέρνησης ή του επιχειρηματία. 
Η όποια καθυστέρηση στη λήψη τέτοιων συγκεκριμένων μέτρων δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης για όλες τις οικογένειες των εργαζομένων που βρίσκονται εδώ και μέρες σε απομόνωση στα σπίτια τους και δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδης ανάγκες. 
Κάθε μέρα που περνά οδηγεί όλο και συντομότερα σε αδιέξοδα, για τα οποία δεν μπορούμε να μείνουμε με τα χέρια κάτω. 
Να γνωρίζει καλά η κυβέρνηση και οι «κοινωνικοί εταίροι» της, ότι η κατάσταση που βιώνουμε δεν θα μας εμποδίσει να διεκδικήσουμε την κάλυψη όλων των αναγκών μας. Ο φόβος στον οποίο επενδύουν δεν πρόκειται να μας βάλει κάτω. Αντίθετα, κάθε μέρα που περνά δίχως να παρθούν όλα τα μέτρα εκείνα που χρειάζονται για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και επισιτισμό, θα κλιμακώνει και τη δική μας αντίδραση και μαχητική διεκδίκηση για να διαφυλάξουμε την υγεία και τα δικαιώματάμας.
Καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου να διεκδικήσουμε οργανωμένα:
  1. Να απαγορευτούν οι απολύσεις και να διατηρηθεί η εργασιακή σχέση των εργαζομένων με τις επιχειρήσεις που, είτε έχουν αναστείλει υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, είτε με ευθύνη των επιχειρηματιών, είτε έχουν μειώσει τη δραστηριότητά τους λόγο των έκτακτων μέτρων της κυβέρνησης και των επιπτώσεων από τον κορονοϊό.
  2. Να ανασταλούν όλες οι πληρωμές προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
  3. Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από το είδος της εργασιακής σχέσης, σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου που έκλεισαν ή θα κλείσουν. Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία.
  4. Να παραταθεί το επίδομα ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους μέχρι να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα. Να δοθεί επιπλέον έκτακτο βοήθημα για να στηριχτεί το οικογενειακό εισόδημα.
  5. Να διασφαλιστεί από τώρα για όλο το επόμενο έτος ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Να εξασφαλιστούν από την εργοδοσία και το κράτος τα ένσημα των εργαζομένων για όσο διαρκέσει η πανδημία.
  6. Να χορηγηθούν πρόσθετες άδειες επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση για όσους εργαζόμενους είναι φορείς του κορονοϊού ή νοσήσουν, ή έχουν στην οικογένεια μέλος που είναι φορέας ή έχει νοσήσει.
  7. Να εξασφαλιστεί η θέρμανση για όλα τα σπίτια, για όσο καιρό χρειαστεί.

Από τώρα και μέχρι να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος από την πανδημία:
  1. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας, με πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού ώστε να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. 
  2. Να ξανανοίξουν άμεσα τα νοσοκομεία που έκλεισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2013 και να στελεχωθούν άμεσα, με μόνιμο προσωπικό.
  3. Να ικανοποιηθούν όλες οι πρόσθετες ανάγκες νοσηλείας και κάθε ιατρικής πράξης με την επίταξη των υποδομών υγείας του ιδιωτικού τομέα.
  4. Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, που θα παρέχονται δωρεάν στον πληθυσμό, ώστε να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια. 
Πανελλαδική Γραμματεία 
ΠΑΜΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.