Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ!


Συνάδελφοι,
Το Συνδικάτο ΕΤΞ-ΣΕ Ν.Λασιθίου “Τάλως” καλεί όλους τους εργαζόμενους σε ΟΛΑ τα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις να μην δεχτούν και να μην υπογράψουν αλλαγή στις συμβάσεις τους, να μην δεχτούν και να μην υπογράψουν άδειες άνευ αποδοχών, να μην δεχτούν καμία κατάργηση δικαιωμάτων! Να
πρωτοστατήσουν οργανωμένα και συλλογικά ώστε να εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας με ευθύνη των εργοδοτών!
Άμεσα να ενημερώνουν το Συνδικάτο ώστε συλλογικά να αποτρέψουμε την πρόθεση εργοδοτών να “φορτώσουν” σε εμάς την “χασούρα” στα κέρδη τους, από την εξάπλωση του κορονοϊού.
Η εικόνα που έρχεται από τα ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα του Ν. Λασιθίου δεν διαφέρει από την υπόλοιπη Ελλάδα. Εκατοντάδες συνάδελφοι στα εποχικά ξενοδοχεία και εστιατόρια βρίσκονται μπροστά στην αβεβαιότητα, παραμένουν άνεργοι καθώς επιχειρήσεις ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη ότι θα ανοίξουν μετά το Πάσχα!
Μετά το υποχρεωτικό κλείσιμο, μεταξύ άλλων, και των επισιτιστικών καταστημάτων, οι ευθύνες τις κυβέρνησης γίνονται ακόμα μεγαλύτερες!
 Εδώ και τώρα απαιτούμε να εξασφαλιστεί επίδομα έκτακτης ανάγκης με ευθύνη της κυβέρνησης σε όλους τους συναδέλφους!

Να μην πληρώσουμε εμείς ξανά το “μάρμαρο”

Με μεγάλο θράσος η κυβέρνηση και οι εργοδότες μεθόδευσαν διαδικασίες ώστε να πληρώσουμε εμείς, οι εργαζόμενοι, πάλι, και τις επιπτώσεις τις πανδημίας, στον τουρισμό και την εστίαση.
Αποφάσισαν όλοι μαζί, ΓΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ και κυβέρνηση να τα φορτώσουν στους εργαζόμενους. Συμφώνησαν να δοθεί πράσινο φως, για να συνεχίσουν εντελώς ανεξέλεγκτα, ( χωρίς ελέγχους, χωρίς υποβολή προγραμμάτων στο ΕΡΓΑΝΗ) να καταπατούν εργασιακά δικαιώματα για να εξασφαλίσουν την όσο γίνεται λιγότερη χασούρα για τις επιχειρήσεις, χωρίς να εξασφαλίζουν στο ελάχιστο το χαμένο εισόδημα των εργαζομένων.
Όλη τη περίοδο της ανάπτυξης, των συνεχόμενων ρεκόρ, οι εργαζόμενοι πλήρωσαν με τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, με τη διατήρηση των μειωμένων μισθών, την μεγάλη εντατικοποίηση της δουλειάς, 6ήμερα, 10ώρα κτλ.
Οι Ξενοδόχοι που καυχιούνται για την υπογραφή της παράτασης της κλαδικής συλλογικής  σύμβασης είναι οι ίδιοι που δεν την εφαρμόζουν, που την υπονομεύουν εφαρμόζοντας την εργολαβική εργασία, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Είναι οι ίδιοι που απαιτούν και τώρα να καταργηθούν ακόμα περισσότερα δικαιώματα των εργαζομένων.
Στην ίδια κατεύθυνση και οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης, τα catering όπου εδώ και χρόνια δεν εφαρμόζουν καμιά κλαδική σύμβαση ενώ έχει υπογραφεί από τον Δεκέμβρη του 2019. 
Είναι οι ίδιοι που δεν δίνουν επιδόματα και δώρα Χριστουγέννων, που έχουν επιβάλλει μισθούς πείνας με άθλιες συνθήκες δουλειάς, πληρωμή με την ώρα, υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε πολλά πόστα με μεγάλη εντατικοποίηση, με αποκορύφωμα τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα των συναδέλφων διανομέων.
Η άδεια ειδικού σκοπού που νομοθετήθηκε για τους εργαζόμενους γονείς μεταθέτει το βάρος στους εργαζόμενους πετσοκόβοντας ένα από τα τελευταία δικαιώματα που έχουν απομείνει, τη κανονική άδεια με αποδοχές. 
Μάλιστα, υπάρχει ο κίνδυνος εάν συνεχιστεί η πανδημία και τον Απρίλη, να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι με διαλείπουσα εργασία, από εργολαβικές εταιρίες μένουν εκτός δουλειάς χωρίς κανένα εισόδημα. Την ίδια στιγμή πρέπει να διασφαλιστεί πρόσθετη άδεια με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστική κάλυψη για τις περιπτώσεις συναδέλφων που οι ίδιοι ή ένα μέλος της οικογένειας τους νοσούν.

Ενώ οι εργαζόμενοι μένουν στην ουσία χωρίς εισόδημα, η κυβέρνηση προβλέπει για όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, αναστολή στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών και του ΦΠΑ. Δηλαδή οι επιχειρηματίες και μονοπωλιακοί όμιλοι που μέχρι σήμερα θησαυρίζουν θα απολαμβάνουν ακόμα περισσότερα μέτρα στήριξης και από την άλλη οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν με ανεργία, απληρωσιά και με τη κανονική τους άδεια.

Δεν παζαρεύουμε την υγεία μας και των οικογενειών μας!

Απαιτούμε από την κυβέρνηση εδώ και τώρα:
Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και για να μπορέσει να γίνει 24ώρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. Να μονιμοποιηθεί άμεσα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κτλ). Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια. Οι πρόσθετες ανάγκες νοσηλείας και κάθε ιατρικής πράξης να ικανοποιηθούν με την επίταξη υποδομών υγείας στον ιδιωτικό τομέα.

Απαιτούμε από τους εργοδότες και την κυβέρνηση:
•    Να μην εφαρμοστεί σε κανένα χώρο δουλειάς η εκ' περιτροπής εργασία, η διαθεσιμότητα, η υποχρεωτική χορήγηση κανονικής άδειας.
•    Αυστηροποίηση των ελέγχων από την επιθεώρηση εργασίας σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλειάς δεν μπορεί να γίνουν “κάτεργα” εν μέσω πανδημίας.
•    Καμία παρέμβαση στην κανονική άδεια των εργαζομένων! Να εξασφαλιστεί πρόσθετη άδεια επιπλέων της κανονικής με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς. β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.
•    Να παραταθεί άμεσα το επίδομα ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους και να συνεχιστεί στην περίπτωση που δεν επαναπροσληφθούν μέχρι τις 25 Μαΐου και να αυξηθεί στο  80% του βασικού μισθού.
•    Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις στους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης ( διαλείπουσα εργασία, συμβάσεις μιας μέρας κτλ)
•    Επίδομα έκτακτης ανάγκης ύψους 715,68 € για τις επόμενες 45 μέρες για τους εργαζόμενους όπου λόγο της πανδημίας οι επιχειρήσεις που απασχολούνται μειώνουν ή αναστέλλουν την δραστηριότητά τους.
•    Άμεσα να παρθούν, τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής στα ξενοδοχεία και τα επισιτιστικά καταστήματα, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την υγεία μας!
•    Επιπλέον στελέχωση στα τμήματα καθαριότητας- συντήρησης ώστε οι χώροι να απολυμαίνονται επαρκώς και να είναι ασφαλείς για χρήση.
•    Για όσο διάστημα χρειαστεί, να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, για όλους τους εργαζόμενους

Ενημερώνουμε το σωματείο μας για κάθε αυθαιρεσία της εργοδοσίας, για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι οικογένειες μας. Η αλληλεγγύη, η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση είναι τα δικά μας όπλα!

Καλούμε όλα τα σωματεία του Νομού, σε κοινή δράση ώστε να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες της επιδημίας του κορονοϊού.

Να πληρώσει η μεγαλοεργοδοσία και το κράτος.    

Άγ. Νικόλαος 16 Μάρτίου 2020
                                                  
                                                           Το Διοικητικό Συμβούλιο       

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.