Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Σενάρια διχοτόμησης του ΟΑΕΔ με παράδοση των κονδυλίων για την ανεργία σε ιδιώτες


Για παραπέρα συρρίκνωση του ρόλου του ΟΑΕΔ κάνουν λόγο σενάρια που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα,  και σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπάρχουν σενάρια τα οποία προβλέπουν την «διχοτόμηση» του ΟΑΕΔ, ο οποίος θα κρατήσει μόνο τις λεγόμενες «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», τις οποίες θα προωθεί σε ακόμα ποιο στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με το αζημίωτο σε
προγράμματα «απασχόλησης», μαθητείας και κατάρτισης, ενώ τα επιδόματα θα περάσουν στην ευθύνη του ΙΚΑ.
Στα σενάρια αυτά αντέδρασαν ήδη οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ, ενώ ο ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα έκανε λόγο για «ανυπόστατο δημοσίευμα» και για «κατασκευασμένο σχέδιο παραπληροφόρησης» που υπονομεύει την εθνική προσπάθεια στον κρίσιμο τομέα της αντιμετώπισης της ανεργίας.» Ανάλογη διάψευση υπήρξε και απο το ΠΑΣΟΚ που μίλησε για «προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ.»
Η προστασία των ανέργων, η πλήρης και σταθερή εργασία, η αύξηση και η διεύρυνση των επιδομάτων στο σύνολο των ανέργων, η προστασία της μητρότητας και των οικογενειακών επιδομάτων δε μπαίνουν στη συζήτηση που άνοιξε γύρω από το ρόλο του ΟΑΕΔ. Η δήλωση του υπουργού Εργασίας είναι ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης και του κεφαλαίου.
Ο προσανατολισμός του ΟΑΕΔ βρίσκεται στην επέκταση των κακοπληρωμένων και βραχύβιων προγραμμάτων εργασίας, στη τζάμπα εργασία της μαθητείας. Την ίδια στιγμή που το επίδομα ανεργίας λαμβάνει το 1/10 των ανέργων, που καταργήθηκε το οικογενειακό επίδομα, που τα προγράμματα των καταργηθέντων οργανισμών έχουν εξαφανιστεί ή απευθύνονται σε ελάχιστους, η συζήτηση για το μέλλον του ΟΑΕΔ υπό αυτές τις συνθήκες αποτελεί κοροϊδία.
Οι ιδιώτες στον τομέα της απασχόλησης ζουν και υπάρχουν ανάμεσα μας. Δίπλα στον ΟΑΕΔ λειτουργούν αρκετές εταιρείες απασχόλησης που έχουν αποκτήσει το ρόλο των σύγχρονων δουλεμπορικων γραφείων. Το γνωρίζουν οι χιλιάδες άνεργοι που στριμώχνονται στα γραφεία τους, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν χωρίς δικαιώματα με άθλιους μισθούς, αναλώσιμοι, ενοικιαζόμενοι.
Η συζήτηση για τον ΟΑΕΔ πρέπει να αρχίζει και να τελειώνει στην προστασία των ανέργων, της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, στην κατοχύρωση της πλήρους και σταθερής εργασίας με μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Σε αυτήν την κατεύθυνση η διασφάλιση των εργαζομένων του Οργανισμού είναι επιτακτική και άμεση. Κάθε άλλη συζήτηση είναι περιττή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.