Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Κάλεσμα στις Συγκεντρώσεις για την 1η Μαη

 

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ 1  ΜΑΗ!

Αγ. Νικόλαος Κ. Πλατεία 10:30

Ιεράπετρα Κ. Πλατεία 10:30

Σητεία Κ. Πλατεία 10:30

 

131 χρόνια από την Πρωτομαγιά της Αθήνας και τη διεκδίκηση του 8ώρου ως ώριμης ανάγκης από τότε, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις οδηγίες της Ε.Ε. και την αντίστοιχη αντεργατική νομοθεσία που όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή έχουν περάσει, για να καταργηθεί το 8ωρο, να γίνει λάστιχο ο εργάσιμος χρόνος, να καθιερωθεί η 13ωρη, η 6ήμερη και 7ήμερη δουλειά. Νόμοι και οδηγίες που βρήκαν και βρίσκουν τη στήριξη των εργοδοτικών συνδικαλιστών που υπηρετούν το κεφάλαιο και την πολιτική των αστικών κομμάτων.

 

Από τον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, με την εικόνα της μαυροφορεμένης μάνας πάνω από τον δολοφονημένο γιο της, απεργό Τάσο Τούση, που ενέπνευσε τον μεγάλο μας ποιητή Γιάννη Ρίτσο να γράψει τον Επιτάφιο, έως την ηρωική θυσία των 200 κομμουνιστών το 1944 στην Καισαριανή, η μέρα της Πρωτομαγιάς στέλνει πάντα το ελπιδοφόρο μήνυμα των αγώνων, της τεράστιας δύναμης που έχει η οργανωμένη πάλη και φωτίζει το δρόμο της προοπτικής ενάντια στην εκμετάλλευση και τη φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά.  

 

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία! Και έτσι αγωνιστικά θα τιμηθεί από όλα τα συνδικάτα της χώρας μας.

 

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου καταγράφουν κέρδη ρεκόρ και εμείς οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και την εστίαση  αναγκαζόμαστε να ζούμε με μισθούς που βρίσκονται στα επίπεδα του 2011, να εργαζόμαστε σε όλο και χειρότερες συνθήκες, με όρους ομηρίας συμβάσεων και καθεστώς πλέον την εργολαβική απασχόληση. Ο χορός των εκατομμυρίων στον τουρισμό καλά κρατεί και εμείς βλέπουμε προκλητικά να νοικιάζουν δωμάτια με ημερήσια τιμή που ξεπερνά τους μισθούς μας, να πουλάνε μια σαλάτα σε τιμή που ξεπερνά το μεροκάματο μας και ταυτόχρονα να κλαψουρίζουν ότι δεν βρίσκουν προσωπικό!  

Η μάχη ενάντια στις  άθλιες συνθήκες δουλειάς και αμοιβής που επικρατούν πίσω από τη βιτρίνα του τουριστικού θαύματος είναι αυτή που δικαιώνει και το μήνυμα της Πρωτομαγιάς. 

 

 

 

 

 Ένταση της εκμετάλλευσης και πόλεμος!

 

 

75 χρόνια από την ίδρυση της ιμπεριαλιστικής δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ και 25 χρόνια από το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βιώνουν τις συνέπειες της έντασης των ιμπεριαλιστικών πολέμων και συγκρούσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Βιώνουν τις συνέπειες της όλο και βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό αυτό γαϊτανάκι, της όλο και πιο ισχυρής πρόσδεσης με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., προς όφελος των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των επιχειρηματιών και των συμφερόντων τους στην περιοχή.

 

Την ίδια περίοδο στη χώρα μας οι εργαζόμενοι βιώνουν τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, αναγκάζονται να ζουν με μισθούς μειωμένους κατά 25% σε σχέση με το 2010, με την ακρίβεια να έχει κάνει βασικά αγαθά επιβίωσης απλησίαστα. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι καταγράφουν κέρδη ρεκόρ, στηριζόμενοι στα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων, στις ελλείψεις μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς που έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες νεκρούς συναδέλφους μας. Αυτός είναι άλλωστε ο βασικός όρος για να εκταμιεύονται τα τεράστια ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης από τους επιχειρηματικούς ομίλους, όταν ο λαός μας αναγκάζεται να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχει ακόμα και γιατρό στα απογευματινά χειρουργεία.

 

Αυτή η πολιτική που υλοποιείται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. είναι η αιτία που μαζικά οι εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους και αγωνίζονται για τις σύγχρονες ανάγκες τους. Είναι αγώνες ελπιδοφόροι, δείχνουν την τεράστια δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης, φωτίζουν τον δρόμο της προοπτικής ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση.

 

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες!

 

Απαιτούμε:

·        Εφαρμογή των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε Ξενοδοχεία και Επισιτισμό

·        Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγµατεύσεων στα Συνδικάτα.

·        Να αποσυρθούν όλοι οι απαράδεκτοι όροι διευθέτησης του εργάσιµου χρόνου, 10ωρου, 7ηµερου και µη συνεχόµενων ρεπό.

·        Ουσιαστικές αυξήσεις στους µισθούς. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών που να καλύπτει τις συνεχώς αυξανόµενες τιµές στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.

·        Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωµατώνοντας την περίοδο 2012-2023.

·        Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύµβασης, της µετενέργειας κ.ο.κ.

·        Σταθερή δουλειά µε δικαιώµατα. 7ωρο - 5ήµερο - 35ωρο. Καμιά ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζοµένων, στις ελαστικές µορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.

·        Να επιστρέψουν στα ΒΑΕ όλες οι ειδικότητες του κλάδου, όπως προϋπήρχαν.

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.