Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τρίτη 6 Αυγούστου 2019



Τρίτη, 6 Αυγούστου 2019
                                                              Ανακοίνωση

Με αφορμή το βασανισμό συναδέλφου σπουδαστή στη Κέρκυρα.
Η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, στον Επισιτισμό, Τουρισμό και στα Ξενοδοχεία
καταγγέλλει την απαράδεκτη επίθεση της εργοδοσίας που δέχτηκε συνάδελφος σπουδαστής κατά τη διάρκεια της πρακτικής του άσκησης σε γνωστό εστιατόριο της Κέρκυρας. Καλούμε κάθε σωματείο, κάθε εργαζόμενο στο κλάδο να καταδικάσει αυτό το γεγονός με κάθε τρόπο και πρωτοβουλία.
Η άγρια επίθεση που δέχτηκε ο συνάδελφος σπουδαστής με βάση τις καταγγελίες του ίδιου και του Εργατικού Κέντρου της Κέρκυρας, ξεπερνά πλέον κάθε όριο.
Η κακοποίηση του συναδέλφου στο εστιατόριο στη Κέρκυρα, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, γιατί δεν είναι το μοναδικό περιστατικό. Ήρθε ως αποτέλεσμα της γενικότερης κατάστασης που έχουν επιβάλλει οι εργοδότες σε όλους τους χώρους δουλειάς του κλάδου. Ο τραμπουκισμός, η τρομοκρατία, οι εκβιασμοί αποτελούν πάγια τακτική όλων των επιχειρήσεων του κλάδου, ιδιαίτερα σε νέους σε ηλικία εργαζόμενους, μετανάστες και γυναίκες.
Βγαίνει για άλλη μια φορά στην επιφάνεια η πολύ σκληρή πραγματικότητα που έχουν επιβάλλει οι εργοδότες με τις πλάτες των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια. Όλες οι κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες διατηρούν και ενισχύουν το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στους εργοδότες να εκμεταλλεύονται τους νέους εργαζόμενους του κλάδου και ιδιαίτερα τους σπουδαστές ως τζάμπα εργατικό δυναμικό, «αναλώσιμο υλικό», με απόλυτα μοναδικό σκοπό το κέρδος και την εξυπηρέτηση του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο κλάδο.
Για όλους πλέον τους εργοδότες θεωρούνται δεδομένα, τα ατελείωτα ωράρια, η δουλειά χωρίς ρεπό, η διαμονή και η σίτιση που θυμίζει μεσαίωνα, η υποταγή και ο συμβιβασμός, μαζί με τις ψεύτικες ελπίδες για καριέρα και φήμη. Αυτά είναι τα πρώτα μαθήματα που δίνει η εργοδοσία στους νέους εργαζόμενους που ασκούν τη πρακτική τους άσκηση. Θέλουν σκυμμένα κεφάλια, εργαζόμενους φοβισμένους, ώστε ανενόχλητοι να συνεχίζουν να αυγατίζουν τα κέρδη τους από τη δική μας δουλειά, από το δικό μας ιδρώτα. Με βάση αυτά έχουν δώσει οι κυβερνήσεις το δικαίωμα στους εργοδότες και τους μηχανισμούς τους να βαθμολογούν και να κρίνουν τη συνέχεια και το μέλλον του κάθε σπουδαστή, χρησιμοποιώντας τη βαθμολογία ως εργαλείο καταπίεσης και επιβολής.
Αυτή τη πραγματικότητα κρύβει η «δίκαιη ανάπτυξη» που υπηρετούσε ο ΣΥΡΙΖΑ , αυτά κρύβει και η λεγόμενη «βιώσιμη ανάπτυξη» που υπηρετεί η ΝΔ, πάντα στο πλαίσιο της εφαρμογής της πολιτικής της ΕΕ και των απαιτήσεων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό το καθεστώς επιβάλλει η συνεχιζόμενη με αυξητικούς ρυθμούς ανάπτυξη συνολικά στο κλάδο μας. Τέτοια και χειρότερα είναι τα αποτελέσματα της. Από τη μία μεριά επιφυλάσσει κέρδη και τεράστια πλούτη για τους εργοδότες και από την άλλη φτώχεια, τρομοκρατία, βία για τους εργαζόμενους.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, κάθε νέο σπουδαστή και σπουδάστρια να μην φοβηθούν, να μην σκύψουν το κεφάλι μπροστά σε αυτή την άθλια κατάσταση που θέλουν να επιβάλλουν οι εργοδότες με τις πλάτες των κυβερνήσεων. Να βγούμε στην αντεπίθεση, να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα.
Η λύση βρίσκεται μέσα από την οργανωμένη και συλλογική διεκδίκηση. Μέσα από την ενεργή συμμετοχή στα κλαδικά συνδικάτα σε κάθε πόλη σε κάθε περιοχή. Οι εργαζόμενοι με τους ηρωικούς αγώνες τους έχουν αποδείξει ότι όταν είναι οργανωμένοι ενωμένοι κόντρα στο πραγματικό τους αντίπαλο, τίποτα δε μπορεί να τους λυγίσει. Η δύναμη βρίσκεται στα δικά μας χέρια.
Καλούμε τα όλα τα σωματεία , τους εργαζόμενους του κλάδου να διεκδικήσουμε άμεσα :
• Να υπάρξει αυστηρή τιμωρία για την εργοδότρια εταιρεία που έχει την ευθύνη για το βασανισμό του συναδέλφου σπουδαστή.
• Οι πρακτικά ασκούμενοι να αποκτούν γνώση και να μη γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης των εργοδοτών. Να μην καλύπτουν οι σπουδαστές τις ελλείψεις σε οργανικές θέσεις των επιχειρήσεων , να τηρείτε αυστηρά ο κανονισμός πρακτικής άσκησης.
• Να τηρούνται όλα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, να διασφαλίζεται αξιοπρεπή διαμονή και σίτιση των σπουδαστών.
• Να αφαιρεθεί από τους εργοδότες και τα στελέχη τους το δικαίωμα βαθμολόγησης και απόλυσης των πρακτικά ασκούμενων.
• Να τηρούνται όλοι οι όροι αμοιβής και εργασίας σύμφωνα με την κλαδική συλλογική σύμβαση και να ασφαλίζονται κανονικά.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.