Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Γενική Συνέλευση και κοπή πίτας του Σωματείου Elounda Breeze

Σε ένα ευχάριστο κλίμα συναδελφικότητας, το Σωματείο εργαζομένων στο ξενοδοχείο Elounda Breeze έκοψε την πίτα του - με την ευκαιρία της ετήσιας γενικής του συνέλευσης - την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στο Εργατικό Κέντρο στον Άγ. Νικόλαο.

Οι εργαζόμενοι είχαν
την ευκαιρία να συζητήσουν κοινά προβλήματα που τους απασχολούν και να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στην εταιρία από τον Πρόεδρο του Σωματείου Νίκο Παπουτσάκη.
Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του:



..."Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε παλιοί εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο και δεν είχαμε ποτέ ουσιαστικά προβλήματα. Η ανάγκη  ίδρυσης του επιχειρησιακού σωματείου Αύρας Ελούντας εκδηλώθηκε έντονη όταν το ξενοδοχείο άλλαξε χέρια δηλαδή  την σαιζόν 2015.

Οι λόγοι ήταν πάρα πολλοί: Πρώτα η προσπάθεια απόλυσης  εργαζομένων από την πλευρά της νέας επιχείρησης, τα πακέτα που προσπάθησαν να περάσουν, η καθυστέρηση πληρωμής μισθών, η κακή αντιμετώπιση εργαζομένων από ανώτερα στελέχη αλλά και από «εργαζόμενους της επιχείρησης» και το γενικότερο κλίμα που επικρατούσε. Η ίδρυση του Σωματείου μας δεν ήταν εύκολη υπόθεση, επικρατούσε κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού σε καθημερινή βάση, όμως τίποτα δεν μας πτόησε και με τίποτα δεν εγκαταλείψαμε τον σκοπό μας που δεν ήταν άλλος από τη συσπείρωση εργαζόμενων σε ένα Σωματαίο. Το Σωματείο μας ιδρύθηκε και την 1η Νοέμβρη του 2015 είχαμε τις πρώτες μας εκλογές για την ανάδειξη νομίμως εκλεγμένης Διοίκησης. 
Να αναφερθεί ότι όλο το διάστημα πριν την ίρδυσή του, σημαντικό ρόλο στη  στήριξη των εργαζόμενων έπαιξε το Συνδικάτο Τάλως"...


..."Η ύπαρξη επιχειρησιακών σωματίων είναι αναγκαία στους εργασιακούς χώρους. Όταν ένα σωματείο είναι με το μέρος του εργαζόμενου και όχι με την εργοδοσία, ο εργαζόμενος δεν θα πρέπει να φοβάται. Ξέρει ότι θα βρει κάποιον που θα τον ακούσει και θα προσπαθήσει να λύσει ότι πρόβλημα αντιμετωπίζει στην εργασία του. Ο εργαζόμενος με την σειρά του θα πρέπει να στηρίζει τις προσπάθειες και τον αγώνα του σωματείου που ανήκει.
Είναι κατανοητό ότι υπάρχουν ακόμα εργαζόμενοι που φοβούνται να γραφτούν σε σωματεία γιατί σκέπτονται ότι θα τους διώξουν από την δουλειά και θα πάρουν άλλους. Φοβούνται να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους γιατί έχουν δεχτεί απειλές από την εργοδοσία για απόλυση. Έχω λοιπόν να πω σε αυτούς του εργαζόμενους ότι ο φόβος αποβάλλεται όταν έχουμε συνειδητοποιήσει την κατάσταση που βιώνουμε, και κάθε φορά κάνουμε και από ένα βήμα προς τα εμπρός. Ξυπνάς ένα πρωί και συνειδητοποιείς ότι σε έχουν κυριολεκτικά κολλήσει στον τοίχο... άρα δεν μπορείς να κάνεις άλλο πίσω, ούτε και να μείνεις εκεί μια ζωή χαλκομανία... Τί μένει λοιπόν; Σπας το φράγμα του φόβου και κάνεις «γιούργια»! Αποφασίζοντας αυτό, η αλήθεια είναι, δεν ξέρεις τί θα βρεις μπροστά σου... όμως δεν μπορείς να μείνεις μια ζωή με την πλάτη στον τοίχο! Προχωρούμε λοιπόν και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση"....      
Σαν επιχειρησιακό σωματείο έχουμε καταφέρει πολλά από την ίδρυσή μας μέχρι σήμερα:

  •   Με την αντίδραση και τη στήριξη της πλειοψηφίας των εργαζομένων καταφέραμε να υπογράψουμε συμβάσεις με βάση την ΣΣΕ του νομού Λασιθίου. Η επιχείρηση και αφού είχαμε ήδη ξεκινήσει να δουλεύουμε δύο μήνες οι περισότεροι, μας έδωσε να υπογράψουμε συμβάσεις ΚΝΟ δηλ 586 ευρώ μεικτά με 8 ρεπό χωρίς καν να έχει υπάρξει μια ενημέρωση από την αρχή της σαιζόν και πριν την πρόσληψή μας, ώστε να έχουμε κάποιο περιθώριο εναλλακτικής λύσης.
  •  Απαιτήσαμε και σταματήσαμε την καταβολή «μαύρων» δεδουλευμένων, που κανένας μας δεν μπορούσε να βγάλει άκρη ποιά ήταν η αμοιβή του και πόσα του χρώσταγαν.
  •   Το ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου πίεζε κάθε μήνα για πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού με γνωστοποιήσεις για 4ωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας. Πόσο αποτελεσματικοί είμασταν; Μετά από ξεκίνημα στάσης εργασίας που κράτησε για 45 περίπου λεπτά, αφού είχαμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια υπομονής, άρχισαν να καταθέτουν τη μισθοδοσία στους λογαριασμούς των εργαζομένων. Αυτό από μόνο του μας λέει πολλά!...
  •  Το ξενοδοχείο χρησιμοποιούσε ένα mini bus για την μεταφορά του προσωπικού το οποίο δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Εκτός του ότι ήταν επικίνδυνο για τη μεταφορά του προσωπικού, δεν εξυπηρετούνταν όλες οι βάρδιες με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις προσέλευσης. Το 2015 ο οδηγός του mini bus ο οποίος παρεπιμπτόντως ήταν συντηρητής,  περίμενε συγκεκριμένη βάρδια να τελειώσει με αποτέλεσμα να καθυστερεί τους εργαζόμενους που ήδη βρισκόταν μέσα στο όχημα και περίμεναν να φθάσουν στα σπίτια τους για ξεκούραση ή συνέχιση άλλων ασχολιών. Με τις αντιδράσεις του προσωπικού και με γνωστοποίηση του ΔΣ προς την διεύθυνση για επίλυση του προβλήματος μεταφοράς, έγινε σύμβαση με το ΚΤΕΛ  Λασιθίου για την μεταφορά του προσωπικού.
  •  Με τη μεσολάβησή μας πληρώθηκαν «ξεχασμένα» μεταφορικά προσωπικού τα οποία εκκρεμούσαν από την προηγούμενη σαιζόν.
  •  Σε κάποιους εργαζόμενους που δεν εξυπηρετούνταν οι βάρδιες τους από τα δρομολόγια, δόθηκε η δυνατότητα να βάζουν ένα συγκεκριμένο ποσό καυσίμων κάθε μήνα από το πρατήριο της Shell, πάλι με τη μεσολάβησή μας.
  • Εργαζόμενος ο οποίος αμειβόταν το 2015 με συμφωνία 800 ευρώ και δύο ρεπό, καταφέραμε να τον βάλουμε στην Τοπική Συλλογική Σύμβαση με αποτέλεσμα ο μήνας να βγαίνει πάνω από 1000 ευρώ.
  •  Επίσης εργαζόμενη στην εθνική συλλογική σύμβαση δηλ. 586 μεικτά, με τη μεσολάβησή μας μπήκε και αυτή στην Τοπική Συλλογική Σύμβαση.
  • Στις 24/10 πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία εργαζομένων του Elounda Breeze στο Zorbas Village, μιας και το ξενοδοχείο Elounda Breeze ήταν κλειστό. Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να αποσπάσουμε υπόσχεση από τον Γενικό Διευθυντή για πληρωμή μισθοδοσίας Σεπτεμβρίου στις 27/10. Τελικά η μισθοδοσία Σεπτεμβρίου πληρώθηκε μια μέρα πριν, στις 26/10.  
  • Κάθε μήνα υπήρχε το φαινόμενο της λάθος μισθοδοσίας. Εργαζόμενοι παραπονούνταν ότι η μισθοδοσία τους είναι λάθος. Τον Αύγουστο αφού η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο από τις διαφορές μισθοδοσίας, αποφάσισα σαν πρόεδρος του σωματείου αλλά και με τις γνώσεις οικονομικών που διαθέτω, να μαζέψω όλες τις διαφορές ανά εργαζόμενο. Τα λάθη που έγιναν αφορούν σε:
  •   Μη υπολογισμό δουλεμένων ρεπό
  •   Λάθος υπολογισμός προσαυξήσεων αργιών
  •   Υπολογισμός μισθοδοσίας με λανθασμένη κατηγορία βάση ΣΣΕ νομού Λασιθίου
  •   Περιπτώσεις υπολογισμού άδειας, επιδόματος άδειας και δώρου Χριστουγέννων σε μεικτές αποδοχές μικρότερες από τις καθαρές (οι μεικτές αποδοχές είναι πάντα μεγαλύτερες από τις καθαρές).
Ακολούθησε τριμερής συνεργασία στην επιθεώρηση εργασίας με τον τότε Γενικό Διευθυντή της εταιρίας  και την δικηγόρο  τους.  Σε συζητήσεις με εργαζόμενους από άλλα ξενοδοχεία της εταιρίας, μάθαμε ότι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με την μισθοδοσία τους. Άραγε κ. Εργοδότη μας πόσο τυχαίες είναι όλες αυτές οι διαφορές; Αν πρέπει να δεχτούμε όλες αυτές τις διαφορές ως τυχαίες, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το λογιστικό γραφείο που συνεργάζεστε δεν ξέρει από υπολογισμό μισθοδοσίας πράγμα λίγο δύσκολο. Δεν χωράει αμφιβολία ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται με αυτά που του αναλογούν και όχι με λιγότερα. Τελικά η υπόθεση κατέληξε στον Επόπτη με σειρά καταγγελιών. Για ενημέρωση σας ο Επόπτης όρισε τρεις ημερομηνίες 8, 10 & 14 Φεβρουαρίου για την διενέργεια εργατικών διαφορών. Ελπίζω να κλείσει σύντομα και αυτό το θέμα.

  • Στις 25 Νοεμβρίου ξεκινήσαμε από τον Άγιο Νικόλαο για διαμαρτυρία στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας. Στόχος μας ήταν να μιλήσουμε με τον ιδιοκτήτη της εταιρίας για την πληρωμή μισθοδοσίας Οκτωβρίου, άδειας, επιδόματος άδειας, Δώρου Χριστουγέννων & διαφορών μισθοδοσίας. Δεν τον βρήκαμε όμως εκεί. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον ίδιο μέσα από τα γραφεία του, μας υποσχέθηκε πως μέχρι 30 Νοεμβρίου θα πλήρωνε μισθούς Οκτωβρίου, μέχρι 10 Δεκεμβρίου την άδεια και το επίδομα άδειας, το δε Δώρο Χριστουγέννων κανονικά. Επίσης αποσπάσαμε τη δέσμευση να τακτοποιήσει άμεσα τις διαφορές μισθοδοσίας. Φτάσαμε σήμερα τα χρωστούμενα από πλευράς εργοδοσίας να είναι οι διαφορές μισθοδοσίας και αυτές όχι σε όλους τους εργαζόμενους και η άδεια μας.
Πληροφοριακά βέβαια αναφέρω πως πεντάστερα ξενοδοχεία της περιοχής οφείλουν άδεια και επίδομα στο σύνολό τους στους εργαζόμενους, υπάρχει και ένα που τους καταβάλλει 100 ευρώ ανά μήνα μέχρι εξόφλησης του ποσού...

Οπότε θεωρούμε πως η μεσολάβησή μας στα παραπάνω θέματα ήταν κάτι παραπάνω από αποτελεσματική.
Στόχοι μας για το 2017:
  •   Να τηρηθεί η ΣΣΕ του Ν. Λασιθίου η οποία ισχύει μέχρι τέλος του χρόνου.
  •   Να μην υπάρξει καμία συμφωνία κατώτερη της Τοπικής ΣΣΕ
  •   Η πληρωμή μισθοδοσίας να γίνεται το αργότερο μέχρι τις 15 του επόμενου μήνα όπως αναφέρεται στις συμβάσεις μας και όχι αργότερα. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές από την 1η κιόλας πληρωμή.
  •   Να συνεχιστεί η σύμβαση με το ΚΤΕΛ Λασιθίου για την μεταφορά του προσωπικού
  •  Παρέμβαση στην Διεύθυνση από την αρχή της σαιζόν για να διορθωθεί ο λανθασμένος τρόπος υπολογισμού της μισθοδοσίας, ώστε κάθε εργαζόμενος να μην έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τα δεδουλευμένα του.  

  •  Συσπείρωση ει δυνατόν όλων των εργαζομένων του ξενοδοχείου στο σωματείο μας.
  •  Ενότητα, γιατί «η ισχύς εν τη ενώσει» είναι και το σλόγκαν της σφραγίδας μας.
  • Σημαντική επισήμανση: Τα μέλη εκτός από δικαιώματα έχουνμε και υποχρεώσεις απέναντι στο σωματείο μας. Μία από τις υποχρεώσεις είναι να ενεργούμε σύμφωνα με το καταστατικό του σωματείου και να δραστηριοποιούμαστε προς την κατεύθυνση εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μελών του, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις των συνελεύσεων και του ΔΣ. Οι ενέργειες λοιπόν κάθε μέλους δεν θα πρέπει να παρεμποδίζουν την εκτέλεση των αποφάσεων αυτών και να δημιουργούν πρόβλημα στην σωστή λειτουργία του.  (Παράδειγμα όταν η Γενική Συνέλευση που συγκαλεί το Δ.Σ. αποφασίζει στάση εργασίας ή απεργία η συμμετοχή των μελών πρέπει να είναι καθολική)! Να καταλάβει ο καθένας από εμάς ότι δεν έχουμε άλλο μέτρο πίεσης για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας και είναι Συνταγματικό μας δικαίωμα το οποίο προς το παρόν δεν έχει καταργηθεί. Το κάθε τσιράκι της εργοδοσίας που ρωτά απεγνωσμένα να μάθει ποιοί θα απεργήσουν για να το αναφέρει στην Διεύθυνση, εκτός του ότι είναι γραφικό, καταντά και επικίνδυνο και ως τέτοιο άτομο πρέπει να αντιμετωπίζεται!
    Ένα άλλο σημαντικό θέμα που πρέπει να αναφερθεί και αφορά στην εγγραφή μας στο ΕΚΛ.
    Το ΕΚΛ αρνείται την εγγραφή μας σ’ αυτό προβάλλοντας διάφορους ισχυρισμούς και μνημονιακούς νόμους χωρίς υπόσταση.  Σε προσωπική επαφή που είχαμε με τον Πρόεδρο του  κ. Μανώλη Πεπόνη μας είπε ευθέως πως δεν μας εγγράφει στη δύναμή του «γιατί ο λόγος που το κάνουμε είναι να έχουμε περισότερους αντιπροσώπους στο Εργατικό» και φυσικά ο λόγος που δεν μας εγγράφει είναι ότι δεν θέλει δραστήριες φωνές στο Εργατικό, του χαλάμε τη σούπα του ΝΑΙ σε όλα!
    Το πώς λειτουργεί το ΕΚΛ φάνηκε όταν – τον περασμένο Ιούνιο - στην Περιφερειακή Σύσκεψη Κρήτης της ΠΟΕΕ-ΥΤΕ  στα Χανιά, η Πρόεδρος του ΤΑΛΩΣ Λένα Νικολοπούλου, έθεσε το θέμα μη εγγραφής μας στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Παναγιώτη Προύντζο ο οποίος εξέφρασε απορία και είπε πως είναι λάθος (η άρνηση εγγραφής μας) γιατί τα επιχειρησιακά σωματεία μπορούν να δρουν άμεσα και αποτελεσματικά σε κάθε εργασιακό χώρο και η αντιπρόεδρος του ΕΚΛ κ. Μαρία Φαζού, η οποία συμμετείχε στη διάσκεψη, έκπληκτη (!) δήλωσε ότι ουδέποτε έπεσε το θέμα εγγραφής μας στην αντίληψή της (!)... Σημειωτέον ότι ο κ. Πεπόνης ισχυρίζεται ότι η απόφαση μή εγγραφής του σωματείου μας πάρθηκε στη Γενική Συνέλευση του 2011, οπότε και αποφάσισαν να μην εγγράφουν επιχειρησικά σωματεία γενικώς...
    Το θέμα βέβαια δεν θα μείνει έτσι, η εγγραφή μας στο ΕΚΛ είναι μονόδρομος. Η δικηγόρος μας, μας διαβεβαίωσε πως είναι παράνομη η παρεμπόδιση εγγραφής, οπότε της δώσαμε την εντολή να κινηθεί δικαστικά. Το πρόβλημα είναι πως η όλη υπόθεση έχει ένα σημαντικό κόστος για να καλυφτούν τα δικαστικά έξοδα. Όμως είναι και αυτή η υπόθεση εγγραφής μας μια μάχη που πρέπει να δώσουμε – και θα την κερδίσουμε"!
    Ευχαριστούμε πολύ:
    Τον φούρνο ΚΑΡΓΑΤΖΗ για την προσφορά της πίτας μας
    Το Βιβλιοπωλείο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ για το δώρο στο φλουρί
    Σημείωση: Το φλουρί έτυχε στο κομάτι του Σωματείου μας! 
    Καλή και τυχερή χρονιά σε όλους!



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.