Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Aπολογισμός πεπραγμένων του Συνδικάτου "ΤΑΛΩΣ" - 2014


Εισήγηση στην 1η Ετήσια Γενική Συνέλευση την 1η Φεβρουαρίου  2015 (10:30 Εργατικό Κέντρο).

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
1.    Απολογισμός Δράσης μας μέσα στο 2014
2.    Οικονομικός απολογισμός
3.    Έκθεση Εξελεγκτικής επιτροπής
4.    Κόψιμο πίτας

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου «ΤΑΛΩΣ» σας καλωσορίζουμε, χαιρόμαστε για την παρουσία σας εδώ σήμερα και σας ευχόμαστε Καλή, Δημιουργική και Αγωνιστική Χρονιά, με Υγεία πρωτίστως και Δύναμη και Επιμονή για την επίτευξη των στόχων σας, σε προσωπικό, οικογενειακό και εργασιακό επίπεδο.

Από το 2010 που «πραξικοπηματικά» έγινε η εκδίωξη των εργαζόμενων του Επισιτισμού από το προϋπάρχον Σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων φάνηκε ξεκάθαρα η ανάγκη να ιδρυθεί ένα νέο Σωματείο που να καλύπτει τις ανάγκες όλων των εργαζόμενων στον Τουρισμό γενικότερα, είτε είναι ξενοδοχείο, εστιατόριο, μπαρ, ταβέρνα ή τουριστικό κατάστημα εν γένει (ενοικιάσεις αυτοκινήτων, πλοιάρια αναψυχής, τουριστικά καταστήματα) κλπ.
Έτσι, δειλά στην αρχή, ύστερα από συζητήσεις και σχεδιασμό δύο περίπου ετών αλλά σταθερά και παρά τις αντιξοότητες που συναντήσαμε, αρχίσαμε να «στήνουμε» το Συνδικάτο μας.
Στις αρχές  του 2014 καταφέραμε την επίτευξη του στόχου μας.

Το Πρωτοδικείο έκανε δεκτή την αίτηση ίδρυσης του Συνδικάτου μας και ξεκινήσαμε δυναμικά την λειτουργία του.
Το Συνδικάτο μας στον ένα χρόνο λειτουργίας του απέδειξε, σε πείσμα των καιρών, τόσο με τον τρόπο εσωτερικής λειτουργίας του, όσο και με τον ρόλο που έχει διαδραματίσει στον ευρύτερο Τουριστικό Κλάδο, ότι κύριος στόχος ύπαρξης και λειτουργίας του, είναι η προάσπιση και υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

  • Πολύ γρήγορα στήσαμε ιστοσελίδα ώστε τα μέλη μας, αλλά και οι συνάδελφοί μας γενικότερα να έχουν άμεση ενημέρωση.
  •  Δώσαμε ευφάνταστα όνομα στο Συνδικάτο μας, πράγμα που βοήθησε και τους εργαζόμενους να μας ξεχωρίζουν από τον προϋπάρχοντα Σύνδεσμο Υπαλλήλων Ξενοδοχείων.
  • Εκδώσαμε ανακοινώσεις συλλογικά, αναδεικνύοντας έγκαιρα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο μας.
  • Πραγματοποιήσαμε εξορμήσεις και αφισοκολλήσεις καθώς και διακίνηση κουπονιών οικονομικής ενίσχυσης, με πολύ θετικά αποτελέσματα.
  • Περιοδεύσαμε σε παρακείμενες περιοχές, όπως Ελούντα, Νεάπολη, Ιεράπετρα, μιλήσαμε με εργαζόμενους, σκύψαμε στα προβλήματά τους και κάναμε νέες εγγραφές μελών.
  • Παρουσιάσαμε τις θέσεις μας σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις στον Άγ. Νικόλαο και στην Ιεράπετρα και καταφέραμε σε ικανοποιητικό βαθμό να γίνουν θέμα συζήτησης οι διεκδικήσεις μας.
Δεχτήκαμε απειλές, πόλεμο και  λάσπη από τον προϋπάρχοντα Σύνδεσμο Υπαλλήλων Ξενοδοχείων.
Αποκλειστήκαμε από τη διαπραγμάτευση υπογραφής της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης με μεθόδους αχαρακτήριστες. 
Η Σύμβαση παρά τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου του Συνδέσμου Υπαλλήλων Ξενοδοχείων κ. Γαρεφαλάκη ότι θα στήριζε αύξηση 10%, αντίθετα είχε μείωση 2,5%. 
Το γεγονός ότι υπογράφηκε νύκτα και κρυφά στο Εργατικό Κέντρο, από μόνο του λέει πολλά!
Μας έσυραν στα δικαστήρια για να ακυρώσουν την εγγραφή μας (στην τριτανακοπή που κατέθεσαν αναφέρεται ότι θίγονται τα συμφέροντά τους (αναλογιστείτε ποια συμφέροντα τους θίγουμε)!
Εμπόδισαν με κάθε τρόπο την εγγραφή μας στο Εργατικό κέντρο, το οποίο δεν είχε κανένα λόγο να δικαιολογήσει την άρνησή του, απλά το τρέναρε όσο μπορούσε.

Η προπαγάνδα του Συνδέσμου Υπαλλήλων Ξενοδοχείων δεν είχε τέλος! 
Με απειλές του τύπου ότι είμαστε παράνομοι και ότι προσκείμεθα στο ΠΑΜΕ προσπάθησαν να μπλοκάρουν εγγραφές νέων μελών.
Είμαστε όμως εδώ και με μικρά, αλλά σταθερά βήματα συνεχίζουμε. 
Είμαστε περήφανοι που στη σύντομη διαδρομή μας καταφέρει να κάνουμε σημαντικά πράγματα για τους εργαζόμενους.
  • Οργανώσαμε  δωρεάν παράσταση κουκλοθέατρου για τους μικρούς μας φίλους στο ΡΕΞ η οποία είχε μεγάλη επιτυχία.
  • Συλλέξαμε και αποστείλαμε τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό στους πληγέντες από το σεισμό συμπατριώτες μας Κεφαλλονίτες με τη πρόθυμη βοήθεια των συμπολιτών μας.
  • Πετύχαμε καταβολή δεδουλευμένων εργαζόμενης στον επισιτισμό, την οποία ο εργοδότης της είχε «εντελώς ξεχάσει».
  • Πετύχαμε την επαναπρόσληψη εργαζόμενου τον οποίο ο εργοδότης του αρχικά δεν ήθελε να επαναπροσλάβει και κατόπιν του πρότεινε αλλαγή ειδικότητας, μειωμένο ωράριο και μειωμένο κατά 50% μισθό. Ο εργαζόμενος επαναπροσλήφθηκε με την ειδικότητά του και φυσικά με τον ίδιο μισθό που έπαιρνε. Μάλιστα δούλεψε όλη τη σαιζόν τυπικότατα, χωρίς απλήρωτες υπερωρίες και ρεπό, χωρίς περικοπές μισθού (η Διοίκηση έλεγε «αυτόν μην τον πειράζετε, τον προστατεύει το Συνδικάτο)!
  • Συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά και στη συνέχεια επισκεφτήκαμε ξενοδοχεία και μιλήσαμε με εργαζόμενους.
  • Συμμετείχαμε  στο Παγκρήτιο Συνέδριο Εργατικών Κέντρων και Ξενοδοχοϋπαλλήλων που έγινε στην Ιεράπετρα, καταθέσαμε την ένστασή μας για την απαράδεκτη επίθεση της Ομοσπονδίας κατά του Συνδικάτου μας, ασκήσαμε κριτική  για την στάση τους απέναντι στους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Ιεράπετρας οι οποίοι έμειναν εκτός συλλογικής σύμβασης. Είχαμε την ελπίδα ότι τουλάχιστον θα έκαναν μια έστω τυπική παράσταση διαμαρτυρίας σε ένα ξενοδοχείο,… αλλά το Συνέδριο έληξε τυπικά με γεύμα στο «ΑΛΑΤΣΙ»…
  • Περιοδεύσαμε σε εργασιακούς χώρους, μιλήσαμε με εργαζόμενους και προπάντων καταγράψαμε χρήσιμες εμπειρίες που πλέον αποτελούν εργαλείο στη δράση μας.
  • Ξεκινήσαμε διαδικασία καταβολής αποζημίωσης σε απολυμένη καμαριέρα και εντός των ημερών θα της καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωσή της.
  • Συμπαρασταθήκαμε 3 εργαζόμενες οι οποίες είχαν άνιση μεταχείριση στη μισθοδοσία τους και η υπόθεσή τους έχει ακολουθήσει τη νομική οδό, οι δικηγόροι μας διαβεβαιώνουν ότι η υπόθεση θα κερδηθεί.
  • Βοηθήσαμε τα παιδιά του Elounda Princess που είχαν κατέβει από όλα τα σημεία της Ελλάδας για ένα μεροκάματο και ήταν απλήρωτοι από Απρίλιο μέχρι Αύγουστο, να πάρουν το μεγαλύτερο μέρος των δεδουλευμένων τους.
  • Είχαμε οργανώσει δράση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, η οποία ακυρώθηκε από τον Δήμο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
  • Συμμετείχαμε στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην 1η του Νοέμβρη στην Αθήνα, το οποίο ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία οργάνωσης, περιφρούρησης, παλμού και διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων των εργαζόμενων.
  • Παρακολουθήσαμε από κοντά σε καθημερινή βάση και για τις έντεκα ημέρες (!) που κράτησαν τις εκλογές του προϋπάρχοντος Σωματείου Υπαλλήλων Ξενοδοχείων  τον ΟΑΕΔ (!) και διαμαρτυρηθήκαμε κάνοντας ένσταση για παρατυπίες όπως μη ύπαρξη λευκού ψηφοδελτίου και παραβάν, παρουσία υποψηφίων μέσα στην αίθουσα όπου διενεργούνταν οι εκλογές, η ύπαρξη των παιδιών των υποψηφίων στην εφορευτική επιτροπή κλπ.
  • Συμμετείχαμε στο Παγκρήτιο συλλαλητήριο των Εργατικών Κέντρων που έγινε στις 7 του Δεκέμβρη στο Ηράκλειο ενάντια στην ψήφιση του νέου προϋπολογισμού μεγαλύτερης λιτότητας.
  • Λάβαμε μέρος στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου.
  • Αποκτήσαμε στέγη σε γραφείο του Εργατικού Κέντρου, όπου είναι και η μόνιμη διεύθυνσή μας πλέον.
  • Ετοιμάσαμε γιορτή για τα παιδιά των μελών μας η οποία είχε επίσης επιτυχία χάρη και στη συμβολή των επαγγελματιών της πόλης μας σε δώρα και γλυκά για τους μικρούς μας φίλους.
Η ενεργή συμμετοχή μας σε όλα τα δρώμενα της περιοχής μας που έχουν σχέση με τα συμφέροντα των εργαζόμενων είναι δεδομένη και σε καμιά περίπτωση δεν θα σταματήσουμε να δρούμε και να παρεμβαίνουμε δυναμικά, άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης του Συνδικάτου μας.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να πιστέψουν ότι υπάρχουν και Σωματεία που στηρίζουν τα συμφέροντά τους και όχι αυτά των εργοδοτών, ότι το Συνδικάτο «ΤΑΛΩΣ» είναι ένα από αυτά και να το νοιώθουν  σπίτι τους!

Στόχοι μας για το 2015 είναι: 

  • Σωματειακές επιτροπές σε χώρους εργασίας
  • Εγγραφές νέων μελών
  • Συνεχής επαγρύπνηση για την επίτευξη όλων των εργασιακών μας στόχων (αύξηση κατώτατου μισθού-συλλογικές συμβάσεις-επίδομα ανεργίας-όχι στην εκ περιτροπής εργασία-κατάργηση ατομικών συμβάσεων-όχι στην εκμετάλλευση της μαθητείας) κλπ.
Για να επιτευχθούν όμως τα παραπάνω χρειαζόμαστε και τη στήριξη των μελών μας που πρέπει να αναλάβουν και αυτά ενεργή δράση για να έχουν οι αγώνες μας αποτελεσματικότητα.

Το Δ.Σ. πρέπει να έχει μεγαλύτερη συνοχή και επομένως καλύτερο συντονισμό, οπότε σε συνεργασία με τα μέλη μας, το αποτέλεσμα  θα είναι σαφώς καλύτερο!

Επαναλαμβάνουμε για όσους δεν έχουν ενημερωθεί, ότι κάθε 1η και 3η Παρασκευή του μήνα 18:00 – 20:00 όσοι από το  Δ.Σ. μπορούν είναι εδώ για μέλη μας.

Την τελευταία Τετάρτη κάθε μήνα στις 19:00 έχουμε ανοικτό Δ.Σ. για όποιον επιθυμεί να παρακολουθήσει.

Το τηλέφωνό μας είναι πάντα ανοικτό για οτιδήποτε εργασιακό θέλετε να συζητήσουμε.

Επίσης παρακαλούνται τα μέλη μας που δεν έχουν πληρώσει την συνδρομή του 2014 - η οποία είναι 10 ευρώ - (και εφ' όσον έχουν την δυνατότητα) να το κάνουν ή όσοι επιθυμούν να τακτοποιήσουν και την συνδρομή του 2015, ευχαρίστως θα την δεχτούμε!

Από τα 10 ευρώ που δίνει το κάθε μέλος μας, το 1,80 καλύπτει την ετήσια συνδρομή μας στο Εργατικό Κέντρο ανά μέλος και περιμένουμε την ανάλογη χρέωση από την Ομοσπονδία, στην οποία έχουμε καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εγγραφή μας.


                                                                              Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος: Λένα Νικολοπούλου                                                                                              
Η Γ. Γραμματέας: Βερόνικα Λεάνκα

Τα Μέλη: Μάγδα Αμαριωτάκη, Γιώργος Τσαλίκος, Μαρία Τσολάκη                                                                                  
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Ο παραπάνω απολογισμός πεπραγμένων αποτελεί επίσημο κείμενο της 1ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου, θα γραφεί αυτούσιος στο βιβλίο συνεδριάσεών του και θα κρατηθεί ως  πρωτότυπο κείμενο στον φάκελο «ΑΡΧΕΙΟ»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.