Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Σαν Σήμερα... 9 Απριλίου

1015 Ο Βασίλειος Β΄ο Βουλγαροκτόνος, καταλαμβάνει το φρούριο της Έδεσσας κι εκδιώκει τους Βουλγάρους.
1821 Γεννιέται ο Γάλλος συμβολιστής ποιητής Σαρλ Μποντλέρ. Στην επανάσταση του 1848 στη Γαλλία ο Μποντλέρ βρέθηκε στα οδοφράγματα μαζί με τον εξεγερμένο λαό του Παρισιού, ενώ πολλά έργα του κατόπιν απαγορεύτηκαν «για προσβολή των δημοσίων και των καλών ηθών».

1829 Ο Γκίκας Βούλγαρης είναι ο πρώτος Έλληνας που πατά το πόδι του στην Αυστραλία. Ήταν γνωστός στους Αυστραλούς της εποχής του ως Τζίνγκερ και είχε καταδικαστεί για πειρατεία στ' ανοιχτά της Κρήτης. Αρχικά, καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Βρετανούς και στη συνέχεια σε φυλάκιση και εξορία στην Αυστραλία.
1865 Ο στρατηγός των Νοτίων Ρόμπερτ Έντουαρντ Λι υπογράφει την παράδοση των στρατευμάτων του στο στρατηγό των Βορείων Ε. Γκραντ. Ο Αμερικανικός Εμφύλιος μόλις είχε τελειώσει (1861-1865).
1870 Σφαγή στο Δήλεσι. Η συμμορία των αδελφών Αρβανιτάκη σκοτώνει τους ομήρους που συνέλαβε στο Πικέρμι, στις 30 Μαρτίου 1870, επειδή οι αρχές δεν ικανοποίησαν τα αιτήματά τους για λύτρα και αμνηστία. Η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς, καθώς οι όμηροι ήταν βρετανοί περιηγητές.
1906 Διοργανώνεται στην Αθήνα η Μεσολυμπιάδα, με αφορμή την επέτειο 10 ετών από την τέλεση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Παίρνουν μέρος 884 αθλητές από 20 χώρες, ανάμεσά τους 300 Έλληνες και Ελληνίδες. Η διοργάνωση σημειώνει μεγάλη επιτυχία, αλλά δεν επιβιώνει ως θεσμός, επειδή η Ελλάδα δεν αντέχει το οικονομικό κόστος.
1909 Γεννιέται ο πολιτικός και συγγραφέας Σπύρος Μαρκεζίνης, ο οποίος εκλέχθηκε βουλευτής με μια σειρά αστικές παρατάξεις του «κέντρου» και της «δεξιάς»: Με την «Ηνωμένη Αντιπολίτευση» το 1946, με το «Συναγερμό» του Παπάγου το 1951 και το 1952, με την «Προοδευτική Αγροτική Δημοκρατική Ένωση» (συνασπισμός κομμάτων στον οποίο μετείχε με το Κόμμα των Προοδευτικών που ο ίδιος ίδρυσε και ήταν αρχηγός) το 1958 και με την «ΕΡΕ» το 1964 – αφού είχε συνεργασθεί με την «Ένωση Κέντρου» το 1961. Υπήρξε υπουργός πολλών κυβερνήσεων, ενώ το 1973 διετέλεσε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα πρωθυπουργός της χούντας.
1911  Ο γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωστής Παλαμάς, τιμωρείται με παύση ενός μηνός, διότι υπερασπίστηκε τη Δημοτική.
1927 Η Ελλάδα υποχρεώνεται, ύστερα από συμφωνία, να αναγνωρίσει ότι όφειλε στην Αγγλία 21.441.450 λίρες. Το ποσό αυτό προερχόταν από πιστώσεις, προκαταβολές, τόκους, πολεμικό υλικό κλπ. που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
1940 Οι Γερμανοί εισβάλλουν στη Δανία και τη Νορβηγία. Η Δανία συνθηκολόγησε αμαχητί έπειτα από 2 μόλις ώρες, ενώ η κατάληψη της Νορβηγίας κράτησε 2 μήνες και παρά την εμπλοκή βρετανικών και γαλλικών δυνάμεων. Το φλερτ των ντόπιων αστικών τάξεων σε όλη την Ευρώπη με τις λύσεις που πρόσφερε ο φασισμός στα αδιέξοδά τους διευκόλυνε σημαντικά τη γρήγορη προέλασή του τους πρώτους μήνες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
1940 Στη Γαλλία ψηφίζεται νόμος με τον οποίο επιβάλλεται η ποινή του θανάτου σε όσους κάνουν κομμουνιστική προπαγάνδα. Η κυβέρνηση Νταλαντιέ (του Ριζοσπαστικού Κόμματος), που ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου το 1936-1937 στο οποίο τότε μετείχε και το Γαλλικό ΚΚ, θέτει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα.
1964 Συνέρχεται η 7η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, που ενέκρινε το Πόρισμα Επιτροπής για τον Νίκο Ζαχαριάδη, το οποίο τον εξομοίωνε με πράκτορα του εχθρού. Η ίδια Ολομέλεια αποφάσισε επίσης τη συγχώνευση της Νεολαίας ΕΔΑ και της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων, συγχώνευση από την οποία προέκυψε η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη.
1977 Νομιμοποιείται, έπειτα από 38 χρόνια στην παρανομία, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας.
2000 Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη αναδεικνύεται πρώτη δύναμη, συγκεντρώνοντας 43,79% των ψήφων, έναντι 42,74% της ΝΔ, της οποίας ηγείται ο Κώστας Καραμανλής. Το ΚΚΕ λαμβάνει 5,52%, ο Συνασπισμός 3,2%, ενώ εκτός Βουλής μένει το ΔΗΚΚΙ με 2,69%.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.