Απαράδεκτη σύμβαση η οποία προβλέπει νέα μείωση μισθών και κατάργηση του 5θήμερου υπέγραψαν ξενοδόχοι και εργοδοτικοί συνδικαλιστές στο Νομό Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, η νέα σύμβαση προβλέπει:
  • Μείωση μισθών κατά 5% το 2014 και αύξηση 2% το 2015, που αποτελεί συνέχεια των μειώσεων του 15% που οι ίδιοι είχαν υπογράψει.
  • Παραμένει το απαράδεκτο άρθρο από την προηγούμενη σύμβαση που προβλέπει την κατάργηση του 8ωρου. Έδωσαν δηλαδή στους ξενοδόχους, μέσα από τη νέα Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψαν, το τσάμπα 1 ώρας επιπλέον εργασίας. Εφαρμόζοντας έτσι μαζί με τη κυβέρνηση το νόμο για τη διευθέτηση εργασίας για 3η συνεχόμενη χρονιά.
  • Προστέθηκε νέο απαράδεκτο άρθρο που προβλέπει την κατάργηση του 5θήμερου.
    Η πλειοψηφία της Διοίκησης του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου ξεμπέρδεψε σε μια μέρα με ό,τι απέμεινε από την επίθεση των κυβερνήσεων και της μεγαλοεργοδοσίας τα τελευταία χρόνια, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό Ηρακλείου.
«Για άλλη μια φορά η Ένωση Ξενοδόχων αξιοποίησε τα "δεκανίκια" της (τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, πλειοψηφία στη Διοίκηση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου) για να χτυπήσει μισθούς και δικαιώματα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία.
Αυτή και μόνο η εξέλιξη πρέπει να σημάνει συναγερμό σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε κάθε ξενοδοχείο του Νομού. Η 1 ώρα επιπλέον απλήρωτη δουλειά, μαζί με τη νέα μείωση μισθών που προβλέπει η νέα Συλλογική Σύμβαση θα σημάνει πέρα από την αύξηση της εκμετάλλευσης, το σακάτεμα της υγείας μας, τη μείωση της τιμής της εργατικής μας δύναμης και νέες απολύσεις.
Η κυβέρνηση, οι μεγαλοξενοδόχοι και τα τσιράκια τους θέλουν να περάσουν την "εργασιακή ειρήνη" με τρομοκρατία και με απαξίωση της συνδικαλιστικής δράσης, των ίδιων των Σωματείων, με απαγόρευση των απεργιών. Αυτή η προσπάθειά τους πρέπει να εμποδιστεί, να πέσει στο κενό. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με οργάνωση και συλλογικό αγώνα, που πρέπει να έχει αφετηρία κάθε ξενοδοχείο, με γενικές συνελεύσεις, με συγκρότηση επιτροπών των εργαζομένων που θα συντονίζουν τη δράση τους με εργαλείο τη συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, όπου μπορεί να διασφαλίσει την ενότητα και την κοινή δράση των εργαζομένων του κλάδου ανεξάρτητα σε ποιο σωματείο του κλάδου ανήκουν.
Κανείς εργαζόμενος του κλάδου να μην ξεγελαστεί από τους πανηγυρισμούς όσων έχουν συμφέρον από αυτή την εξέλιξη. Η συμβολική αύξηση 2% από το 2015 αποτελεί προσβολή και πρόκληση.
Αποτελεί κοροϊδία το επιχείρημα ότι "τουλάχιστον έχουμε Σύμβαση" από τη στιγμή που γυρνάει τους μισθούς δέκα χρόνια πίσω, από τη στιγμή που δε καλύπτει τις ανάγκες των οικογενειών των εργαζομένων για το 2014 και την ίδια ώρα που εφαρμόζεται ο νόμος της μη υποχρεωτικότητας των Συμβάσεων και της νόμιμης εφαρμογής των ατομικών.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και τη σύμβαση που πανηγυρίζουν ότι υπέγραψαν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές θα την εφαρμόσουν τα ελάχιστα ξενοδοχεία που είναι μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων και οι υπόλοιπες μεγάλες μονάδες θα προχωρήσουν σε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις μισθών που θα ξεπεράσουν το 30% με τη μορφή των ατομικών συμβάσεων.
Από το 2011 μέχρι το τέλος του 2013 οι μεγαλοξενοδόχοι πήραν το μεγαλύτερο κομμάτι της αύξησης των κερδών των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, που ήταν σχεδόν 20%.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία είχαν μείωση των μισθών πάνω από 15% με βάση τη Σύμβαση και πάνω από 20% με ατομικές συμβάσεις. (...)
Με τους ξενοδοχοϋπάλληλους οι ξενοδόχοι δεν έκαναν ποτέ καμιά συμφωνία, όπως διατείνονται. Συμφώνησαν με την ξεπουλημένη ηγεσία του Σωματείου, που πάντα ήταν αρωγός στην πολιτική, που έφερνε πάντα ανεργία και φτώχεια, είτε διανύαμε περίοδο ανάπτυξης είτε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης. Με μια πολιτική που ενίσχυε την εργοδοσία με ζεστό, άφθονο χρήμα από τις τσέπες του λαού και που σήμερα το κάνει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Με τουρισμό που ήταν μακριά από τις λαϊκές ανάγκες για διακοπές και αναψυχή, απαγορευμένο αγαθό για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.
Εμείς οι εργαζόμενοι και οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές στα σωματεία του κλάδου που συμμετέχουμε στο ΠΑΜΕ δεν θα χάσουμε λεπτό από την προσπάθεια για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος προτάσσοντας τις ίδιες τις ανάγκες μας, πετώντας έξω από το σωματείο αυτούς που όχι μόνο συμφώνησαν στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, αλλά επιβάλλουν οι ίδιοι τη ζωή του σκλάβου για μας και τις οικογένειές μας. Να μη βρουν τόπο να σταθούν. Τέτοιους ξεπουλημένους στην εργοδοσία, όχι μόνο δεν έχει ανάγκη ο κλάδος, αλλά είναι επικίνδυνοι όσο ποτέ.
Μέχρι τότε, όσα εμπόδια κι αν βάζουν θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την αλλαγή των συσχετισμών στα σωματεία προς όφελος των εργατικών συμφερόντων, για οργάνωση όλων των συναδέλφων στα Συνδικάτα και την ισχυροποίηση των δυνάμεων που αταλάντευτα υπερασπίζουν τα δικαιώματά μας.
Θα δώσουμε δυναμικά τη μάχη ώστε να οργανωθεί μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στα Ξενοδοχεία στη Γενική απεργία στις 9 του Απρίλη και στην επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης του ΠΑΜΕ».