Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Σαν Σήμερα... 22 Απριλίου

238 Η Ρωμαϊκή Σύγκλητος θέτει εκτός νόμου τον αυτοκράτορα Μαξιμίνο Θραξ και διορίζει στο θρόνο δύο μέλη της: τον Πουπιένο και τον Βαλβίνο.

1500 Ο Πορτογάλος εξερευνητής Πέδρο Άλβαρες Καμπράλ φτάνει στη Βραζιλία.

1519 Ο Ισπανός κατακτητής Ερνάν Κορτές ιδρύει οικισμό στη Βερακρούζ (Μεξικό).

1529 Η συνθήκη της Σαραγόσα χωρίζει το ανατολικό ημισφαίριο ανάμεσα στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

1616 Πεθαίνει στη Μαδρίτη ο συγγραφέας του δον Κιχώτη, Μιγκουέλ Θερβάντες.

1822 Ελληνική επανάσταση: στην εξεγερμένη Νάουσα λαμβάνει χώρα το ολοκαύτωμά της.

1866 Ο Γεώργιος Σκούφος αναλαμβάνει δήμαρχος Αθηναίων.

1870 Γεννιέται ο Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, ο Λένιν. Ο Β. Ι. Λένιν ξεκινά την επαναστατική του δράση, από τα νεανικά ακόμη χρόνια. Στρέφεται στη μελέτη του μαρξισμού και στην οργάνωση της πολιτικής πάλης της εργατικής τάξης, αλλά και στη διάδοσή του στους εργάτες της Πετρούπολης, με τους οποίους συνδέεται από τα φοιτητικά του χρόνια.

1897 Η Μάχη των Φαρσάλων. Οι ελληνικές δυνάμεις υπό τον Ταξίαρχο Σμολένσκη, παρά τις σφοδρές τουρκικές επιθέσεις, διατηρούν τις θέσεις τους. (Ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897).

1912 Η Πράβδα, το επίσημο όργανο του ΚΚΣΕ, αρχίζει να εκδίδεται στην Αγία Πετρούπολη.

1915 Η πρώτη μαζική επίθεση με χημικά αέρια στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Την εξαπέλυσαν οι Γερμανοί κατά τη δεύτερη μάχη του Ιπρ, σκοτώνοντας πάνω από 6.000 στρατιώτες από τη Γαλλία και τις αποικίες σε 10 μόλις λεπτά. Πολλοί περισσότεροι ήταν εκείνοι που τυφλώθηκαν.

1928 Σφοδρότατος σεισμός σημειώνεται στις 8:15 μ.μ. στην Κορινθία. 20 άνθρωποι σκοτώνονται και 3.000 σπίτια καταστρέφονται. Στη Νέα Κόρινθο καταρρέει το κτίριο των φυλακών, με αποτέλεσμα πολλοί κρατούμενοι να δραπετεύσουν.

1931 Εγκαινιάζεται στην Αθήνα το Μουσείο Μπενάκη, παρουσία του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και άλλων επισήμων.


1941 κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βυθίζεται έξω από τις Λαγούσες νήσους το αντιτορπιλικό Ύδρα.

1963 Πραγματοποιείται το Δ’ Παμφοιτητικό Συνέδριο (22-28/4/1963), το οποίο αποφασίζει τη δημιουργία της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος (ΕΦΕΕ). Βασικά αιτήματα ήταν το 15% για την Παιδεία, η διάλυση του Σπουδαστικό Τμήματος της Ασφάλειας, καθώς και της ΕΚΟΦ και των άλλων «παρακρατικών» οργανώσεων. 

1964 Ο πρόεδρος της Ένωσης Κουρέων της Αγγλίας προσφέρει ένα δωρεάν κούρεμα στον καλλιτέχνη που θα φτάσει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών, απηυδησμένος από τους μακρυμάλληδες ρόκερ. Σε δηλώσεις του υπογραμμίζει: «Οι Rolling Stones είναι οι χειρότεροι, του ενός από αυτούς το κεφάλι μοιάζει με ξεσκονόπανο».

1978 Διοργανώνεται στην Τζαμάικα το One Love Peace Concert, με πρωτοβουλία του Μπομπ Μάρλεϋ για την καταλλαγή των πολιτικών παθών στη χώρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.