Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Σαν Σήμερα... 26 Απριλίου

1798  Γεννιέται ο Ευγένιος Ντελακρουά, γάλλος ρομαντικός ζωγράφος. Το αριστούργημά του θεωρείται ο πίνακας "Η σφαγή της Χίου", εμπνευσμένο από τους αγώνες των Ελλήνων κατά των Τούρκων. (Θαν. 13/8/1863)

1825 Ο Ιμπραήμ πασάς με 11.000 πεζούς και 800 ιππείς κυριεύει τη Σφακτηρία, την οποία υπεράσπιζαν μόνο 1.500 Έλληνες. Πέφτουν μαχόμενοι ο Υπουργός Στρατιωτικών Αναγνώστης Παπαγεωργίου (Αναγνωσταράς) και ο φιλέλληνας Σανταρόζα, μαζί με άλλους 350 Έλληνες.

1828 Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο πόλεμος τελείωσε στις 14 Σεπτέμβρη 1829 με νίκη της Ρωσίας και την υπογραφή της Συνθήκης της Αδριανούπολης. Η έκβαση του πολέμου συνέβαλε σημαντικά στην εξέλιξη της Επανάστασης του 1821 και στη διαμόρφωση του διεθνούς εκείνου πλαισίου που οδήγησε στη συγκρότηση ανεξάρτητου κράτους.

1877 Ανακαλύπτεται στην Ολυμπία από γερμανούς αρχαιολόγους ο Ερμής του Πραξιτέλη.

Η Γκουέρνικα μετά το βομβαρδισμό
1937 Ενώ μαίνεται ο ισπανικός εμφύλιος, η αεροπορία των ναζί, σε συνεννόηση με τον Φράνκο, ισοπεδώνει την Γκουέρνικα, μια μικρή πόλη στη χώρα των Βάσκων, σκοτώνοντας χίλιους ανυπεράσπιστους αμάχους. «Κραυγές παιδιών, κραυγές γυναικών, κραυγές πουλιών», σημείωνε στο ημερολόγιό του ο μεγάλος Ισπανός κομμουνιστής ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, λίγο πριν αποτυπώσει στον ομώνυμο πίνακά του την καταστροφή της Γκουέρνικα, κληροδοτώντας στην αιωνιότητα την αγριότητα του πολέμου.

1944 Ανασχηματίζεται η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση στο Κάιρο και πρωθυπουργός ορκίζεται ο Γεώργιος Παπανδρέου, με αντιπρόεδρο τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.

1967 Στον Πειραιά και τις συνοικίες οργανώνεται η αντιδικτατορική πάλη. Στη Φιλαδέλφεια και σε άλλες συνοικίες της Αθήνας γράφονται συνθήματα στους τοίχους και ρίχνονται προκηρύξεις για την οργάνωση της πάλης ενάντια στη δικτατορία. Στο μεταξύ οι μαζικές συλλήψεις συνεχίζονται. Οι συλληφθέντες της χούντας οδηγούνται στη Γυάρο, όπου ξεπερνούν τα 6.000 άτομα, και άλλους τόπους εξορίας.

1994 Η Νότια Αφρική διεξάγει τις πρώτες εκλογές χωρίς φυλετικές διακρίσεις (καθεστώς του Απαρτχάιντ). Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο (62,65%), στο οποίο μετέχει και το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Πρωθυπουργός εκλέγεται ο Νέλσον Μαντέλα.

2005 Πεθαίνει ο  Αουγκούστο Ρόα Μπάστος, παραγουανός συγγραφέας, που μαζί με τους Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες και Μάριο Βάργκας Γιόσα θεωρούνται από τους σημαντικότερους λατινοαμερικανούς συγγραφείς. (Ο Κατήγορος) (Γεν. 13/6/1917)








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.