Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Σαν σήμερα... 15 Απριλίου

421 π.Χ.  Η Σπάρτη και η Αθήνα διακόπτουν τις εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, υπογράφοντας τη «Νίκειο Ειρήνη»... Θα διαρκέσει μόνο έξι χρόνια.

1452  Γεννιέται ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ιταλός ζωγράφος, γλύπτης, επιστήμονας, εφευρέτης, οραματιστής, η προσωποποίηση δηλαδή του αναγεννησιακού ανθρώπου. (Θαν. 2/5/1519)

1876 Πεθαίνει ο Σίμων Σίνας, βιεννέζος βαρόνος και μέγας ευεργέτης. Το πιο γνωστό ευεργέτημά του είναι τα χρήματα που έδωσε για την ανέγερση της Ακαδημίας Αθηνών. Σημαντική είναι, επίσης, η συμβολή του στην ανέγερση του Αστεροσκοπείου Αθηνών. (Γεν. 15/10/1810)

1912 Βυθίζεται ο Τιτανικός, έπειτα από ένα φοβερό χτύπημα με παγόβουνο στο Βόρειο Ατλαντικό. Από τους 2.340 επιβαίνοντες, χάνονται στα παγωμένα νερά οι 1.595.
1920 Οι αναρχικοί Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι κατηγορούνται ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη. Θα εκτελεσθούν 7 χρόνια αργότερα και θα περάσουν στη σφαίρα του μύθου.

1920 Ιδρύεται στη Μαδρίτη το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας. Μετά τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση το 1917 σημαντικό τμήμα του ισπανικού σοσιαλιστικού εργατικού κινήματος υιοθέτησε επαναστατικές μαρξιστικές-λενινιστικές θέσεις. Όπως έγραψε αργότερα η κομμουνίστρια ηγέτης Ντολόρες Ιμπαρούρι (η γνωστή «Πασιονάρια»): «Το κομμουνιστικό κόμμα των μπολσεβίκων, αφού κατέκτησε την εξουσία και εγκαθίδρυσε τη δικτατορία του προλεταριάτου, έμπασε μια αχτίδα φως στη συνείδησή μας και μας έδωσε καθαρές προοπτικές». Στο συνέδριο του Εργατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος το Δεκέμβρη του 1919 η αριστερή του πτέρυγα πρότεινε τη σύνδεση με την Κομμουνιστική Διεθνή, πρόταση που απορρίφθηκε με μικρή πλειοψηφία. Ακολούθως, μπήκαν σε κίνηση οι διαδικασίες που κατέληξαν στην ίδρυση του ΚΚΙ, που την ίδια μέρα αποφάσισε και την προσχώρησή του στην Κομμουνιστική Διεθνή.

1942 Ο Γεώργιος ΣΤ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου παρασημοφορεί τη Μάλτα και το λαό της για τον ηρωισμό που επέδειξαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1946 Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, επισκέπτεται τη Σόφια και ζητά από τον ηγέτη των βούλγαρων κομμουνιστών Γκιόργκι Δημητρόφ τη δημιουργία σε Γιουγκοσλαβία, Αλβανία και Βουλγαρία κέντρων εκπαίδευσης 8000 στελεχών του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ), καθώς και ενίσχυση με πολεμικό υλικό των δυνάμεων του ΚΚΕ.

1950 Ορκίζεται η κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα, μετά την καταψήφιση της κυβέρνησης Σοφοκλή Βενιζέλου.

1951 Δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα, οι πρώτες μεταπολεμικές δημοτικές εκλογές στις οποίες και έλαβαν μέρος μαζικά οι γυναίκες, μετά το 1934. Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο Κώστας Κοτζιάς, υπουργός της δικτατορίας Μεταξά. Δεξιοί δήμαρχοι σε Πειραιά (Γιώργος Ανδριανόπουλος) και Θεσσαλονίκη (Π. Πετράκης).

1961 Τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο των Αμερικανών για την ανατροπή της Κουβανικής Επανάστασης και την κατάληψη του νησιού. Για το σκοπό αυτό η CIA είχε στρατολογήσει πάνω από 5.000 Κουβανούς αντικαθεστωτικούς και τους είχε εκπαιδεύσει στη Γουατεμάλα. Στις 15 του Απρίλη 1961 Aμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη «Β-26», με διακριτικά της Κουβανικής Αεροπορίας, βομβαρδίζουν τις αεροπορικές βάσεις της Κούβας, ενώ στις 17 του Απρίλη αρχίζει η εισβολή, που, μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, καταλήγει σε συντριβή των αντεπαναστατών. Οι «εισβολείς», που ξεκίνησαν από τη Νικαράγουα, αποβιβάστηκαν στην πλαγιά Χιρόν του Κόλπου των Χοίρων, μια ελώδη περιοχή στο νότο της Κούβας.
Μετά την πανωλεθρία των ΗΠΑ, οι εξελίξεις κινήθηκαν ταχύτατα. «Η Επανάσταση τώρα γίνεται σοσιαλιστική», τόνιζε ο Φιντέλ Κάστρο, στην εισήγησή του στο 1ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας. Δύο βδομάδες μετά την επιχείρηση στον Κόλπο των Χοίρων, κατά τη διάρκεια του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, ο Φιντέλ, στο λόγο του, χαρακτηρίζει την Κούβα «πρώτη Λαοκρατική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Λατινικής Αμερικής», ενώ την 1η του Δεκέμβρη δηλώνει: «Είμαι μαρξιστής - λενινιστής και θα είμαι μαρξιστής - λενινιστής μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής μου».

1968 Πλήθος εκδηλώσεων αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό πραγματοποιούνται στη Σοβιετική Ένωση με την ευκαιρία της πρώτης επετείου του πραξικοπήματος της χούντας. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έλαβαν μέρος στις πολυποίκιλες εκδηλώσεις της «Εβδομάδας Αλληλεγγύης» (15-21/4/1968).

1976 Υπογράφεται ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις. Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη συμφωνία, ενώ πραγματοποιούνται δεκάδες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

1986 Η Αμερική βομβαρδίζει τη Λιβύη, σε αντίποινα για την έκρηξη στη ντίσκο Λαμπέλ του Βερολίνου, όπου ανάμεσα στα θύματα υπήρχε κι ένας αμερικανός πολίτης, αλλά και για την τακτική της κυβέρνησης Καντάφι να χρηματοδοτεί και να υποθάλπει μουσουλμανικές τρομοκρατικές οργανώσεις, που δρουν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Από τους βομβαρδισμούς σε Τρίπολη και Βεγγάζη σκοτώνονται 60 άνθρωποι. Οι Αμερικανοί χάνουν ένα μαχητικό αεροσκάφος F-111 με το διμελές πλήρωμά του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.