Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Σχετικά με την υπογραφή της τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν.Λασιθίου


Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε από τον Σύνδεσμο Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Ν. Λασιθίου η υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων που είχαν επωμισθεί την υπογραφή της εκφράζουν την ικανοποίησή τους, μάλιστα η Γραμματέας του Συνδέσμου δηλώνει πως:

«Την εποχή της απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων, καταφέραμε να ανανεώσουμε την Τοπική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, επιθυμώντας ο Τουρισμός, ένας κλάδος της οικονομίας που άντεξε στην κρίση, να παραμείνει ρυθμισμένος και η Σύμβαση να λειτουργήσει ως ικανή συνθήκη επιβίωσης των εργαζομένων. Το στοίχημα βεβαίως είναι η όσο το δυνατόν ευρεία εφαρμογή της. Παρέχει ελπίδα στους εργαζόμενους, διασφαλίζει μισθό και επιδόματα για τα επόμενα 2 χρόνια, την εποχή της απόλυτης εργασιακής απορρύθμισης. Την κρατήσαμε ζωντανή για να μην εγκακαταλειφτούν οι εργαζόμενοι στην τύχη τους και στις διαθέσεις των εργοδοτών, δηλαδή εκβιαστικές ατομικές συμβάσεις με κατώφλι τα 586 ευρώ. Διατηρούμε ακέραιη την πεποίθηση ότι πράξαμε σωστά με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων και θα αποδειχτεί με τα χρόνο. Μοναδικός γνώμονας της απόφασης μας ήταν η προστασία των εργαζομένων».

Για άλλη μια φορά «μυστικά» και μακριά από τους εργαζόμενους, προφανώς διότι καμία διάθεση διεκδίκησης δεν υπήρχε από τους εκπροσώπους των, (παρά τις δηλώσεις του Προέδρου κ. Μ. Γαρεφαλάκη για απαίτηση αύξησης 5%), για μια ακόμη φορά μια «έξυπνη» παράσταση πήρε αρκετή δημοσιότητα στα έντυπα και διαδικτυακά ΜΜΕ, για δήθεν άρνηση των ξενοδόχων για διαπραγμάτευση με ένα προφανή σκοπό: Να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι ότι θα μείνουν χωρίς σύμβαση… ώστε να αποδεκτούν "ό,τι τους σερβίρουν"... και τα κατάφεραν! Για χάρη της «εργασιακής ειρήνης» που έχουν καραμέλα οι ξενοδόχοι σε κάθε περίσταση, υπογράφηκε η σύμβαση… πάλι με μειώσεις πάλι με υποχωρήσεις υπέρ των ξενοδόχων, αλλά μην τα θέλουμε όλα δικά μας έχουμε σύμβαση!

1.    Σύμβαση η οποία καταργεί στην ουσία το πενθήμερο αφού τώρα μπορούν να μας επιβάλλουν να δουλεύουμε 6 μέρες, ανεξάρτητα από την πληρότητα (πριν ίσχυε όταν είχαμε πληρότητες πάνω από 70%) και μη μου πείτε ότι συμφέρει τον εργαζόμενο, σκεφτείτε ότι έτσι «κλείνουν» θέσεις εργασίας (replacements).

2.    Κατάργηση του επιδόματος οθόνης 5% (όχι πως το ελάμβαναν οι δικαιούχοι, αλλά έτσι, για την τιμή των όπλων)!

3.    Κατάργηση του επιδόματος μεταφοράς για επιχειρήσεις μέχρι 30 δωμάτια (πόσα boutique hotels ή συγκροτήματα πολυτελών βιλλών υπάρχουν στην περιοχή και γιατί οι εργαζόμενοι σ’ αυτά να χάσουν το επίδομα – ένας εργαζόμενος που μένει Άγ. Νικόλαο για παράδειγμα και δουλεύει στη Μίλατο, Καλό Χωριό ή Σίσσι, τι  μηνιαίο εισόδημα θα έχει - αν πρέπει από τον ήδη πενιχρό μισθό του - να καλύψει και τα μεταφορικά του;

4.    Αυτό το περίφημο 1% που μας έδωσε η Εθνική Κλαδική που πήγε; Αρκετοί είχαν αρχίσει να σκέφτονται σοβαρά πού να το επενδύσουν (μαύρο χιούμορ), αλλά αλήθεια, εσείς που φωνάζατε για αύξηση 5% πάθατε αφωνία στις διαπραγματεύσεις; Ούτε αυτό δεν μπορέσατε να κρατήσετε;

Σε συζητήσεις που είχαν γίνει το Χειμώνα ενόψει των διαπραγματεύσεων, όλοι οι εμπλεκόμενοι συνδικαλιστές διακήρυτταν ότι δεν θα δεχτούν συμβιβασμούς, αρκετές μειώσεις έχουμε δεχτεί, δεν πάει άλλο, μέχρι και για συγκεντρώσεις μελών για να πιέσουν καταστάσεις έλεγαν, για απεργιακές κινητοποιήσεις ακούστηκαν… λόγια του αέρα! Αλλιώς πώς εξηγείται η υπογραφή της σύμβασης σε ξενοδοχείο, ο αποκλεισμός μας και πάλι ΠΑΡΑΝΟΜΑ από τις διαπραγματεύσεις παρά το έγγραφό μας και η δημοσιοποίηση γεγονότων, τόσο σημαντικών όπως η υπογραφή της σύμβασης, «κατόπιν εορτής»;

Κύριοι, κινείστε ανορθόδοξα και ύποπτα και αν έχετε έστω και την ελάχιστη ευθιξία, κοινοποιείστε μας τα πρακτικά της διαπραγμάτευσης – αν κρατήσατε – που ήσασταν υποχρεωμένοι να κρατήσετε, έτσι για ενημέρωση των εργαζομένων που «χαρατσώνετε» κάθε μήνα κρατώντας συνδρομή από τον μισθό τους χωρίς να είναι μέλη σας και για να «κλείσετε στόματα που κάνουν κακόβουλα σχόλια».

Εν πάση περιπτώσει, αν δεχτούμε ότι μικρή ζημιά είναι τα απολεσθέντα θεσμικά και ότι ωφελούνται οι συνάδελφοι της Ιεράπετρας που τα 2 τελευταία χρόνια ήταν μετέωροι, ποιός διασφαλίζει την τήρηση της υπογραφείσας σύμβασης, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι ξενοδόχοι δεν την τηρούν, αρχής γενομένης από τον Πρόεδρό τους; Οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές πάλι θα «κάνουν τα στραβά μάτια» στις ατομικές συμβάσεις, στην εκμετάλλευση της μαθητείας και των συμμετεχόντων στα προγράμματα κατάρτισης, στους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους μέσω των δουλεμπορικών γραφείων… και θα έχουμε άλλη μια σαιζόν - Γολγοθά για τους εργαζόμενους. Ήδη κλείνουν συμφωνίες με 400 – 600 ευρώ, ειδοποιούν κόσμο για μη επαναπρόσληψη Απρίλη μήνα, ενώ έχει οριστεί ως ημερομηνία γνωστοποίησης μη συνεργασίας η 15η Μαρτίου (ειδοποίηση μεγάλου ξενοδοχείου της Ελούντας προς εργαζόμενο με courier έχει ημερομηνία 15 Μαρτίου, αλλά έφτασε στον Άγ. Νικόλαο μετά από 9 ημέρες (!)… και άλλοι ειδοποιήθηκαν 8 και 11 Απριλίου ότι μένουν χωρίς δουλειά! Αλλά δεν μας πειράζει αφού έχουμε σύμβαση! Και οι εργαζόμενοι του κλάδου είναι ήσυχοι ότι όλα θα πάνε καλά, αφού έχουμε σύμβαση! (εδώ γελάμε)...

Το Συνδικάτο «ΤΑΛΩΣ» πιστό στην αρχική του διακήρυξη, δηλώνει ότι είναι πάντα δίπλα στους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους και τους καλεί να ενώσουν τις φωνές τους για διεκδίκηση όλων των απωλειών που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και νέες κατακτήσεις με γνώμονα τις σύγχρονες και διευρυμένες ανάγκες μας.

Θα είμαστε μπροστάρηδες σε κάθε αγώνα και διεκδίκηση με επίκεντρο πάντα τον εργαζόμενο και τις ανάγκες του. Εκτός από τα εργασιακά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην σαιζόν που μόλις αρχίζει, πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά ώστε να μην περάσει το νέο ασφαλιστικό – έκτρωμα – που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση. 

Όταν έλθει η ώρα, ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ!

Το Δ. Σ. του Συνδικάτου «ΤΑΛΩΣ»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.