Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Πλατιά ενημέρωση της εργατικής τάξης για τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση

ΠΑΜΕ


Με μια πλατιά εξόρμηση, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προχωρούν σε λεπτομερή ενημέρωση της εργατικής τάξης για το σύνολο των αντιασφαλιστικών μέτρων που έχει ήδη αποφασίσει η κυβέρνηση, όπως επίσης και γι' αυτά τα οποία η νομοθέτησή τους έχει αναγγελθεί για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Παρουσιάζουμε σήμερα τη σχετική κωδικοποιημένη μελέτη, η διακίνηση της οποίας έχει ήδη αρχίσει πλατιά. Υπό τον τίτλο «το ΠΑΜΕ σας ενημερώνει και σας καλεί σε συζήτηση και συμπόρευση για το κοινωνικό ασφαλιστικό ζήτημα» στο σχετικό έντυπο αναφέρεται:
«Νέα αντιασφαλιστικά μέτρα επιβλήθηκαν από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την ψήφιση και των άλλων κομμάτων.
Το επόμενο διάστημα έρχονται και άλλα μέτρα με τα οποία θα τελειώσουν το χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, θα οδηγήσουν σε ασφαλιστικό μοντέλο με ταχύτατο προσανατολισμό στις εταιρείες της ιδιωτικής ασφάλισης, με σύνδεση εισφορών-παροχών, ό,τι δηλαδή προβλέπεται στα ευρωενωσιακά ντοκουμέντα και στην "Πράσινη Βίβλο" για τις συντάξεις.
Η μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους ήταν και είναι απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου, τα προηγούμενα χρόνια για την προστασία των κερδών του και από δω και στο εξής για την ανάκαμψή τους.
  • Επιταχύνουν την υλοποίηση αποφάσεων που έχουν λάβει πολλά χρόνια πριν σε επίπεδο ΕΕ, για ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, ντόπιου και ευρωπαϊκού, με απαλλαγή της εργοδοσίας και του κράτους της, που δίνει απλά συντάξεις - επιδόματα ελεημοσύνης. Δηλαδή η εγγύηση του κράτους θα αρχίζει και θα τελειώνει στην εξασφάλισης ενός κατώτατου επίπεδου σύνταξης και παροχών Υγείας, σε πολύ μεγάλη ηλικία. Από εκεί και πέρα ρόλο αναλαμβάνουν τα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών που αντιμετωπίζουν την ασφάλιση ως πεδίο κερδοφορίας.



ΒΑΛΕΡΓΑΚΗΣ
Στρώνεται το έδαφος για ένα Ασφαλιστικό, στο οποίο ο ασφαλισμένος θα παρακαλά να έχει δουλειά και μετά τα 67 χρόνια, προκειμένου να εξασφαλίσει κάποια ελάχιστη σύνταξη με την οποία θα μπορεί να συντηρείται!
  • Η κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η αντικατάσταση των επικουρικών ταμείων από τα επαγγελματικά ταμεία και η εφαρμογή του συστήματος των "τριών πυλώνων".
Τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς ουσιαστική κρατική συμμετοχή ή εγγύηση και με πετσοκομμένα έσοδα, θα "πληρώνουν" ό,τι μπορούν για την "αναλογική" σύνταξη.
Τα μέτρα καθυστέρησαν να εφαρμοστούν για ένα και μόνο λόγο. Εξαιτίας της αντίστασης που πρόβαλε το ταξικό εργατικό κίνημα, των αγώνων όλων των προηγούμενων δεκαετιών.
Αυτά που κρατήσαμε με νύχια και δόντια και μέσα στην κρίση, ήρθε να τα σαρώσει η κυβερνώσα ανανεωτική αριστερά, αποδεικνύοντας με τραγικό για τα λαϊκά δικαιώματα τρόπο τον ιστορικό της ρόλο.
Είναι ώρα οργάνωσης και αγώνα, δεν υπάρχει χώρος ούτε χρόνος για απογοήτευση και μοιρολατρία.
Είναι ώρα να δώσει ο εργαζόμενος λαός τη δική του απάντηση. Να δοκιμάσει τη μεγάλη του δύναμη, που ως τώρα την έβαλε σε δεύτερη μοίρα, εναποθέτοντας ελπίδες σε μια κυβερνητική εναλλαγή χωρίς σύγκρουση με το δρόμο των μονοπωλίων και την ένωσή τους, την ΕΕ.
Το ΠΑΜΕ απευθύνεται στις συνδικαλιστικές και στις συνταξιουχικές οργανώσεις, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή, σε όλους τους εργαζόμενους, σε κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια.
Τα νέα εξοντωτικά μέτρα προβλέπουν σφαγιασμό στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Η εργατική - λαϊκή οικογένεια θα πληρώσει βαρύ το τίμημα των μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση με τη μορφή των "προαπαιτουμένων για την έναρξη των διαπραγματεύσεων".
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προκαλεί αναφέροντας ότι στα νέα μέτρα υπάρχει "κοινωνική δικαιοσύνη". Η νέα αντιλαϊκή συμφωνία τσακίζει ό,τι είχε απομείνει όρθιο στην Κοινωνική Ασφάλιση από τα προηγούμενα μνημόνια.
Ψηφίστηκαν ήδη
Τα μέτρα για το Ασφαλιστικό, που η πρώτη τους δόση ήδη ψηφίστηκε αλλά και οι διατάξεις που θα έρθουν το επόμενο διάστημα σε μεσοσταθμούς, προβλέπουν:
1) Από 1-7-2015 μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις κατά 6% επί του καταβαλλόμενου ποσού (πριν τις μειώσεις) και οι κύριες συντάξεις κατά 2% επί του αρχικού ποσού, με απώλεια εισοδήματος για τους συνταξιούχους 422 εκ. για το έτος 2015 και 854 εκ. για το 2016 και κάθε επόμενο έτος. Η μέση επιβάρυνση για κάθε κύρια σύνταξη ανέρχεται ετησίως σε 312 ευρώ και σε 276 ευρώ για κάθε επικουρική σύνταξη. Ηδη ψηφίστηκε!
2) Δραματικές αλλαγές ακόμη και στις κατώτατες συντάξεις. Καταργεί τα κατώτατα - εγγυημένα από το κράτος όρια, "ψαλιδίζοντας" ακόμη και 60% τα ποσά των συντάξεων για όσους έχουν 15 - 20 χρόνια ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές και είναι κάτω των 67 ετών θα λαμβάνουν μόνο τη σύνταξη που αναλογεί στα έτη ασφάλισης. Ανατρέπονται τα χαρακτηριστικά της Κοινωνικής Ασφάλισης. Μεγάλοι χαμένοι κυρίως γυναίκες και μητέρες ανηλίκων, άντρες μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες με λίγα χρόνια ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές, παλιοί και νέοι ασφαλισμένοι, αναπηρικές συντάξεις, δικαιούχοι συντάξεων λόγω θανάτου που έχουν τις αντίστοιχες προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη και δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 67 ετών.
  • Στο IKA με 4.500 ημέρες ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ θα καταβάλλεται σύνταξη 315 ευρώ αντί 486 ευρώ.
  • Στο TEBE με 15ετία στην 6η ασφαλιστική κατηγορία θα καταβάλλεται σύνταξη μειωμένη κατά 220 ευρώ.
Η κατάργηση των κατώτερων ορίων σύνταξης αρχίζει, για όσους ασφαλισμένους συνταξιοδοτούνται σε ηλικία μικρότερη του 67ου έτους, θα συνεχιστεί και αναμφίβολα θα επεκταθεί σε όλους. Αυτό αποτελεί χτύπημα στην ίδια την καρδιά της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ηδη ψηφίστηκε!
3) Από 01.01.2016 "παγώνει" η κρατική επιχορήγηση έως το 2021. Να σημειώσουμε ότι η επιχορήγηση αυτή ήταν μειωμένη το 2015 σε σχέση με το 2009 κατά 40%. Ο δραστικός περιορισμός της συμμετοχής του κράτους, ανοίγει το δρόμο για παραπέρα δραματικές περικοπές σε όλα τα Ταμεία.
Η αύξηση κατά εκατοντάδων χιλιάδων των συνταξιούχων έως το 2021, με πάγωμα της συμμετοχής του κράτους, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις των συντάξεων. Στην καλύτερη περίπτωση το πάγωμα αυτό σημαίνει πάγωμα της κατώτερης σύνταξης των 486 ευρώ ενώ ήδη έχουν χάσει το 23,5% της αγοραστικής τους δύναμης την τελευταία περίοδο (-9,2% από τον πληθωρισμό και -14,3% από τις μειώσεις των συντάξεων). Ηδη ψηφίστηκε!
4) Αναμένεται πρόσθετη μείωση των επικουρικών συντάξεων μέσα στο έτος. Επισημαίνουμε ότι στο νόμο που ψηφίστηκε, απαγορεύεται η κρατική χρηματοδότηση από την αρχή του 2015, οι μοναδικοί πόροι που θα έχουν τα επικουρικά ταμεία θα είναι μόνο οι εισφορές, και έμμεσα θα εφαρμόζεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Από την ίδια ημερομηνία όλα τα επικουρικά εντάσσονται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, που ήδη αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Ηδη ψηφίστηκε!
5) Νέος τρόπος υπολογισμού για τις κύριες συντάξεις που οδηγεί σε νέες μειώσεις για όσους συνταξιοδοτούνται από 1-1-2015. Σήμερα, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ με τα κατώτατα όρια λαμβάνουν σύνταξη 486,84 ευρώ. Βάσει της νέας διάταξης, κάποιος που θα συνταξιοδοτηθεί από την 1 Ιουλίου και μετά, εάν είναι κάτω των 67 ετών, θα λάβει σύνταξη που θα κυμαίνεται μεταξύ 290 με 330 ευρώ. Ηδη ψηφίστηκε!
Σχεδιάζουν να υλοποιήσουν, φέρνουν προς ψήφιση άμεσα!
Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε περίπου 300.000 ασφαλισμένους, από 1 έως και 12 χρόνια, από 1.7.2015 κατά 6 μήνες για κάθε χρόνο και μέχρι το 2022.
Από 01.01.2023 και μετά, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος από όλα τα ταμεία ορίζεται το 67ο έτος της ηλικίας με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης. Για τη λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ορίζεται το 62ο με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης.
Μείωση 16% ετησίως για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και 80% στην πενταετία. Από την αύξηση των ορίων εξαιρούνται: Οι υπαγόμενοι σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, οι μητέρες παιδιών που είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία, οι σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων και οι ασφαλισμένοι ανάπηροι (τυφλοί, παραπληγικοί κ.ά.).
Από 01.07.2015 καταργούνται σταδιακά όλες οι χρηματοδοτούμενες από το κράτος επιπλέον χορηγήσεις και εναρμονίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές σε όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης με αυτές που ισχύουν στο ΙΚΑ.
Νέα μέτρα από Οκτώβρη!
  • Μείωση των συντάξεων των νέων συνταξιούχων, με "στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών".
  • Δραματική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης στον ΟΓΑ (σήμερα αγγίζει το 85% των εσόδων του) αλλά και στο ΝΑΤ (σχεδόν 90% των εσόδων του), όπως και στον ΟΑΕΕ, το ΤΑΠ - ΟΤΕ και ΤΑΠ - ΔΕΗ, με αυξήσεις εισφορών ή και μειώσεις παροχών.
  • Ριζικές ανατροπές στην ασφάλιση των αγροτών, με εφαρμογή και στον ΟΓΑ των κανόνων που ισχύουν για όλα τα άλλα Ταμεία.
  • Νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, με βασική και αναλογική σύνταξη.
  • Κατάργηση του ΕΚΑΣ για 300.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχους, σταδιακά μέχρι το 2019. Περίπου 60.000 χάνουν το επίδομα από τον Μάρτιο του 2016.
  • Παραπέρα ενοποίηση Ασφαλιστικών Ταμείων, που θα αρχίσουν μέσα στο 2015 και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2017 που θα περιλαμβάνει και την «ενοποίηση» εισφορών και παροχών με "σύγκλιση" προς τα κάτω.
  • Κατάργηση όλων των "κοινωνικών πόρων". Στα Ταμεία που στηρίζουν τις παροχές τους σε τέτοια έσοδα θα επιβληθούν νέες περικοπές.
  • Ο ρόλος της επικουρικής σύνταξης θα περιοριστεί σημαντικά, βάσει της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (βιομηχανία συνεχόμενων μειώσεων καθώς το συνολικό ποσό των συντάξεων που θα παρέχει ένα ταμείο θα εξαρτάται από τις εισφορές και αυτό θα κρίνεται ανά τρίμηνο) ή ισοδύναμων μέτρων. Το ΕΤΕΑ θα δίνει συντάξεις ανάλογα με τα χρήματα που έχει και για όσο διάστημα θα έχει. Οδηγούμαστε, δηλαδή, στην κατάργηση των επικουρικών και των εφάπαξ.
  • Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα εφαρμοστεί εμμέσως και στα ταμεία κύριας ασφάλισης, τα οποία σταδιακά θα πρέπει να συγχωνευθούν σε ένα φορέα.
  • Ισοδύναμα μέτρα, που θα καλύπτουν την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις.
  • Νέος αντεργατικός συνδικαλιστικός νόμος για τις απεργίες και τις ομαδικές απολύσεις.
Δεν τα εγκρίνουμε - δεν τα ανεχόμαστε - οργανωνόμαστε για την ανατροπή! Μόνο ο οργανωμένος ταξικά προσανατολισμένος αγώνας μπορεί να κάνει κουρελόχαρτα, παλιά και νέα μνημόνια, παλιούς και νέους αντιλαϊκούς νόμους.
Να βάλουμε τέρμα στον εφιάλτη της εξαθλίωσης!
Η πραγματική ελπίδα για να αλλάξουν όλα τα παραπάνω, βρίσκεται μόνο στους ταξικούς αγώνες.
Υπερασπίζουμε επιθετικά με αγώνες παντού, ενιαία εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νεολαία, γυναίκες ό,τι έχει απομείνει από τις συντάξεις, τις παροχές Υγείας.
Αγωνιζόμαστε για ανάκτηση των απωλειών, για διεύρυνση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
Με σωματεία μαζικά, γερά, με παρουσία σε κάθε μεγάλο χώρο δουλειάς, που θα συσπειρώνουν και θα οργανώνουν τους εργαζόμενους, θα φροντίζουν για τον "εξοπλισμό" τους για ένα γερό ενιαίο μέτωπο αντίστασης παντού, απέναντι στην κλιμάκωση του πολέμου μεγαλοεργοδοσίας, κυβέρνησης, ΕΕ! Μακριά από το δηλητήριο του κοινωνικού εταιρισμού και της ταξικής συνεργασίας που προσπαθεί να επιβάλει ο νέος και παλιός εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός.
Να δυναμώσουμε την Κοινωνική Συμμαχία. Η Κοινωνική Ασφάλιση, η σύνταξη, οι παροχές Υγείας και Πρόνοιας αφορούν και τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους και βιοτέχνες, τη φτωχή αγροτιά.
Αυτή είναι η απάντησή μας, η δική μας συμμαχία κόντρα στη νέα συμμαχία των προθύμων των αντιλαϊκών συμφωνιών.
Οσους νόμους και να περάσουν ο μόνος νόμος που δεσμεύει τη σκέψη μας και τον αγώνα μας είναι ότι "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη"!
Συγκεντρώνουμε δυνάμεις για να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν, με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών του λαού και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.