Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

«Ο διάλογός τους είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»


Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί, έξω από το υπουργείο Εργασίας, εργαζόμενοι, νέοι, άνεργοι, μετά από κάλεσμα δεκάδων Ομοσπονδιών και Συνδικάτων του ιδιωτικού τομέα, καταγγέλλοντας τον «κοινωνικό διάλογο» που έστησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σχετικά με τον κατώτερο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις, καλώντας τους εργοδότες και τη ΓΣΕΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις νέες απώλειες της εργατικής τάξης.

Αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών και των Συνδικάτων ανέβηκε στο χώρο όπου ξεκίνησε ο λεγόμενος κοινωνικός διάλογος και παρέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους, αιχμή των οποίων αποτελεί το αίτημα για άμεση επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ ως ελάχιστη βάση. Επίσης, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα απαιτούν την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης (τρίωρα, τετράωρα, μερική, εκ περιτροπής εργασία) που υπονομεύουν τις συλλογικές συμβάσεις.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας υπεραμύνθηκε της επικίνδυνης λογικής του «κοινωνικού διαλόγου», λέγοντας ότι εμείς εμμένουμε σε αυτήν τη λογική, ενώ προκλητικά αναρωτήθηκε για τη χρησιμότητα ή όχι της παρέμβασης των συνδικάτων, την ώρα που, όπως είπε, υπάρχει η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι φωνή, δικαιώματα και όπλα.
Βέβαια, ο υπουργός απέφυγε να πει ότι ο «κοινωνικός διάλογος», όπως η πείρα έχει δείξει, δεν αποδείχτηκε καθόλου χρήσιμος για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Χρήσιμα για τους εργαζόμενους είναι η αγωνιστική διεκδίκηση και η οργάνωση του αγώνα τους για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, μεταξύ άλλων επισήμανε πως «είναι ξεκάθαρη η αντίθεση, από τη μια μεριά οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, ο φτωχός λαός, από την άλλη οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι ξενοδόχοι που μαζί με τους εκπρόσωπους της ΓΣΕΕ και του υπουργείου Εργασίας συζητούν πώς θα ξεγελάσουν την εργατική τάξη με ψίχουλα».
Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.
Οι διαδηλωτές, παραμένοντας έξω από το υπουργείο, φώναζαν συνθήματα, όπως «Σας πήραμε χαμπάρι, όλο θα και θα, 751 ζητά η εργατιά», «Αυξήσεις στους μισθούς, συμβάσεις κλαδικές, όχι άλλα προνόμια στους καπιταλιστές» και «Ο διάλογός σας είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», καταδικάζοντας την απάτη του «κοινωνικού διαλόγου» κυβέρνησης – εταίρων που οδηγεί σε νέο χτύπημα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Το υπόμνημα που επέδωσαν στον υπουργό Εργασίας αναφέρει:

«κ. Υπουργέ,
Οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα τους έχουν ένα πάγιο και αδιαπραγμάτευτο αίτημα:
Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ με νόμο ΤΩΡΑ.
Κάθε άλλη μεθόδευση από την πλευρά της κυβέρνησης εξυπηρετεί τους εργοδότες που αξιοποιούν το αντεργατικό οπλοστάσιο για να κρατούν στον πάτο μισθούς και δικαιώματα. Αυτόν το σκοπό έχει η σημερινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων και γι’ αυτό την καταδικάζουμε.
Την παραπομπή, άλλωστε, τέτοιων ζητημάτων στον «κοινωνικό διάλογο» την έχουμε ζήσει την τελευταία 20ετία σε όλες τις παραλλαγές. Τα καταστροφικά αποτελέσματα τα έχουμε βιώσει σε κάθε πλευρά της ζωής της εργατικής οικογένειας. Από την εξέλιξη των εργασιακών σχέσεων μέχρι τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Από τις περικοπές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια μέχρι τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα.
Το κλίμα αναμονής που επιχειρείτε να καλλιεργήσετε με τέτοιες πρακτικές δεν μπορεί και δεν θα μείνει αναπάντητο γιατί οι εργαζόμενοι δεν έχουν ούτε χρόνο, ούτε χρήμα. Αντίθετα και πείρα έχουν και μνήμη. Αυτά που με βάρβαρο τρόπο τους επιβλήθηκαν στα 5 χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, δεν αφήνουν περιθώρια για υπομονή και αντοχή.
Με επιμονή και οργάνωση θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να αποκατασταθούν οι τεράστιες απώλειες που έχει υποστεί το εργατικό εισόδημα τα χρόνια της κρίσης.
Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης (δουλεμπορικά, μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία) και οι ατομικές συμβάσεις που κυριαρχούν, υπονομεύουν τον κατώτατο μισθό. Η κατάργηση όλων αυτών των μορφών, η πλήρης και σταθερή δουλειά αποτελούν αιτήματα των εργαζομένων.
Θα είμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια να στείλετε στις ελληνικές καλένδες τα ψίχουλα που από σήμερα συζητούνται σε έναν ψευτοδιάλογο, με -δήθεν- κόκκινες γραμμές.
Μόνη λύση είναι η άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και των Συλλογικών Συμβάσεων ΤΩΡΑ με νόμο.
Ο αγώνας για το ξήλωμα ολόκληρου του αντεργατικού οπλοστασίου και την ικανοποίηση των εργατικών – λαϊκών αναγκών θα είναι συνεχής και κλιμακούμενος.
Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Μισθωτών Τύπου – Χάρτου, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Φαρμάκου, Συνταξιούχων ΙΚΑ,
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου
Τα Συνδικάτα: Οικοδόμων, Φαρμάκου, Κλωστοϋφαντουργίας- Ιματισμού – Δέρματος, ΠΕΜΕΝ, “ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ”, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, Ένωση Λιθογράφων, Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας, Ένωση Λογιστών Ελεγκτών, Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων, Ηλεκτροτεχνιτών, Τηλεπικοινωνιών – Πληροφορικής, Ιδιωτικές Κλινικές, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος».

 Πηγή: hwu.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.