Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

H Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου καταγγέλει


 Χρήσιμα συμπεράσματα με βάση τα όσα ζουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία-κάτεργα.

H Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου παρουσιάζει πολλά παραδείγματα για το τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τους τίτλους
των Μέσων Ενημέρωσης για την τουριστική κίνηση στη Κρήτη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«"Πρωταγωνίστρια η Κρήτη και στη φετινή τουριστική σεζόν". "Πρώτη στις προτιμήσεις των τουριστών η Κρήτη". Τέτοιοι και άλλοι πολλοί είναι οι τίτλοι άρθρων που φιλοξενούν ηλεκτρονικά τοπικά site και εφημερίδες από την αρχή της χρονιάς. Δεν είναι λίγα τα όσα λέγονται και γράφονται το τελευταίο διάστημα για το "θαύμα" της τουριστικής ανάπτυξης, για τα εκατομμύρια των τουριστών που καταφτάνουν στο νησί μας.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει ένας άλλος κόσμος που δεν τραβάει τόσο το φως της δημοσιότητας. Είναι η ζωή των ξενοδοχοϋπαλλήλων μέσα και έξω από το χώρο δουλειάς. Οι πραγματικοί αθέατοι πρωταγωνιστές στο τουριστικό "θαύμα", οι εργαζόμενοι δεν έχουν δει και δεν ελπίζουν σε καλυτέρευση των μισθών και συνολικά των συνθηκών εργασίας.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να διατηρεί, αλλά και να επεκτείνει όλους τους αντεργατικούς νόμους που απαλλάσσουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου από τις υποχρεώσεις τους απέναντί τους.

Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία καταλήγουν άνεργοι το μισό χρόνο με ένα πενιχρό επίδομα (αν το δικαιούνται) και εξαντλημένοι από την ατελείωτη δουλειά ενώ πολλές φορές μένουν απλήρωτοι, ανασφάλιστοι και εξαπατημένοι!

Τα παραδείγματα συγκεκριμένα, αλλά πολλά.

Στην πλειοψηφία των ξενοδοχείων οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν για μήνες ρεπό, ενώ δουλεύουν καθημερινά υπερωρίες πέραν του 8ώρου. Στη μάταιη προσπάθειά τους να συμπληρώσουν το βασικό τους μισθό "με τα έξτρα" καταλήγουν να τα δίνουν τελικά στους γιατρούς έχοντας δουλέψει για μήνες χωρίς ανάπαυση.

Σε αρκετά ξενοδοχεία της πόλης μας, τουλάχιστον στην αρχή της σεζόν, οι εργαζόμενοι δουλεύουν 8ωρο, 9ωρο και 10ωρο αλλά μισο-ασφαλίζονται ως 4ωροι με αποτέλεσμα να μη μαζεύουν ούτε τα αναγκαία για το ταμείο ανεργίας ένσημα.

Υπάρχει ξενοδοχείο που απασχολεί το προσωπικό του φέτος, αλλά τους πληρώνει του χρόνου και αν, ενώ δεν διστάζει να απολύσει αμέσως όποιον αντιδράσει σε αυτόν εργασιακό μεσαίωνα!

Υπάρχει ξενοδοχείο όπου η εργοδοσία και ενώ το 4στερο ξενοδοχείο ήταν γεμάτο αποφάσισε να πάρει τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ του και να γίνει "Λούης" ενώ οι πάνω από 30 εργαζόμενοί του έμειναν εν μέσω σεζόν στον "αέρα". Εξεπλάγησαν μάλιστα όταν πληροφορήθηκαν από την υπηρεσία του ΙΚΑ ότι από την αρχή της σεζόν δεν είχε περαστεί σε κανέναν εργαζόμενο ούτε 1 ένσημο εργασίας!!!

Υπάρχει ξενοδοχείο (πλησίον πλατείας 4 Μαρτύρων) όπου οι εργαζόμενοί του αναγκάζονται να επιστρέφουν στον εργοδότη κάθε μήνα ένα μέρος του μισθού τους που μπαίνει στην τράπεζα (για να φαίνεται ότι αμείβονται σύμφωνα με την Κλαδική ΣΣΕ). Μάλιστα όταν μια εργαζόμενη αντέδρασε στην παραπάνω αδικία μη μπορώντας να τα βγάλει πέρα με λιγότερα, είδε με τη λήξη της τουριστικής σεζόν και τη λήξη της "συνεργασίας της" με το ξενοδοχείο ύστερα από 11 χρόνια. Το χειρότερο είναι ότι ενώ το ξενοδοχείο προσλαμβάνει εποχιακά εργαζόμενους, λειτουργεί με ελάχιστους εργαζόμενους όλο το χρόνο. Έτσι ο εργοδότης και δεν υποχρεούται να επαναπροσλάβει κανέναν από τους ίδιους (εάν κάνουν αίτηση επαναπρόσληψης μέσω του σωματείου) και δεν υποχρεούται να αποζημιώσει κανέναν από όσους απολύσει όσες σεζόν και να έχουν δουλέψει εκεί.

Πιο πρόσφατο το παράδειγμα ξενοδοχείου όπου η εργοδοσία με το "καλημέρα" μείωσε τους μισθούς των εργαζομένων έως και 30% και μάλιστα χωρίς κάποια προειδοποίηση. Οι εργαζόμενοι , αν και τους δόθηκε πολλές φορές η υπόσχεση ότι δεν θα υπάρξει καμία "βλαπτική" μεταβολή, τελικώς κατάλαβαν ότι κρατιούνται όμηροι της "ένωσης προσώπων" που έχει στήσει η επιχείρηση για να μπορέσει σταδιακά να φέρει τις απολαβές παλιών και νέων εργαζομένων στα επίπεδα των 500 και 600 ευρώ.

Αρκετές υποθέσεις φτάνουν στα γραφεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και άλλες πάνε μέχρι τα δικαστήρια. Οι εργαζόμενοι συνήθως περιμένουν χρόνια ολόκληρα για μια "μέση νομική λύση". Όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι απέναντί τους δεν στέκεται μόνο ένας "κακός" εργοδότης που τους εκμεταλλεύεται και τους εξαπατά. Απέναντί τους βρίσκεται ένα καλά οργανωμένο σύστημα, μια κυβέρνηση που όπως έκαναν και οι προηγούμενες, νομοθετεί την κλεψιά, την αδικία για τους πολλούς για να μεγαλώνουν τα κέρδη των λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών.

Αυτή είναι η αλήθεια! Αυτά τα παραδείγματα, που αντίστοιχα θα βρει κανείς σε κάθε ξενοδοχείο, προσπαθούν να τα κρύψουν κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι των ξενοδόχων και λοιποί τοπικοί φορείς όταν αναφέρονται στον Τουρισμό. Τους χαλάει η εικόνα της "σπουδαίας" τουριστικής ανάπτυξης όταν δημοσιεύονται οι άθλιες συνθήκες εργασίας μας, οι μισθοί πείνας, τα εξαντλητικά ωράρια και ανάμεσα σε αυτά και η εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία.

Ως Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου ξεκαθαρίζουμε ότι θα σταθούμε αγωνιστικά στο πλευρό όποιου σηκώνει κεφάλι. Θα πάρουμε πρωτοβουλίες ώστε να αποκαλύπτονται τα όσα συμβαίνουν καθημερινά στους χώρους δουλειάς. Κανείς εργάτης να μη φοβάται από εδώ και πέρα να μιλήσει.

Καταλογίζουμε επίσης και τις ευθύνες που βαραίνουν την πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου των Ξενοδοχοϋπαλλήλων και του Εργατικού Κέντρου που ενώ γνώριζε και γνωρίζει κάθε περιστατικό, το μόνο που κάνει είναι "πλάτες" για να ξεχαστούν όλα στα βουβά. Καλούμε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο να μαζικοποιήσει το σωματείο για να ξεφορτωθούμε από το σβέρκο μας τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές.

Διεκδικούμε να υπογραφεί Τοπική Κλαδική ΣΣΕ με απαρέγκλιτη εφαρμογή του 5ήμερου - 8ώρου και κατώτερο μισθό τα 900 ευρώ. Ο ελεύθερος χρόνος είναι η ζωή μας και δεν θα επιτρέψουμε να παίζετε με αυτήν.

Να μην κοπεί το ρεύμα, το νερό κλπ. σε κανέναν εργαζόμενο που δεν έχει να πληρώσει. Ούτε σκέψη για πλειστηριασμό εργατικής - λαϊκής κατοικίας.

Να επιβληθούν αυστηρότερα ποινικά μέτρα για τους εργοδότες που αφήνουν απλήρωτους

εργαζόμενους».


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.