Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Κοινή ανακοίνωση Σωματείων Επισιτισμού-Τουρισμού Κρήτης

Σύνδεσμος Εργαζομένων Εστιατορείων & Μαγειρίων Ν. Χανίων
 Επικοινωνία: [email protected] - 694 998 3682
Σωματείο Εργαζομένων Διανομέων Ν. Χανίων “Ιωσήφ Σαριδάκης”
 Επικοινωνία: 698 611 6029
Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων " ΤΑΛΩΣ" Ν. Λασιθίου
 Επικοινωνία:  [email protected] /  talos-lasithi.gr / 698 796 4706
Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού  Ηρακλείου
 Επικοινωνία: [email protected] - 697 191 8552

Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχουπαλλήλων & Εργαζομένων στον Επισιτισμό Ρεθύμνου
 Επικοινωνία: [email protected] - 698 702 1517

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό δε σκύβουμε το κεφάλι
Διεκδικούμε την υγεία μας και όλα τα δικαιώματα μας
Τα σωματεία και οι επιτροπές αγώνα στον κλάδο με αυτή την ανακοίνωση απευθύνονται:

•    Σε εσένα που δουλεύεις, στο take away στο delivery, με μισή ασφάλιση, χωρίς μέτρα προστασίας από τον ιό, με κίνδυνο της υγείας σου,  πάνω σε ένα μηχανάκι για ώρες κάθε μέρα ενώ ακούς τον Πρωθυπουργό στα διαγγέλματα να σε κατηγορεί από πάνω αν πάθεις κάποιο ατύχημα μιας και δεν υπάρχει κρεβάτι για σένα σε νοσοκομείο,
•    Σε εσένα που απολύθηκες από το Ξενοδοχείο ή τον επισιτισμό και υπολογίζεις πόσο θα φτάσουν τα 800 ευρώ αποζημίωση που δίνει η Κυβέρνηση αφού δεν ξέρεις πού πότε και με τι όρους θα ξαναβρείς δουλειά,
•    Σε εσένα που δουλεύεις σεζόν και βλέπεις ότι οι επιπλέον δύο δόσεις πενιχρού επιδόματος ανεργίας δεν φτάνουν “ούτε για ζήτω” αφού με τα τωρινά δεδομένα ο πρώτος μισθός στην καλύτερη θα μπει τον Ιούνη,
•    Σε εσένα που δούλεψες πέρσι ως πρακτικάριος, μαθητευόμενος, με ημιαπασχόληση μην καταφέρνοντας να συμπληρώσεις τα απαραίτητα ένσημα για το ταμείο και τώρα ακούς ότι δεν προβλέπεται καμία οικονομική στήριξη για σένα.
Δεν είσαι μόνος!
Τα ταξικά σωματεία και οι Επιτροπές Αγώνα στέκονται στο πλευρό σου.
    Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που προέχει η ασφάλεια και  η προφύλαξη μας από την εξάπλωση του ιού, δεν μένουμε θεατές. Βρίσκουμε την δύναμη να αγωνιστούμε  για το δίκιο μας, για ζωή με αξιοπρέπεια, υγεία και ασφάλεια. Αντιμετωπίζουμε συλλογικά κάθε ζήτημα που προκύπτει από την επίθεση εργοδοσίας-κυβέρνησης στα εναπομείναντα δικαιώματα μας .
    Παίρνουμε δύναμη από το παράδειγμα των υγειονομικών που δίνουν μάχη , μέσα και έξω από τα νοσοκομεία. Στηρίζουμε την πρόσφατη κινητοποίηση και τα δίκαια αιτήματα τους:
•    Να δοθούν εδώ και τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα ατομικής προστασίας στους υγειονομικούς, για να μην αρρωστήσουν και φύγουν από τη μάχη.
•    Να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ, για να μην χάσουμε ασθενείς που θα μπορούσαν να σωθούν.
•    Να γίνουν μαζικές προσλήψεις, για να εξετάζεται γρήγορα και αποτελεσματικά ο άρρωστος, για να αναπληρώνονται επαρκώς οι υγειονομικοί που νοσούν.
•    Να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας υγείας, οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και να στελεχωθούν επαρκώς τα ΚΥ και οι ΤΟΜΥ για 24ωρη λειτουργία, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
•    Να επιταχτούν όσα ξενοδοχεία χρειαστούν, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι από τη διασπορά του ιού και τη νόσο.

Εν μέσω πανδημίας η  εργοδοσία ξεσαλώνει !
Δεν θα επιτρέψουμε να μπουν τα δικαιώματα μας σε καραντίνα !
    Ήδη όλο αυτό το διάστημα, έχουμε διαμορφώσει αιτήματα, τα έχουμε καταθέσει με κινητοποιήσεις σε όλους τους νομούς στη Περιφερειακή αρχή, έχουμε αναδείξει στην επιφάνεια φλέγοντα ζητήματα εργοδοτικής ασυδοσίας που επιχειρείται να περάσουν αυτό το καιρό ως δευτερεύοντα.
    Τα Σωματεία μας και οι Επιτροπές Αγώνα σε όλους τους νομούς έχουμε πραγματοποιήσει παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς , όπου οι εργοδότες “άρπαξαν” την ευκαιρία να απολύσουν ή να "παραιτήσουν" το προσωπικό τους έχοντας στο μυαλό τους όπως ομολογούν την επόμενη μέρα. Είναι αδίστακτοι και η Κυβέρνηση τους ενθαρρύνει: Γι' αυτό  δεν ακύρωσε όπως έπρεπε το τσουνάμι των  απολύσεων που έγιναν από τις αρχές του Μάρτη! Γι αυτό δεν κάνει τίποτα για τα σώματα επιθεώρησης εργασίας που έχουν κατεβάσει ρολά !
    Η κατάσταση στα 12μήνα Ξενοδοχεία πριν κλείσουν δεν είναι διαφορετική. Σε ξενοδοχείο της Γκρεκοτέλ στο Ρέθυμνο , φόρτωσαν , “με το έτσι θέλω”  τις κανονικές άδειες στο προσωπικό, στο Ξενοδοχείο Cretan Dream στα Χανιά  η εργοδοσία ενημέρωσε τους εργαζόμενους σε meeting ότι πρέπει να ξεχάσουν επιδόματα και δώρα, ενώ το Capsis Astoria στο Ηράκλειο κάλεσε τους εργαζόμενους να υπογράψουν συμβάσεις με εκ περιτροπής εργασία.
    Γνωρίζουμε καλά ότι τα δικαιώματα που χάνονται τώρα, δεν θα δοθούν πίσω μετά το τέλος της πανδημίας. Έχουμε πείρα.  Πίσω δεν δόθηκαν ούτε όσα πάρθηκαν στο όνομα της οικονομικής κρίσης, παρά μόνο όσα κατακτήσαμε με τους αγώνες μας.
    Το χτύπημα  της σταθερή δουλειάς, των όρων αμοιβής, η κατακρεούργηση των αδειών μας, το τσάκισμα των Συλλογικών μας Συμβάσεων δεν αποτελούν τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Αποτελούν  προϋπόθεση για να διασφαλιστούν τα κέρδη των εργοδοτών τώρα αλλά και αργότερα.
    Η "εθνική ομοψυχία" και τα καλέσματα της Κυβέρνησης να πληρώσουμε όλοι μαζί ενωμένοι , εργάτες και εργοδότες το “μάρμαρο” στην οικονομία είναι μια απάτη. Αυτό αποδεικνύεται από τα μέτρα οικονομικής στήριξης που εξήγγειλε η Κυβέρνηση , όπου από τα 3.8 δις  που ανακοινώθηκαν  ως ενισχύσεις (ως τις 19/3/2020), τα 400 εκατ. Ευρώ μόνο, θα μοιραστούν οι 1 εκατ. εργαζόμενοι  ενώ οι εργοδότες θα λάβουν τα 3.4.δις ευρω!!! Αυτό αποδεικνύεται και από την απαράδεκτη απόφαση να μετατεθεί μήνες μετά η καταβολή του δώρο Πάσχα!
Εργοδοτικός συνδικαλισμός στα σωματεία :
Ο καλός “φίλος” (κυβέρνησης-εργοδοτών) στα δύσκολα φαίνεται !
    Αποτελεί πρόκληση για κάθε εργαζόμενο που δοκιμάζεται σε αυτές τις συνθήκες , η στάση στήριξης της κυβέρνησης από τις πλειοψηφίες στα σωματεία ξενοδοχοϋπαλλήλων σε Χανιά , Ρέθυμνο , Ηράκλειο, Λασίθι και τα σωματεία Επισιτισμού-τουρισμού και Μαγείρων στο Ηράκλειο.  Με την αδράνεια και τη σιωπή είτε με διάφορες ανακοινώσεων χειροκροτούν ή "παρακαλούν" την Κυβέρνηση για τα ψίχουλα που παραχωρεί ενισχύοντας την άποψη που λέει όλοι μαζί θα πρέπει να πληρώσουμε το πλήγμα στον τουρισμό, παραβλέποντας τα δεκάδες δις που έχουν “τσεπώσει” οι ξενοδόχοι όλα αυτά τα χρόνια. Στρώνουν με αυτό το τρόπο το έδαφος στους εργοδότες να μας πάρουν το επόμενο διάστημα, το δικαίωμα της επαναπρόσληψης στα ξενοδοχεία, την εφαρμογή των ΣΣΕ, το δικαίωμα μας στην ασφάλιση και την υγεία!

    Μένουμε δυνατοί! Μένουμε μαχητικοί!
    Κανείς ανυπεράσπιστος μέσα στην πανδημία, κανείς χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Μέσα από τα σωματεία και τις επιτροπές αγώνα μπορούμε και πρέπει να οργανώσουμε  την αλληλεγγύη σε όποιον έχει ανάγκη και την διεκδίκηση για:
•    Να θεωρηθούν άκυρες οι  απολύσεις και οι “οικειοθελείς” αποχωρήσεις που αναγκάστηκαν να υπογράψουν οι εργαζόμενοι από 1η Μάρτη. 
•    Καμιά μονομερής μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, καμιά αρνητική μεταβολή στη μισθοδοσία και στο προσωπικό των επιχειρήσεων για όσο διαρκούν τα μέτρα
•    Να λάβουν όλοι οι εποχιακοί εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τουρισμό την αποζημίωση των 800 ευρώ ανεξάρτητα εάν είναι στο ταμείο ανεργίας.
•    Να δοθεί το δώρο Πάσχα στο ακέραιο και στην ώρα του. Να ανασταλούν όλες οι πληρωμές προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
•    Να διασφαλιστεί από τώρα για όλο το επόμενο έτος ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Να εξασφαλιστούν από την εργοδοσία και το κράτος τα ένσημα των εργαζομένων για όσο διαρκέσει η πανδημία.
•    Να χορηγηθούν πρόσθετες άδειες επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση για όσους εργαζόμενους είναι φορείς του κορονοϊού ή νοσήσουν, ή έχουν στην οικογένεια μέλος που είναι φορέας ή έχει νοσήσει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.