Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Διασφάλιση Υγείας και εργασιακών δικαιωμάτων στους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ 
ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ




ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ!


"Συνάδελφοι
η Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου καλεί όλους τους εργαζόμενους στα Ξενοδοχεία και τα εστιατόρια , στα catering, να μη δεχτούν, να μην υπογράψουν  αλλαγή στις συμβάσεις τους,
 να μην δεχτούν και να μην υπογράψουν άδειες άνευ αποδοχών, κατάργηση δικαιωμάτων. Άμεσα να ενημερώνουν το Συνδικάτο, τα επιχειρησιακά σωματεία όπου υπάρχουν ώστε συλλογικά να αποτρέψουμε την επίθεση που δεχόμαστε σήμερα.

Το παράδειγμα το έδωσαν οι μέχρι τώρα Γενικές Συνελεύσεις μέσα σε χώρους δουλειάς , σε ξενοδοχεία , όπως στο Ξενοδοχείο Marriott , στο Royal Olympic  που οι συνάδελφοι συλλογικά αποφάσισαν να διεκδικήσουν τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων , την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς , κόντρα στις επιδιώξεις της εργοδοσίας.

Να παλέψουμε οργανωμένα και συλλογικά ώστε να εφαρμοστούν σε όλους τους χώρους δουλειάς , όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας με ευθύνη των εργοδοτών.

Με μεγάλο θράσος η κυβέρνηση και οι εργοδότες μεθόδευσαν διαδικασίες ώστε να πληρώσουμε εμείς, οι εργαζόμενοι, τη χασούρα και τις επιπτώσεις της πανδημίας ,στο τουρισμό και την εστίαση.

Από τη πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι ακυρώσεις στα ξενοδοχεία και η μείωση του τζίρου στα εστιατόρια και τα  catering οι εργοδότες εφάρμοσαν εκ περιτροπής εργασία, άδειες άνευ αποδοχών «κόβοντας» όλα τα μεροκάματα από τους συναδέλφους που απασχολούνται μέσω εταιρειών ή με διαλείπουσα εργασία και συμβάσεις μιας μέρας.  

Αποφάσισαν όλοι μαζί, ΓΣΕΕ , ΣΕΤΕ , ΣΕΒ και κυβέρνηση να τα φορτώσουν στους εργαζόμενους . Συμφώνησαν να δοθεί πράσινο φώς για να συνεχίσουν εντελώς ανεξέλεγκτα, (χωρίς ελέγχους ,χωρίς υποβολή προγραμμάτων στο ΕΡΓΑΝΗ) να καταπατούν εργασιακά δικαιώματα για να εξασφαλίσουν την όσο γίνεται λιγότερη χασούρα για τις επιχειρήσεις, χωρίς να εξασφαλίζουν στο ελάχιστο το χαμένο εισόδημα των εργαζομένων.

Όλη τη περίοδο της ανάπτυξης , των συνεχόμενων ρεκόρ, οι εργαζόμενοι πλήρωσαν με τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης , με τη διατήρηση των μειωμένων μισθών , την μεγάλη εντατικοποίηση της δουλειάς,  6ήμερα, 10ωρα κλπ .

Οι Ξενοδόχοι που καυχιούνται για την υπογραφή της παράτασης της κλαδικής συλλογικής σύμβασης είναι οι ίδιοι που δεν την εφαρμόζουν , που την υπονομεύουν εφαρμόζοντας την εργολαβική εργασία , τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Είναι οι ίδιοι που απαιτούν να καταργηθούν ακόμα περισσότερα δικαιώματα των εργαζομένων.  

Στην ίδια κατεύθυνση και οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης, τα  catering όπου εδώ και χρόνια δεν εφαρμόζουν καμία κλαδική σύμβαση, που έχουν επιβάλλει μισθούς πείνας με άθλιες συνθήκες δουλειάς ,πληρωμή με την ώρα,  υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε πολλά πόστα με μεγάλη εντατικοποίηση, με αποκορύφωμα τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα των συναδέλφων διανομέων.

Η άδεια ειδικού σκοπού που νομοθετήθηκε για τους εργαζόμενους γονείς μεταθέτει το βάρος στους εργαζόμενους πετσοκόβοντας ένα από τα τελευταία δικαιώματα που έχουν απομείνει , τη κανονική άδεια με αποδοχές.  Μάλιστα υπάρχει ο κίνδυνος εάν συνεχιστεί η πανδημία και τον Απρίλη , να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων. Ενώ ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι με διαλείπουσα εργασία , από εργολαβικές εταιρείες μένουν εκτός δουλειάς χωρίς κανένα εισόδημα.

Ενώ οι εργαζόμενοι μένουν στην ουσία χωρίς εισόδημα , η κυβέρνηση προβλέπει για τις επιχειρήσεις αναστολή στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών και του ΦΠΑ. Δηλαδή οι επιχειρηματίες που μέχρι σήμερα θησαυρίζουν θα απολαμβάνουν ακόμα περισσότερα μέτρα στήριξης και από την άλλη οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν με ανεργία , απληρωσιά και με τη κανονική τους άδεια.



ΑΡΚΕΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ


Απαιτούμε από τους εργοδότες και τη κυβέρνηση:

•    Να μην εφαρμοστεί σε κανένα χώρο δουλειάς η εκ περιτροπής εργασία
•    Αυστηροποίηση των ελέγχων από τις επιθεωρήσεις εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλείας δε μπορεί να γίνουν «κάτεργα» εν μέσω επιδημίας.
•     Καμία παρέμβαση στην κανονική άδεια των εργαζομένων! Να εξασφαλίσει πρόσθετη άδεια επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς. β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.
•    Να παραταθεί το επίδομα ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους στη περίπτωση που δεν προσληφθούν από τα εποχικά ξενοδοχεία μέχρι την καταληκτική ημερομηνία.
•    Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις στους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης (διαλείπουσα εργασία, συμβάσεις μιας μέρας κλπ).
•    Έκτακτη ενίσχυση για τους εργαζόμενους όπου λόγο της πανδημίας οι επιχειρήσεις που απασχολούνται μειώνουν ή σταματούν τη δραστηριότητα τους. 
•     Άμεσα να παρθούν τα απαραίτητα μετρά υγιεινής στα ξενοδοχεία, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την υγειά μας.
•    Επιπλέον στελέχωση στα τμήματα καθαριότητας - συντήρησης, ώστε οι χώροι να απολυμαίνονται επαρκώς και να είναι ασφαλείς για χρήση.
•    Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και οι ανενεργές δομές υγείας. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κ.λπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
•    Να αυξηθούν τα δρομολόγια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.
•    Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων".


Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.