Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου Τάλως

                             
 
Το Συνδικάτο μας τιμά την ιστορική επέτειο της 8ης Μάρτη,
καθιερωμένης ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,  πριν από 110 χρόνια από τη Διεθνή Συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών.

Είναι μια μέρα αφιερωμένη στους σκληρούς απεργιακούς αγώνες των εργατριών και εργατών για ίσα μεροκάματα ανδρών και γυναικών, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για λιγότερες ώρες εργασίας. Είναι και σήμερα  φάρος για τις εργαζόμενες γυναίκες στον αγώνα για ισότιμα δικαιώματα με τον άνδρα στην εργασία, στη μόρφωση, στις προσωπικές σχέσεις, στην κοινωνική δράση! 
Το σύγχρονο περιεχόμενο της 8ης Μάρτη είναι η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες μας, που τσακίζονται από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων, που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.
Δε συμβιβαζόμαστε με την κάλπικη “ελευθερία” και “ισότητα”.
Δε συμβιβαζόμαστε με τις “ίσες ευκαιρίες” στην εργασιακή ζούγκλα, που χτίζει και η σημερινή κυβέρνηση, πατώντας στο καλά στρωμένο έδαφος των προηγούμενων.
Δε συμφιλιωνόμαστε:
Με την ανακύκλωση της ανεργίας, με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα “ευέλικτα” δικαιώματα, με αποτέλεσμα να στερούνται χιλιάδες γυναίκες αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, συμβασιούχοι, εργάτριες, ιδιωτικού υπάλληλοι, το δικαίωμα σε άδειες μητρότητας και μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού. 
Γιατί η μητρότητα θεωρείται “κόστος” τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την εργοδοσία. 
  • Με το νέο κύμα επίθεσης στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα της κυβέρνησης ΝΔ, ως συνέχεια του ν. Κατρούγκαλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
  • Με τις πετσοκομμένες δαπάνες για κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές για την Υγεία, Πρόνοια, με 1ο  θύμα την πρόληψη. Η ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας στο χώρο της Υγείας, μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα τις αναγκαίες ιατρικές, διαγνωστικές προληπτικές εξετάσεις, τον προγεννητικό έλεγχο, τη διαδικασία της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
  • Με την έλλειψη κρατικών μέτρων πρόληψης και προστασίας των γυναικών από την πολύμορφη βία. Με την εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, που μετατρέπουν την Ελλάδα σε απέραντο Νατοϊκό στρατόπεδο, σε μαγνήτη επιθέσεων και σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επιθέσεων σε βάρος άλλων λαών. Με την μετατροπή της χώρας μας σε μια απέραντη “φυλακή” για χιλιάδες πρόσφυγες, γυναίκες με τα παιδιά στην αγκαλιά, που άφησαν την κόλαση του ιμπεριαλιστικού πολέμου για να βρεθούν στα κολαστήρια της Μόριας και τις νέες Αμυγδαλέζες, που έστησαν οι κυβερνήσεις, πριν του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα της ΝΔ.
  • Με συντηρητικές, αντιδραστικές απόψεις, με το σκοταδισμό  που φτάνει να στοχοποιεί το δικαίωμα των γυναικών στην ασφαλή, δωρεάν άμβλωση. Αλλά και με τον ψευτοπροοδευτισμό που στο όνομα της “αυτοδιάθεσης του σώματος” κρύβει τα εμπόδια (οικονομικά, κοινωνικά κα) που συναντά μια γυναίκα στην ατομική επιλογή της. Πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Του νομίσματος της πολιτικής που καθιστά ατομική – οικογενειακή υπόθεση ό,τι θα έπρεπε να είναι κοινωνική υποχρέωση και ευθύνη.
  • Με τις δήθεν “νέες” και “σύγχρονες” απόψεις που θέλουν οι νέες γυναίκες να βλέπουμε ως εχθρό το φίλο, τον αδελφό, τον πατέρα, το συνάδελφο για να “ξεπλύνουν” τις πολιτικές, που μας καταδικάζουν στην καταπίεση και την εκμετάλλευση. Γιατί μας θέλουν απομονωμένες και διασπασμένες.

Η διέξοδος βρίσκεται στη συλλογική δράση, στην αγωνιστική στάση ζωής και τη διεκδίκηση. Την εποχή της “ψηφιακής οικονομίας”, με τη ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης, μπορεί να εξασφαλιστεί σε όλες και όλους σταθερή εργασία στο αντικείμενο σπουδών, με δημόσια, δωρεάν επανειδίκευση, σταθερό ωράριο εργασίας και ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, με ελεύθερο και δημιουργικό χρόνο. 
Για την ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στα σωματεία, στους φοιτητικούς συλλόγους, στους συλλόγους γυναικών της ΟΓΕ. Αυτές τις δυνατότητες μας στερούν ΕΕ, κυβερνήσεις, επιχειρηματικοί κολοσσοί, με τους άνδρες και τις γυναίκες εκπροσώπους τους.

Διεκδικούμε:
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας
  • Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Να μην ξεπερνούν τα 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες, τα 50 και 55 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Απομάκρυνση της εγκύου από βαριές και ανθυγιεινές εργασίες
  • Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξάρτητα εργασιακών σχέσεων.
  • Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ (τέταρτο εδάφιο, του άρθρου 39 του Α.Ν. 1846/51).
  • Άδεια μητρότητας για ένα χρόνο, με πλήρη μισθό, ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δυνατότητα να γίνει χρήση της και από τον πατέρα.
  • Στη συνέχεια διευκόλυνση της επιστροφής της μητέρας στην εργασία με μειωμένα ωράρια κατά δύο ώρες για τα επόμενα δύο χρόνια και κατά μία ώρα για άλλα δύο με δίκτυο αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν υποδομών για τη φροντίδα και αγωγή των παιδιών προσχολικής ηλικίας, αλλά και για τη δημιουργική απασχόληση βρεφών, νηπίων, παιδιών.
  • Μειωμένο ωράριο εργασίας για γονείς με παιδιά ΑμΕΑ, χωρίς περικοπές των αποδοχών τους.
  • Άδειες στο ζευγάρι για ασθένειες ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή με παιδιά ΑμΕΑ.
  • Εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, την απαγόρευση της απόλυσης.
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για την προστασία του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας.
  • Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία και από βαριές, ανθυγιεινές εργασίες,  εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης κλπ).
  • Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία και στη βιοτεχνία. Για ορισμένα επαγγέλματα που είναι αναγκαία η νυχτερινή εργασία, επέκταση της απαγόρευσής πέρα από τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας των παιδιών.
  • Τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών να εργάζονται μόνο πρωϊνή βάρδια ή μπορούν εναλλακτικά να επιλέξουν όποια επιθυμούν μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην ηλικία των 10 ετών.
  • Επίδομα τοκετού για κάθε γέννα, χωρίς άλλες προϋποθέσεις, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας- Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας ιατρικής για όλες και όλους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων.
  • Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος.
Τιμούμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και δυναμώνουμε τον αγώνα για τη ζωή που έχουμε ανάγκη.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.