Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Διασφάλιση των εργασιακών & ασφαλιστικών δικαιωμάτων ζητά το Συνδικάτο Αττικής

 







  ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ, CAFE ΚΑΙ ΤΑ CATERING.

ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ 
                                ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ 


Η κυβέρνηση ενώ ήδη έχει ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού , τα οποία συνοδεύονται με οικονομικά μέτρα για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, δεν έχει ακόμα ανακοινώσει τίποτα απολύτως ξεκάθαρο σχετικά με το πώς θα διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στον κλάδο μας.

Για άλλη μια φορά πληρώνουν το μάρμαρο οι εργαζόμενοι που μέχρι σήμερα ήταν αυτοί που με την πολύ σκληρή δουλειά τους παρήγαγαν την τεράστια κερδοφορία τον τεράστιο πλούτο που έχει συσσωρευτεί σήμερα στις μεγάλες αλυσίδες εστίασης, τους ομίλους catering, τις αλυσίδες café.
Κερδοφορία που ήρθε ως αποτέλεσμα της απλήρωτης δουλειάς, της κατάργησης του 8ωρου και του 5ημερου, της πληρωμής με την ώρα, της κατάργησης της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Επισιτισμό.
Χιλιάδες είμαστε πλέον όσοι, ακόμα και μετά τα μέτρα για τον κορονοϊό, δεν έχουμε πληρωθεί ακόμα προηγούμενα μηνιάτικα, που πλέον δουλεύουμε ακόμα περισσότερες ώρες στα καταστήματα με  delivery και  take away.
Χιλιάδες από μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις πιέσεις των εργοδοτών για να υπογράψουμε άδειες άνευ αποδοχών, να μείνουμε απλήρωτοι, να απολυθούμε.
Το ζήτημα της ατομικής ευθύνης που προβάλει η κυβέρνηση είναι μια σκέτη κοροϊδία για τους εργαζόμενους στα εστιατόρια και τα  café με take away και delivery.
Οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι διανομείς έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την εργοδοτική αυθαιρεσία σχετικά με τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
Οι συνάδελφοι διανομείς συνεχίζουν να δουλεύουν με κακοσυντηρημένα μηχανάκια, με δικά τους έξοδα, χωρίς μέτρα ασφάλειας βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, τη ζωή τους κάθε μέρα με περισσότερες υπερωρίες και εντατικοποίηση.
Σταματάμε να θυσιάζουμε τις ανάγκες μας,
την υγεία μας, τις οικογένειες μας για τα κέρδη τους.
Η δύναμη μας είναι το Συνδικάτο μας. Τα μοναδικά μας όπλα η αλληλεγγύη, η οργάνωση και η ενότητα. Μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη νέα επίθεση που δεχόμαστε με αφορμή τον κορονοϊό.
Για κάθε πρόβλημα δεν είμαστε μόνοι, έχουμε το Συνδικάτο μας, μπορούμε να απευθυνόμαστε σε αυτό, να οργανωθούμε και να σηκώσουμε ανάστημα.
Παλεύουμε για να υπερασπιστούμε τη δουλειά μας, τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα . Τη διασφάλιση της Υγείας μας.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους από τον Επισιτισμό, τις μεγάλες αλυσίδες, τα κέτερινγκ να οργανωθούν στο Συνδικάτο, να οργανώσουν τον αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς. Να μη δεχτεί κανένας την υπογραφή άδειας άνευ αποδοχών, καμία απόλυση, καμία καθυστέρηση στις πληρωμές.

Ήρθε η ώρα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να συνεχίσουμε τη διεκδίκηση για:

•    Μέτρα για την ασφάλεια των διανομέων. Το δίκυκλο, το κόστος συντήρησης, τα καύσιμα, καθώς και τα μέσα ατομικής προστασίας να καλύπτονται από την επιχείρηση.
•    Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.
•    Να μην εφαρμοστεί σε κανένα χώρο δουλειάς η εκ περιτροπής εργασία και οι άδειες άνευ αποδοχών.
•    Αυστηροποίηση των ελέγχων από τις επιθεωρήσεις εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλείας δε μπορεί να γίνουν «κάτεργα» εν μέσω επιδημίας.
•     Καμία παρέμβαση στην κανονική άδεια των εργαζομένων! Να εξασφαλίσει πρόσθετη άδεια επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς. β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.
•    Να παραταθεί το επίδομα ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους στη περίπτωση που δεν προσληφθούν από τα εποχικά ξενοδοχεία μέχρι την καταληκτική ημερομηνία.
•    Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις στους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης (διαλείπουσα εργασία, συμβάσεις μιας μέρας κλπ).
•    Έκτακτη ενίσχυση για τους εργαζόμενους όπου λόγω της πανδημίας οι επιχειρήσεις που απασχολούνται μειώνουν ή σταματούν τη δραστηριότητα τους. 
•     Άμεσα να παρθούν τα απαραίτητα μετρά υγιεινής στα ξενοδοχεία, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την υγειά μας.
•    Επιπλέον στελέχωση στα τμήματα καθαριότητας - συντήρησης, ώστε οι χώροι να απολυμαίνονται επαρκώς και να είναι ασφαλείς για χρήση.
•    Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και οι ανενεργές δομές υγείας. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κ.λπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
•    Να αυξηθούν τα δρομολόγια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.


                                                              Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.