Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Τετάρτη 25 Γενάρη, συγκέντρωση στη Περιφέρεια Κρήτης, Ηράκλειο

Φωτό αρχείου 
 
Συγκέντρωση στην Περιφέρεια Κρήτης, στο Ηράκλειο, στην πλατεία Ελευθερίας την Τετάρτη 25 Γενάρη στις 11 το πρωί, διοργανώνει και καλεί, στο πλαίσιο της ημέρας Πανελλαδικής Δράσης του κλάδου, η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ.
Στην ανακοίνωση - κάλεσμα η Επιτροπή Αγώνα σημειώνει:
«Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και εποχικών συναδέλφων. Να κάνει υποχρεωτική την εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε ξενοδοχεία, επισιτισμό, ζαχαρώδη για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου περάσαμε τα έξι τελευταία χρόνια μέσα από καπιταλιστική κρίση που άλλαξε τη ζωή των οικογενειών μας. Η επίθεση στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις μας ήταν ολομέτωπη και συνολική και δεν πρόκειται να σταματήσει, αφού η μία κυβέρνηση μετά την άλλη θα συνεχίζει να νομοθετεί αντεργατικά μέτρα όσο δεν τους σταματάμε.
Οι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εφάρμοσαν όλα όσα έφεραν τα μνημόνια, πριν ακόμη γίνουν αντεργατικοί νόμοι. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα από τη μια να ανέβουν οι εισπράξεις και τα κέρδη των εργοδοτών, σημειώνοντας ρεκόρ τις τελευταίες τρεις χρονιές, κι από την άλλη να σακατευτούν τα κορμιά των εργαζομένων από την εντατικοποίηση, ατελείωτα ωράρια, ρεπό με το σταγονόμετρο.
Η ανάπτυξη στον κλάδο όχι μόνο δεν μείωσε την ανεργία, αλλά αντίθετα συνοδεύτηκε από ανασφάλεια και μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς τους. Στο Νομό Ηρακλείου που κυριαρχεί η εποχικότητα το επίδομα δίνεται μόνο για ένα τρίμηνο και με μεγάλη καθυστέρηση, ιδιαίτερα φέτος, ενώ μένουν εκτός όσοι τύχει να κάνουν μερικά μεροκάματα παραπάνω μέσα στη σεζόν.
Οι συλλογικές συμβάσεις είναι στα χαρτιά. Οι εργοδότες δεν εφαρμόζουν τίποτε από όσα προβλέπονται. Φεύγουν από τις εργοδοτικές ενώσεις, προσπαθώντας να δημιουργήσουν Ενώσεις Προσώπων, για να χτυπήσουν ακόμα παραπέρα τους μισθούς. Στόχος είναι η εφαρμογή των 586 ευρώ σε όλο τον κλάδο τα επόμενα χρόνια. Στο Ηράκλειο έχουν ήδη υπογραφτεί συμβάσεις σε πάνω από 20 ξενοδοχεία με τάση μείωσης.
Οι εργασιακές σχέσεις είναι διαλυμένες και όσοι ακόμη έχουν σταθερή δουλειά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να αντικατασταθούν από άλλους με ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Για όλη αυτή την κατάσταση έχει μεγάλη ευθύνη και ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Άφησε εκτεθειμένους τους συναδέλφους στην επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας και κυβέρνησης, δεν ενημέρωσε, δεν προετοίμασε και δεν οργάνωσε την απάντηση στην θύελλα των μέτρων. Δεν περιμένουμε τίποτε από τις ηγεσίες που έχουν μπει μπροστά εδώ και χρόνια συμβάλλοντας στην εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων, πριν ακόμη ψηφιστούν. Είναι μέρος του προβλήματος και όχι η λύση. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαλλαγούν το συντομότερο από τέτοιες ηγεσίες.
Σήμερα, μετά από άλλη μια χρονιά με πάνω από 25 εκατομμύρια τουρίστες, με πάνω από 17 δισ. ευρώ έσοδα, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια σε κάθε εργαζόμενο του κλάδου είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Μένει λοιπόν σε μας, τις ταξικές εργατικές οργανώσεις, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή η ευθύνη να πάρουμε την υπόθεση της οργάνωσης στα χέρια μας, να αναμετρηθούμε με τον ατομικό και συλλογικό εργοδότη, με την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της, αλλά και με τις δικές μας αδυναμίες.
Ξενοδοχοϋπάλληλοι, έχουμε ένα μόνο δρόμο.
Να επιβάλλουμε με τον αγώνα μας να εφαρμοστούν οι συλλογικές συμβάσεις που υπάρχουν στον κλάδο, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση που κοροϊδεύει με το "ευρωπαϊκό κεκτημένο" για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που δεν είναι άλλο από αυτό που θέλουν οι εργοδότες: 400 ευρώ για όλους …και πολλά είναι!
Eπίδομα ανεργίας 700 ευρώ για όλους, άνεργους και εποχικούς για όλο το διάστημα της ανεργίας. Η χορήγηση του επιδόματος να γίνεται άμεσα, με την εγγραφή του εργαζόμενου στους καταλόγους του ΟΑΕΔ.
Ελάτε σε επαφή με το ΠΑΜΕ ώστε από κοινού να παλέψουμε να γίνει το σωματείο οργανωτής της πάλης μας: Για την ανάκτηση των απωλειών που είχαμε αυτά τα χρόνια από ξενοδόχους - κυβερνήσεις - μνημόνια και με τις πλάτες της εργοδοτικής πλειοψηφίας του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Για να διεκδικήσουμε δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας και τον πλούτο και τη χλιδή που παράγουμε με τον ιδρώτα μας και μας τον κλέβουν μια χούφτα ξενοδόχοι, τραπεζίτες, βιομήχανοι, μεγαλέμποροι.
Συνάδελφοι, είναι τώρα η ώρα να περάσουμε σε αγώνες που θα διεκδικούν όλα όσα εμείς παράγουμε και αυτοί μας κλέβουν. Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε εμείς!
Απαντάμε με κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα. Απαιτούμε δικαιώματα στην εργασία και τη ζωή, με βάση την εποχή μας - τον 21ο αιώνα, τις ανάγκες μας!»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.