Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Προς όλα τα Σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου σε όλη τη χώρα.


ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΓΕΝΑΡΗ – ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 3μμ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

• Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και εποχικών συναδέλφων.
• Να κάνει υποχρεωτική την εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε ξενοδοχεία, επισιτισμό, ζαχαρώδη για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Οι εργαζόμενοι του κλάδου περάσαμε τα έξι τελευταία χρόνια μέσα από καπιταλιστική κρίση που άλλαξε τη ζωή των οικογενειών μας. Η επίθεση στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις μας ήταν ολομέτωπη και συνολική και δεν πρόκειται να σταματήσει, αφού η μία κυβέρνηση μετά την άλλη θα συνεχίζει να νομοθετεί αντεργατικά μέτρα όσο δεν τους σταματάμε.

Οι μεγάλες ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις εφάρμοσαν όλα όσα έφεραν τα μνημόνια, πριν ακόμη γίνουν αντεργατικοί νόμοι. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα από τη μια να ανέβουν οι εισπράξεις και τα κέρδη των εργοδοτών, σημειώνοντας ρεκόρ τις τελευταίες τρεις χρονιές, κι από την άλλη να σακατευτούν τα κορμιά των εργαζομένων από την εντατικοποίηση και την πολυαπασχόληση.

Η Ανάπτυξη στον κλάδο όχι μόνο δε μείωσε την ανεργία, αλλά αντίθετα συνοδεύτηκε από συρρίκνωση των μηνών απασχόλησης για την πλειοψηφία των εποχικών συναδέλφων και μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς τους. Η πλειοψηφία των ανέργων δεν παίρνει ούτε το επίδομα ανεργίας. Στις περιοχές που κυριαρχεί η εποχικότητα το επίδομα δίνεται μόνο για ένα τρίμηνο και με μεγάλη καθυστέρηση, ιδιαίτερα φέτος, ενω μένουν εκτός όσοι τύχει να κάνουν μερικά μεροκάματα παραπάνω μέσα στη σαιζόν.

Οι συλλογικές συμβάσεις είναι στα χαρτιά. Οι εργοδότες δεν εφαρμόζουν τίποτε από όσα προβλέπονται. Φεύγουν από τις εργοδοτικές ενώσεις για να πληρώνουν 420 ευρώ, με δουλειά χωρίς σταματημό, για ατέλειωτες ώρες.

Οι εργασιακές σχέσεις είναι διαλυμένες και όσοι ακόμη έχουν σταθερή δουλειά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να αντικατασταθούν από άλλους με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Η Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού, μια σειρά από κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία σε όλη τη χώρα, είναι στα χέρια των εργοδοτών και της κυβέρνησης. Δεν περιμένουμε τίποτε από τις ηγεσίες που έχουν μπει μπροστά εδώ και χρόνια συμβάλλοντας στην εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων, πριν ακόμη ψηφιστούν. Είναι μέρος του προβλήματος και όχι η λύση. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαλλαγούν το συντομότερο από τέτοιες ηγεσίες.

Σήμερα, μετά από άλλη μια χρονιά με πάνω από 25 εκατομμύρια τουρίστες, με πάνω από 17 δις ευρώ έσοδα, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια σε κάθε εργαζόμενο του κλάδου είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Μένει λοιπόν σε μας, τις ταξικές εργατικές οργανώσεις, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή η ευθύνη να πάρουμε την υπόθεση της οργάνωσης στα χέρια μας, να αναμετρηθούμε με τον ατομικό και συλλογικό εργοδότη, με την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της, αλλά και με τις δικές μας αδυναμίες.

Ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι σε επισιτιστικά καταστήματα και σε ζαχαρώδη, έχουμε ένα μόνο δρόμο:

• Να επιβάλλουμε με τον αγώνα μας να εφαρμοστούν οι συλλογικές συμβάσεις που υπάρχουν στον κλάδο, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση που κοροϊδεύει με το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που δεν είναι άλλο από αυτό που θέλουν οι εργοδότες: 400 ευρώ για όλους …και πολλά είναι!

• 700 ευρώ επίδομα ανεργίας για όλους, άνεργους και εποχικούς για όλο το διάστημα της ανεργίας. Η χορήγηση του επιδόματος να γίνεται άμεσα, με την εγγραφή του εργαζόμενου στους καταλόγους του ΟΑΕΔ.

Τα κλαδικά Σωματεία:
1. Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής
2. Συνδικάτο Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης
3. Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Αχαΐας
4. Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Λάρισας
5. Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ιωαννίνων
6. Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Λασιθίου ΤΑΛΩΣ
7. Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Λέσβου
8. Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας
9. Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου
10. Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω
11. Σωματείο Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Εστιατορίων Λευκάδας
12. Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας
13. Σωματείο Εργαζομένων στα Τουριστικά Επαγγέλματα Σάμου
14. Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Κάστρου Αμαλιάδας
15. Σωματείο Προσωπικού Τουριστικών Επαγγελμάτων Κεφαλλονιάς
16. Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης
17. Ένωση Εργαζομένων στις Τουριστικές και Επισ Επιχειρήσεις Λήμνου
18. Σύνδεσμος Προσωπικού Εστιατορίων Μαγειρείων Χανίων

Τα επιχειρησιακά Σωματεία στα ξενοδοχεία, επισιτισμό και Catering
1. METROPOLITAN
2. NOVOTEL
3. INTERCONTINENTAL
4. ATHENS LEDRA
5. ΤΙΤΑΝΙΑ
6. S.G.LYCABETUS
7. G.R.LAGONISI
8. CROWNE PLAZA
9. STANLEY
10. ROYAL OLYMPIC
11. ZAFOLIA
12. NEWREST Catering
13. MIRAMARE WONDERLAND ΡΟΔΟΥ
14. AMILIA MARE KAI PARADISE VILLAGE ΡΟΔΟΥ
15. SHERATON ΡΟΔΟΥ
16. MIRAMARΕ ΡΟΔΟΥ
17. GRAND MEDITERRANEO ΚΕΡΚΥΡΑΣ
18. SUNSHINE ΚΕΡΚΥΡΑ
19. AQUIS ΚΕΡΚΥΡΑΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.