Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Ανακοίνωση


Τετάρτη 25 Γενάρη - Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης


Συνάδελφοι,
Τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι του κλάδου βιώνουμε όλο και περισσότερο την κρίση που άλλαξε τη ζωή των οικογενειών μας. Η επίθεση στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις μας είναι ολομέτωπη και συνολική και δεν πρόκειται να σταματήσει, αφού η μία κυβέρνηση μετά την άλλη θα συνεχίζει να νομοθετεί αντεργατικά μέτρα όσο δεν τους σταματάμε.


Οι μεγάλες ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις εφάρμοσαν όλα όσα έφεραν τα μνημόνια, πριν ακόμη γίνουν αντεργατικοί νόμοι. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα από τη μια να ανέβουν οι εισπράξεις και τα κέρδη των εργοδοτών, σημειώνοντας ρεκόρ τις τελευταίες τρεις χρονιές, κι από την άλλη να σακατευτούν τα κορμιά των εργαζομένων από την εντατικοποίηση και την πολυ-απασχόληση.

Η Ανάπτυξη στον κλάδο όχι μόνο δε μείωσε την ανεργία, αλλά αντίθετα συνοδεύτηκε από συρρίκνωση των μηνών απασχόλησης και μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς μας. Στην περιοχή μας που κυρίως είμαστε εποχικοί υπάλληλοι το επίδομα δίνεται στην μεγαλύτερη πλειοψηφία μόνο για ένα τρίμηνο ενώ μένουν εκτός όσοι έχουν την τύχη να κάνουν μερικά μεροκάματα παραπάνω (πάνω από 230 που είναι η οροφή), μέσα στη σαιζόν.

Οι συλλογικές συμβάσεις είναι μόνο στα χαρτιά. Οι εργοδότες δεν εφαρμόζουν σχεδόν τίποτε από όσα προβλέπονται. Ένας – ένας φεύγουν από τις εργοδοτικές ενώσεις για να πληρώνουν το προσωπικό τους 450-500 ευρώ, με δουλειά χωρίς σταματημό και τις περισσότερες φορές άθλιες συνθήκες εργασίας.

Οι εργασιακές σχέσεις είναι διαλυμένες και όσοι ακόμη έχουν σταθερή δουλειά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να αντικατασταθούν από άλλους με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Δεν περιμένουμε τίποτε από τις ηγεσίες που έχουν μπει μπροστά εδώ και χρόνια που συναινούν και συμβάλλουν στην εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων, πριν ακόμη ψηφιστούν. Είναι μέρος του προβλήματος και όχι η λύση. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαλλαγούν το συντομότερο από τέτοιες ηγεσίες.

Τώρα μετά από άλλη μια χρονιά με πάνω από 25 εκατομμύρια τουρίστες και πάνω από 17 δις ευρώ έσοδα, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια σε κάθε εργαζόμενο του κλάδου είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Εδώ που μας έχουν φτάσει, η συνέχεια είναι μονόδρομος!

Εμείς ενωμένοι, να αναλογιστούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας, να πάρουμε την υπόθεση της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος στα χέρια μας και να αναμετρηθούμε με το εργοδότη που μας θέλει δούλους, την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της.

Συνάδελφοι ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να παλέψουμε για:
  •  Υποχρεωτική εφαρμογή των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων σε Ξενοδοχεία, Επισιτισμό, Ζαχαρώδη για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.
  • Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και εποχικών συναδέλφων
  •  700 ευρώ επίδομα ανεργίας για όλους, άνεργους και εποχικούς για όλο το διάστημα της ανεργίας. Η χορήγηση του επιδόματος να γίνεται άμεσα, με την εγγραφή του εργαζόμενου στους καταλόγους του ΟΑΕΔ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.