Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Ανασφάλιστοι εργαζόμενοι πέφτουν στη θάλασσα, για να αποφύγουν τους ελέγχους. Χάος με τη μαύρη εργασία

Απίστευτα περιστατικά κατέγραψαν οι επιθεωρητές του ΙΚΑ και του ΣΕΠΕ κατά την διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποίησαν σε 25 τουριστικές περιοχές της χώρας για κρούσματα «μαύρης εργασίας».
Υπήρξαν περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι έφευγαν από το...παράθυρο προκειμένου να μην τους βρουν οι επιθεωρητές ενώ κάποιοι άλλοι έφευγαν...κολυμπώντας για να μην καταγραφούν ως ανασφάλιστοι!
Το χάος που επικρατεί σε όλη την Ελλάδα με τη «μαύρη» εργασία, αποδεικνύεται από τα
στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, μέσα από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Φαίνεται ξεκάθαρα το «κρυφτούλι» που παίζουν πολλοί εργοδότες με τις ελεγκτικές αρχές προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα.

Ενώ δηλαδή πριν τους ελέγχους παρατηρούνταν χαμηλός αριθμός προσλήψεων, ως διά μαγείας ο αριθμός τους εκτοξευόταν κατά τις ημέρες διενέργειας των ελέγχων. Στο Ρέθυμνο για παράδειγμα , δηλώθηκαν 19 απολύσεις από τις 23 έως τις 25 Ιουλίου και μέσα στις επόμενες τρεις μέρες, που βρίσκονταν εκεί οι ελεγκτές, δηλώθηκαν 198 προσλήψεις!
Στα Χανιά, στις 22 Ιουλίου δηλώθηκαν 21 απολύσεις, την επόμενη μέρα 256 απολύσεις, στις 24 Ιουλίου 6 προσλήψεις, και στη συνέχεια, με την παρουσία των ελεγκτών, 261 προσλήψεις μέσα σε τέσσερις ημέρες .
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου εργασίας οι προσλήψεις που έγιναν ανά περιοχή τις τελευταίες μέρες είναι οι εξής:
  • Σαντορίνη: κατά τη διάρκεια των ελέγχων αυξήθηκαν μέσα σε επτά ημέρες οι προσλήψεις (541 άτομα αντί των 55 ή 77 τις υπόλοιπες ημέρες).
  • Μύκονος: μέσα σε επτά ημέρες έγιναν 305 προσλήψεις έναντι 27 - 42 τις ημέρες χωρίς ελέγχους.
  • Νάξος: από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου (ημέρες ελέγχων) αναγγέλθηκαν 295 προσλήψεις εργαζομένων, σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες που είχαν γίνει είτε καμία πρόσληψη είτε μία ή δύο.
  • Ζάκυνθος: μέσα σε τρεις ημέρες έγιναν 190 προσλήψεις έναντι 39 - 47 πριν από τους ελέγχους και 2 - 9 μετά την αποχώρηση των ελεγκτών. Σε νέο έλεγχο, από τις 16 - 22 Ιουλίου, έγιναν επιπλέον 299 προσλήψεις.
Πηγή:  www.iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.