Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Οι τουριστικές επιχειρήσεις οφείλουν μια εξήγηση: Ποιος κερδίζει από την τουριστική «έκρηξη»;

Είναι ένα παράδοξο ότι όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αυτής της χώρας μετατρέπονται σε ανέκδοτο. Χθες, αίφνης, ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, Κώστας Πανταζής, ομολόγησε ότι οι ελεγχοι σε επιχειρήσεις εκτός εδρας των ελεγκτών προαναγγέλλονται στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» διότι δεν γίνεται διαφορετικά. Πρέπει να δικαιολογηθούν οι εκτός έδρας δαπάνες.

Ίσως αυτό να εξηγεί ό,τι είδα πριν από μερικές μέρες σε νησί του Αιγαίου, όπου ο εστιάτορας ενημερωνόταν τηλεφωνικά από συνάδελφό του για την ακριβή μέρα του ελέγχου. Έτσι εξηγείται πώς αυξάνονται οι προσλήψεις όταν αναγγέλλονται οι ελεγκτές και αυξάνονται οι απολύσεις όταν φεύγουν. Ή ότι τα γκαρσόνια παριστάνουν τους πελάτες όταν φτάνει ο ελεγχος. Εν τω μεταξύ γνωρίζω όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους που εγκαταλείπουν ελληνικές επιχειρήσεις εστίασης για να βρουν την τύχη τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε. με το επιχείρημα ότι εκεί ο μισθός θα είναι σταθερός και «με ένσημα»...

Διότι η ανάπτυξη που φαίνεται να φέρνουν τα 21 εκατομμύρια των τουριστών στηρίζονται στις μικρές μονάδες και στις πάγιες πρακτικές τους (φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή) ή σε νέες πρακτικές μεγαλύτερων μονάδων που εκμεταλλεύονται νέες «ευέλικτες μορφές «απασχόλησης σε βάρος των ταμείων. Με λιγότερα από 600 ευρώ βασικό μισθό, αυτές οι μορφές απασχόλησης είναι απλά δώρα στους εργοδότες που κολλάνε μισό ενσημο για 5 μέρες απασχόλησης.

Οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων οφείλουν μια εξήγηση για την ποιότητα των θέσεων εργασίας που φέρνουν τα 21 εκατομμύρια επισκέπτες. Για όσα σημαίνουν για τα ασφαλιστικά και τα δημόσια ταμεία. Κάτι σαν κι εκείνο που μου έκανε ο ιδιοκτήτης μιας μεγάλης βιομηχανίας συσκευασιών στην Ελλάδα που πριν μερικές μέρες μου εβγαλε το κοστολόγιο των 300 εργαζομένων στη δουλειά του και μου έδειξε τις 40.000 που στοιχίζει ο κάθε εργάτης τον χρόνο, για να γυρίσει μετά αφοπλιστικά και να με ρωτήσει «Αυτή η νέα ανάπτυξη θα φέρει άραγε τέτοιες θέσεις εργασίας;».

Πηγή: http://www.logiastarata.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.