Aπό παλαιότερη κινητοποίηση στη Ζάκυνθο 

Την κυβέρνηση που ανέχεται και προωθεί το σάπιο μοντέλο τουρισμού στο όνομα του κέρδους καταγγέλλει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Τουρισμό – Επισιτισμό νομού Ζακύνθου με αφορμή το θάνατο εργαζόμενου σε ξενοδοχείο που επιχείρησε να χωρίσει Πολωνούς τουρίστες που τσακώνονταν.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 51χρονου συναδέλφου σε ξενοδοχείο στο Λαγανά, πριν λίγες μέρες, μετά από διαπληκτισμό με Πολωνούς τουρίστες, καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που ανέχεται και προωθεί το σάπιο μοντέλο τουρισμού στο όνομα του κέρδους.
Πριν λίγα χρόνια, επίσης στο Λαγανά, είχαμε τη δολοφονία νεαρού τουρίστα μετά από καυγά που έγινε με οδηγό ταξί, ενώ κατά καιρούς ακούμε διάφορα γεγονότα που συμβαίνουν στο Λαγανά, είτε να τσακώνονται ομάδες νεαρών τουριστών, είτε να προκαλούνται υλικές ζημιές σε μαγαζιά και οχήματα, είτε άλλα αίσχη που σε καμιά περίπτωση δεν τιμούν την κοινωνία του νησιού μας.
Το γεγονός με τον σκοτωμένο συνάδελφο, ουσιαστικά φέρνει στην επιφάνεια τη "μπόχα" από τη σαπίλα ενός συστήματος που στο όνομα του κέρδους δεν υπολογίζουν καμία ανθρώπινη αξία, ούτε την ίδια τη ζωή.
Οι μεθυσμένοι νεαροί τουρίστες, το ξεσάλωμα και τα έκτροπα που γίνονται στο Λαγανά, αλλά και σε άλλες τουριστικές περιοχές, είναι ένα από τα μοντέλα τουρισμού και "αναψυχής" που προωθείται από τα μονοπώλια του κλάδου, επειδή πουλάει, ιδιαίτερα στη νεολαία.
Μιλάμε για έναν από τους λίγους κλάδους που δεν έχουν υποστεί της συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Αν εξαιρέσουμε της οικογενειακές επιχειρήσεις με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες κτλ. Εμφανίζει αύξηση στις αφίξεις τόσο η περσινή, όσο και η φετινή σεζόν, που μεταφράζονται σε κέρδη στα θησαυροφυλάκια τον μεγαλοξενοδόχων.
Από την άλλη, η καλοκαιρινή σεζόν για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, σημαίνει συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, αφού η εντατικοποίηση και η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς οργιάζουν. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις περικοπές που έχουν γίνει στο μισθό και στο επίδομα ανεργίας έχουν ρίξει κατά πολύ την ποιότητα ζωής τον εργαζομένων του κλάδου.
Οι μεγαλοσχήμονες στον τουρισμό, ξέρουν πολύ καλά ότι έχουν τις πλάτες της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Με τις ευλογίες της ΕΕ, τους δίνουν γη και ύδωρ προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους. Μεγάλες είναι και οι ευθύνες τον τοπικών αρχών, Δήμος, Περιφέρεια, που λειτουργούν ως πολιτικά βοηθήματα στο να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση.
Άλλωστε πρόσφατα έγινε στο νησί μας, εκδήλωση γνωριμίας και σύσφιξης σχέσεων, που διοργάνωσε η TUI Ελλάς μαζί με την Ένωση Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου. Μεταξύ τον παρευρισκομένων ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου και ο νέος Δήμαρχος Ζακύνθου. Η όποια ανάπτυξη για αυτούς στον τουρισμό γίνεται χωρίς να παίρνονται υπόψη οι ανάγκες το εργαζομένων».