Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Σαν Σήμερα...23 Φεβρουαρίου

303   Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός διατάσσει την καταστροφή της χριστιανικής εκκλησίας στη Νικομήδεια, αρχίζοντας τους διωγμούς κατά των Χριστιανών.

532   Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α΄ δίνει την εντολή για την οικοδόμηση του νέου ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, μετά την καταστροφή του παλαιότερου κατά τη Στάση του Νίκα.
1455   Ο εφευρέτης της τυπογραφίας, Ιωάννης Γουτεμβέργιος, τυπώνει το πρώτο βιβλίο, τη Βίβλο.
1917   Ξεσπά στην Αγία Πετρούπολη η Φεβρουαριανή Επανάσταση, που οδήγησε στις 2 Μαρτίου  στην πτώση του Τσάρου και τον τερματισμό της χιλιόχρονης βασιλείας στην Ρωσία...

1940   Η Γουόλτ Ντίσνεϊ παρουσιάζει την ταινία κινουμένων σχεδίων «Πινόκιο», που βασίζεται στο ομώνυμο γνωστό παραμύθι του Κάρλο Κολόντι.
1942   Οι πρώτες οι πρώτες βόμβες του Άξονα πέφτουν σε έδαφος των ΗΠΑ, σε πετρελαιοπηγή στην Καλιφόρνια.
1943   Ιδρύεται στην Αθήνα η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (Ε.Π.Ο.Ν.), έχοντας στις τάξεις την αφρόκρεμα της νεολαίας, η οποία ανέλαβε σημαντική δράση την περίοδο της γερμανικής κατοχής. 
 1944 Τμήμα του μηχανικού του ΕΛΑΣ Νοτίου Ολύμπου ανατινάζει την ταχεία γερμανική αμαξοστοιχία αρ. 53, με αποτέλεσμα το θάνατο 450 Γερμανών, εκ
των οποίων το 1/3 ήταν αξιωματικοί.
1948  Τμήματα του ΔΣΕ Πελοποννήσου μπαίνουν στο Γύθειο και απελευθερώνουν από τις φυλακές 25 πολιτικούς κρατούμενους.
 1954   Γίνεται ο πρώτος μαζικός εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας, σε παιδιά, στο Πίτσμπουργκ, της Πενσιλβάνια, των Η.Π.Α.
1966   Οι τηλεοπτικοί δέκτες στην Ελλάδα λαμβάνουν για πρώτη φορά το πρόγραμμα του ΕΙΡ.
1966 Ολοκληρώνεται νέο πραξικόπημα - το 15ο από το 1949 -  στη Συρία, από τους κόλπους του κόμματος Μπάαθ. Στην εξουσία έρχεται ο Σαλάχ Τζαντίντ.
1973 Οι φοιτητές, που έχουν εξεγερθεί κατά της Χούντας των συνταγματαρχών, καταλαμβάνουν τη Νομική.
1983 Το μικρό επιβατηγό οχηματαγωγό «Χρυσή Αυγή», της εταιρείας Πολέμη, ναυαγεί μεταξύ Εύβοιας και Άνδρου. Οι 24 από τους 37 επιβάτες και μέλη του πληρώματος χάνουν τη ζωή τους.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.