Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Σαν Σήμερα... 5 Φεβρουαρίου


1597
Γιαπωνέζοι χριστιανοί (Κιρισιτάν στα ιαπωνικά) σκοτώνονται με διαταγή των αρχών ως απειλή για την ιαπωνική κοινωνία.

1669 Ο Μολιέρος παρουσιάζει επίσημα τη θεατρική κωμωδία «Ταρτούφος», με τεράστια επιτυχία.

1930 Εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο οι Ελληνίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Θα πρέπει να περάσουν ακόμα 14 χρόνια, έως τον Απρίλη του 1944, ωσότου οι γυναίκες αποκτήσουν από το ΕΑΜ το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι (εκλογές για την ανάδειξη του Εθνικού Συμβουλίου στην Ελεύθερη Ελλάδα).
Οι Ελληνίδες του 1930 στις κάλπες

1940 Ενώ ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη αρχίσει, το Ανώτατο πολεμικό συμβούλιο της Αγγλίας και της Γαλλίας αποφασίζει την αποστολή εκστρατευτικού σώματος στη Φινλανδία με σκοπό να πάρει μέρος στον πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης.

1960 Οι ΗΠΑ απορρίπτουν την πρόταση για σύναψη συμφώνου μη επίθεσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Συμφώνου της Βαρσοβίας.

1966 Ένας νεκρός, πενήντα τραυματίες και πέντε χιλιάδες άστεγοι από ισχυρό σεισμό στην Ευρυτανία.

1973 Πραγματοποιείται συγκέντρωση 500 φοιτητών στο προαύλιο της Ανωτάτης Εμπορικής Σχολής (ΑΣΟΕΕ) σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους 12 συναδέλφους τους που κλήθηκαν σε απολογία από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της σχολής για τη συμμετοχή τους στις διεξαγόμενες κινητοποιήσεις κατά του Καταστατικού Χάρτη της Χούντας για την Παιδεία. Σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές με την αστυνομία.

1983 Ανακοινώνονται τα στοιχεία της απογραφής του 1981, βάσει των οποίων ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 9.740.411 άτομα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.