Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Σαν σήμερα... 8 Φεβρουαρίου

 
1600   Η Ιερά Εξέταση καταδικάζει σε θάνατο διά της πυράς τον φιλόσοφο Τζορντάνο Μπρούνο, γιατί υποστήριζε την ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου.

1828   Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Ιούλιος Βερν.

1904   Ο ιαπωνικός στόλος
επιτίθεται στη ρωσική ναυτική βάση του Πορτ Άρθουρ, σηματοδοτώντας την έναρξη του ρωσο-ιαπωνικού πολέμου, ο οποίος διήρκεσε έως τις 5 Σεπτέμβρη 1905 με νίκη των Ιαπώνων και επέδρασε καταλυτικά στη ρωσική επανάσταση του 1905 («γενική δοκιμή», κατά τον Β. Ι. Λένιν, της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης του 1917).

1916   Ποιητές και καλλιτέχνες συναντώνται στο καμπαρέ «Βολταίρος» της Ζυρίχης και αποφασίζουν να ιδρύσουν το κίνημα Νταντά. Ηγετική μορφή του, ο Ρουμάνος συγγραφέας Τριστάν Τζαρά. Βασικά χαρακτηριστικά του κινήματος: 1) Αγανάκτηση για τον παραλογισμό του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, 2) Αμφισβήτηση και απέχθεια για τον σύγχρονο πολιτισμό. Απόρριψη της αστικής κουλτούρας, 3) Απαντούν πιο πολύ με την πρόκληση, παρά με τις αισθητικές ιδέες τους.

1921   Πεθαίνει ο Πιοτρ Κροπότκιν, Ρώσος πρίγκιπας, από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του αναρχισμού.

1946   Η ΚΕ του ΕΑΜ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι θα απέχει από τις εκλογές της 31/3/1946, αν δεν εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για γνήσια διεξαγωγή τους.

1949   Τμήματα της 6ης Μεραρχίας του ΔΣΕ μπαίνουν στις Σέρρες.

1963   Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Ιράκ ανατρέπει το καθεστώς του στρατηγού Κασέμ. Στην εξουσία το κόμμα του Μπάαθ.

1969   Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ κυκλοφορεί στην Αθήνα ανακοίνωση, με την οποία καλεί τους φοιτητές να συμπαρασταθούν στους καθηγητές που διώκονται για τα πολιτικά τους φρονήματα.

1971   Οι «έξι» της ΕΟΚ αποφασίζουν να προχωρήσουν σε κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

1972   Πεθαίνει ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης και ερμηνευτής του ρεμπέτικου τραγουδιού Μάρκος Βαμβακάρης.

1975   Αγρότες της Ηλείας αποκλείουν με τα τρακτέρ την Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών και απειλούν να κινηθούν προς την Αθήνα, αν δεν αυξηθούν οι τιμές πώλησης των προϊόντων τους.

1980   «Φεύγει» από τη ζωή ο Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής Νίκος Ξυλούρης, ο οποίος σφράγισε με τη φωνή του κάποιες από τις πιο δυνατές στιγμές του ελληνικού τραγουδιού. Τραγούδια που εμπνεύστηκαν και ενέπνευσαν την αντιδικτατορική πάλη κι έγιναν σύμβολα αντίστασης κατά της χούντας.

1981 Είκοσι ένας φίλαθλοι χάνουν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίζονται στη «θύρα 7» του Σταδίου Καραϊσκάκη, κατά την έξοδο των φιλάθλων μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα Ολυμπιακού - ΑΕΚ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.