Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Τρεις μέρες μετά από τη λήξη των Συλλογικών Συμβάσεων στις επιχειρήσεις του Eπισιτισμού, των Ζαχαρωδών και των Ξενοδοχείων, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας εξακολουθεί να μην ανακοινώνει τίποτε για τις διαπραγματεύσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Πρόκειται για την τακτική που ακολουθεί εδώ και χρόνια, να συζητά με τους εργοδότες μακριά από τους εργαζόμενους για τους όρους αμοιβής κι εργασίας. Να υπογράφει τελικά τις επιλογές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που αφορούν τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. 

Με αυτόν τον τρόπο μείωσε το 2012 τους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων κατά 15%, στήριξε και αποδέχτηκε την συμφωνία ΓΣΕΕ και ΣΕΒ για τα 586 ευρώ και το διαχωρισμό νέων και παλιών εργαζομένων, υπέγραψε το 2013 την επιβολή 10ωρης απλήρωτης δουλειάς δίνοντας ένα καθοριστικό χτύπημα στο 8ωρο. 

Σήμερα τηρεί για ακόμη μια φορά «σιγή ιχθύος», γιατί ετοιμάζεται να παραδώσει ό,τι έχει απομείνει ως δικαίωμα: Την 5/θήμερη δουλειά. 

Πέρασαν 34 χρόνια μετά την κατάκτηση της 5/θήμερης εργασίας μέσα από Συλλογική Σύμβαση και 28 χρόνια μετά τη νομοθετική της καθιέρωση. Το 2010 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ νομοθέτησε τη μη εφαρμογή του 5/θήμερου στις ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις που δεν δεσμεύονταν από ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. 

Τώρα επιχειρούν, ξενοδόχοι και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας να μας πάνε πολλές δεκαετίες πίσω.
                                                   ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ!
Είναι πάγια απαίτηση των μεγαλοξενοδόχων να περάσει μέσα από τη Συλλογική Σύμβαση το 6/ήμερο. 
Είναι ένας ακόμη τρόπος να μειωθούν παραπέρα οι μισθοί μας από την αύξηση του χρόνου δουλειάς. Αυτό θα επιφέρει βαθιές ανατροπές στη ζωή όλων μας, ιδιαίτερα στις γυναίκες και σε εργαζόμενους σε βαριά επαγγέλματα. 
Καταργώντας εδώ και πολλά χρόνια τη σταθερή δουλειά, με την εφαρμογή πάνω από 16 μορφών ευέλικτης εργασίας, επιβάλλοντας μισθούς πείνας για όλο τον κλάδο, επικυρώνοντας την απλήρωτη δουλειά των νέων μέσα από δεκάδες προγράμματα «μαθητείας» - «κατάρτισης», επιχειρούν να ολοκληρώσουν την υποταγή τους στους εργοδότες, υπογράφοντας έξι μέρες δουλειάς την εβδομάδα.
Πρόκειται για εξέλιξη που έρχεται μετά την χθεσινή υπόδειξη του πρωθυπουργού να θεωρήσουμε «περασμένα - ξεχασμένα» όσα χάσαμε τα χρόνια της κρίσης, ότι καμία ανάκτηση απωλειών δεν πρόκειται να φέρει η έξοδος από τα μνημόνια. 
Ο χαρακτηρισμός των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων που καρατόμησε η κυβέρνηση σε συνέχεια των προηγούμενων, ως «παθογένειες», «δένει» απόλυτα με τη νέα συμφωνία ξενοδόχων και Ομοσπονδίας. 
Πρόθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου και στο κίνημα είναι η χρονιά που μόλις ξεκίνησε να σηματοδοτήσει την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, την ίδια στιγμή που ο λαός στενάζει από τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η υπεράσπιση όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει, δεν είναι υπόθεση καμιάς πλειοψηφίας ή μειοψηφίας, σε κανένα σωματείο ή Ομοσπονδία. 
Είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων.
Τα σωματεία έχουν καθήκον να μπουν μπροστά, να οργανώσουν αγώνα ενάντια σε όποια ακύρωση δικαιωμάτων. 
Το αίτημα για 5/θήμερο, 8/ωρο αποτελούσε το κεντρικό σύνθημα της αιματοβαμμένης εργατικής πρωτομαγιάς το 1886 κι από τότε πολλών θυσιών πρωτοπόρων εργατών σε όλο τον κόσμο.
Μια τέτοια κατάκτηση θέλει να παραδώσει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας στους ξενοδόχους. 
Είναι βαθιά νυχτωμένοι!
Να βρουν μπροστά τους τον κάθε εργαζόμενο στον κλάδο!
Απομονώστε τους!
Η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στον Επισιτισμό-Τουρισμό, καλεί όλα τα Σωματεία να συνεδριάσουν άμεσα, να προκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις, να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις.
Να διεκδικήσουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας με

ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

5/ΘΗΜΕΡΟ – 7/ΩΡΟ - 35/ΩΡΟ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΠΑΛΙΩΝ – ΝΕΩΝ!




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.