Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Στιγμιότυπα από την Γενική Συνέλευση και κόψιμο πίτας του Συνδικάτου μας

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ «ΤΑΛΩΣ» - 2017
Εισήγηση στην 4η Ετήσια Γενική Συνέλευση την Κυριακή 28 Ιανουαρίου        2018 στις     16:00     στο  Εργατικό Κέντρο Ν. Λασιθίου

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
1.    Απολογισμός Δράσης μας μέσα στο 2017
2.    Οικονομικός απολογισμός
3.    Έκθεση Ελεγκτικής επιτροπής
4.    Πρόγραμμα Δράσης για το 2018
5.    Κόψιμο πίτας

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου «ΤΑΛΩΣ», σας καλωσορίζουμε στη τέταρτη Γενική Συνέλευσή μας.
Ευχόμαστε Καλή Χρονιά, Υγεία, Αισιοδοξία και Δύναμη σ’ εσάς και τις οικογένειές σας και ό,τι προσωπικά επιθυμεί ο καθένας να το επιτύχει στην καινούρια χρονιά.
Διανύουμε τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας μας  σε πείσμα πολλών που προσπάθησαν να μας πολεμήσουν με κάθε μέσο. Είμαστε εδώ, είναι γεγονός (!) και η πορεία μας όλα αυτά τα χρόνια δείχνει πως συνεχίζουμε σταθερά, ανοδικά και μαχητικά.
Η χρονιά που μας πέρασε σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ήταν η καλύτερη από πλευράς προσέλευσης τουριστών και εσόδων. Οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου ευημερούν, αλλά οι εργαζόμενοι σ’ αυτές φυτοζωούν. Το πόσο εντατικά δουλέψαμε το ξέρει ο καθένας από εμάς και το πόσα κερδίσαμε από τον κόπο μας, επίσης το γνωρίζουμε όταν κάνουνε ταμείο και τα έσοδά μας δεν φτάνουν να καλύψουν βασικές ανάγκες μας.
Εντατικοποίηση της δουλειάς, ώρες εργασίας πέρα από το 8/ωρο οι οποίες ουδέποτε πληρώνονται, μαύρη εργασία, απληρωσιά, κατάφωρη καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων ήταν μέσα στην καθημερινότητά μας! Διώχνουν παλιούς έμπειρους εργαζόμενους και προσλαμβάνουν στη θέση τους νέους κάτω των 25 – ανειδίκευτους - για φτηνά εργατικά χέρια, βαφτίζουν μαθητές εισαγόμενους εργαζόμενους από δουλεμπορικά γραφεία οι οποίοι – τις περισσότερες φορές - ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο στο οποίο καλούνται να «μαθητεύσουν». Εκμεταλλεύονται τους μαθητευόμενους καλύπτοντας με αυτούς κανονικές θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα να μην βρίσκει δουλειά ένας έμπειρος και φυσικά να κερδίζει ο εργοδότης ο οποίος πληρώνει με ψίχουλα τον μαθητή.
Ένα - ένα τα εργασιακά δικαιώματά μας καταπατούνται με αποκορύφωμα το τελευταίο πολυνομοσχέδιο όπου ισοπεδώνονται βασικές κατακτήσεις πολύχρονων αγώνων.
Ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων τείνει να καταργηθεί και οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων κινδυνεύουν να μείνουν ακάλυπτοι στις ορέξεις των εργοδοτών.
Στον νομό μας έχει λήξει η συλλογική σύμβαση που κάλυπτε έστω και τσεκουρεμένα τις αμοιβές μας και οι ξενοδόχοι δείχνουν μεγάλη απροθυμία να διαπραγματευτούν εκ νέου με τους εργαζόμενους. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, καταλαβαίνετε πως θα είναι ολέθριο για τα εργασιακά μας, οι μισθοί μας θα κατρακυλήσουν κι άλλο και θα ακουμπήσουν το κατώτατο νομοθετημένο όριο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε συσπειρωμένοι και ετοιμοπόλεμοι στα σωματεία μας. Τώρα, ας αναρωτηθεί ο καθένας μας τί Σωματεία θέλουμε.
Ξέρουμε πως σωματεία είναι οι οργανώσεις όλων των εργαζομένων ενός κλάδου, ή μιας επιχείρησης και πρέπει να παίζουν σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στην υπεράσπιση των συμφερόντων μας, αλλά κυρίως στη συλλογική σκέψη και δράση απέναντι στις πολιτικές που οδηγούν την εργατική τάξη, την τάξη μας, σε μόνιμη εξαθλίωση, με σκοπό να υποταχτούμε όλοι στη βαρβαρότητα που θέλουν να μας επιβάλλουν.
Γι αυτό τα σωματεία πρέπει να είναι δυναμικά, δημοκρατικά και ανοιχτά, να συγκεντρώνουν στη δύναμή τους  όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, εθνικότητας, πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μελών τους απέναντι στην εργοδοσία και όχι να είναι τα τσιράκια των αφεντικών! 
Να αντιμετωπίζουν άμεσα κάθε επίθεση της εργοδοσίας στα δικαιώματα, στις απολύσεις, τους όρους δουλειάς. Να οργανώνουν και να κινητοποιούν τους εργαζόμενους.
Μέσα από αυτό το δρόμο τα σωματεία αποκτούν την εμπιστοσύνη των εργαζομένων, γίνονται δυνατά, δυναμικά, ανίκητα! Τέτοια σωματεία θέλουμε τέτοια σωματεία πρέπει να στηρίζουμε για να ξαναπάρει μπρος  το εργατικό κίνημα.
Και θα αναρωτιέστε τι κίνημα θέλουμε σήμερα…
Θέλουμε κίνημα οργανωμένο και προσανατολισμένο απέναντι στην εργοδοσία, και τα δεκανίκια της.
Θέλουμε κίνημα με δυναμική και  οργανωμένο με βάση τον τόπο δουλειάς και τον κλάδο του κάθε επαγγέλματος.
Θέλουμε κίνημα απαλλαγμένο από τους εγκάθετους της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων, θέλουμε κίνημα που να παλεύει όχι μόνο για επιμέρους βελτιώσεις, αλλά για το σύνολο των αναγκών των εργαζόμενων και για την ανατροπή και κατάργηση των εκμεταλλευτικών σχέσεων.
Για να γίνουν όλα αυτά, χρειάζεται συσπείρωση και στήριξη των σωματείων μας. Γιατί σωματείο είμαστε όλοι μαζί! Χωρίς την στήριξή σας απλά δεν υπάρχουμε.
Ένα παράδειγμα του τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί είναι η πολύ πρόσφατη περίπτωση του επιχειρησιακού σωματείου του Elounda Breeze.
17 απολυμένοι χωρίς ουσιαστικό λόγο, 17 οικογένειες στον δρόμο. Όμως πολεμήσαμε και πετύχαμε την επαναπρόσληψή τους. Δικαιωθήκαμε δικαστικά και την εβδομάδα που μας πέρασε συζητήθηκε η αγωγή των απολυμένων για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης. Είμαστε πεπεισμένοι πως και αυτό θα το κερδίσουμε.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Η χρονιά που μας πέρασε ήταν χρονιά αγώνα και πάλης. Παρά το πιεσμένο πρόγραμμα στις δουλειές μας και πολλές φορές εις βάρος της προσωπικής μας ζωής, βρήκαμε τον χρόνο να ασχοληθούμε με τα προβλήματα των εργαζόμενων, των απολυμένων, με πολύ συχνές επισκέψεις στην επιθεώρηση εργασίας, της οποίας την συμπαράσταση είχαμε πάντα όποτε χρειαστήκαμε - παρά την υποστελέχωσή της – με σύγκληση τριμερούς συνεργασίας στο υπουργείο εργασίας για τους απολυμένους του Elounda Breeze, ακόμη και μετάβαση στις Βρυξέλλες στα πλαίσια Ελληνο-ισπανικής συνεργασίας για την ανάδειξη προβλημάτων του κλάδου μας.
Ενδιάμεσα είχαμε βρει τον χρόνο να ιδρύσουμε και τράπεζα αίματος για τις ανάγκες των μελών μας και των οικογενειών τους.
Η επόμενη εβδομάδα, έχει οριστεί σαν εβδομάδα αιμοδοσίας όπου μπορεί να πάει ο κάθε ενδιαφερόμενος να δώσει αίμα για την τράπεζά μας.
Οι ώρες που μπορούμε να πάμε είναι 09:00 – 13:00 από Δευτέρα – Παρασκευή και επί πλέον την Δευτέρα και Παρασκευή μπορούμε να πάμε και απόγευμα 17:00 – 19:30. Αν θέλετε, το οργανώνουμε και ομαδικά να τραβήξουμε φωτογραφίες και να δημοσιεύσουμε στο site μας και στα τοπικά μέσα.
Η δράση μας για το 2018 πρέπει να επικεντρωθεί:

•    Στην υποχρεωτική εφαρμογή των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων σε Ξενοδοχεία, Επισιτισμό, Ζαχαρώδη για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου και στην υπογραφή της τοπικής κλαδικής με αμοιβές που να αποζημιώνουν για τις μειώσεις των τελευταίων χρόνων.

•    Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και εποχικών συναδέλφων.

•    Να απαιτήσουμε αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα επίπεδα που ήταν παλιά και να ισχύει για όλο το διάστημα της ανεργίας μας, όχι μόνο το 3/μηνο που ισχύει μέχρι τώρα.

•    Να απαιτήσουμε επαναφορά του εφάπαξ το οποίο από το 2016 ουσιαστικά καταργήθηκε και θα χορηγείται πλέον με την σύνταξη υπό μορφή επιδόματος.

Οι διεκδικήσεις μας βέβαια δεν σταματούν εδώ! 
Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε πάντα σε ετοιμότητα για Αγώνα!

Άγ. Νικόλαος 28 Ιανουαρίου 2018

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος: Λένα Νικολοπούλου

Η Γ. Γραμματέας: Βερόνικα Λεάνκα                       
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παραπάνω εισήγηση αποτελεί επίσημο κείμενο της 4ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου, θα γραφεί αυτούσια στο βιβλίο συνεδριάσεών του και θα κρατηθεί ως  πρωτότυπο κείμενο στον φάκελο "ΑΡΧΕΙΟ"
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.