Καμιά αποδοχή τετελεσμένων! Εργαζόμενε, πολέμα για τα δικαιώματά σου!

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Όχι στην εντατικοποίηση και στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις




Δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό:

Το καλοκαίρι του 2015 θα ζήσουμε συνθήκες ακόμη πιο βάρβαρης εκμετάλλευσης απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.
Η έλλειψη σε εργατικά χέρια σε όλα τα ξενοδοχεία και τα επισιτιστικά καταστήματα, δεν πρόκειται να καλυφθεί από τους εργοδότες με μόνιμο προσωπικό.
Η εξέλιξη των εργασιακών σχέσεων που χαρακτηρίζεται από την αύξηση των συναδέλφων που εργάζονται με συμβάσεις μιας μέρας, μέσα από δουλεμπορικά συνεργεία και με το καθεστώς μαθητείας, σε συνδυασμό με την αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού, θα επιβάλει ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση δουλειά.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το καθήκον του Συνδικάτου και των επιχειρησιακών σωματείων είναι να πάρουμε από τώρα μέτρα, ώστε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα την φυσική και ηθική εξόντωση των εργαζομένων του κλάδου.
Να δράσουμε άμεσα με στόχο 
  • την υπεράσπιση της σταθερής και μόνιμης δουλειάς με δικαιώματα
  • ανθρώπινες, ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες δουλειάς
  • την υπεράσπιση του 8ωρου και του 5θημερου, διεκδικώντας ταυτόχρονα  7ωρο, 5θημερο, 35ωρο. Να μην αποδεχτούμε ούτε 1 ώρα απλήρωτης δουλειάς, ούτε σε καθήκοντα άλλα απ” αυτά που έχει προσληφθεί ο κάθε συνάδελφος
  • Χρειάζεται, πρώτα απ' όλα, να απευθυνθούμε στις γυναίκες εργαζόμενες, που η ένταση της δουλειάς θα έχει όχι μόνο σοβαρή επίπτωση στην υγεία, αλλά και σε όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικογενειακής του ζωής. Ιδιαίτερα καμαριέρες, καθαρίστριες, σερβιτόρες κι εργαζόμενες στη λάντζα θα επιβαρυνθούν περισσότερο από την δουλειά που θα αυξηθεί.
  • Να ενημερώσουμε τους νέους και νέες συναδέλφους ότι η δουλειά χωρίς δικαιώματα δεν είναι ούτε προσωρινό φαινόμενο, αλλά ούτε και το μέλλον που ονειρεύονται, αυτό που θα τους επιτρέψει να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους.
  • Να υποδεχτούμε τα εκατοντάδες παιδιά που θα κάνουν πρακτική άσκηση, ή θα εργαστούν τζάμπα μέσα από προγράμματα voucher, ενημερώνοντας τους από την πρώτη μέρα για την ύπαρξη Σωματείου και Συνδικάτου στον χώρο και στον κλάδο, για την επιδίωξη των εργοδοτών να τους χρησιμοποιήσουν ως κύριο προσωπικό σε όλα τα παραγωγικά τμήματα. Να διεκδικήσουμε να πληρώνονται με τη συλλογική σύμβαση.
  • Να οργανώσουμε στα σωματεία και στο Συνδικάτο μας όλους τους «εξτρά» συναδέλφους μας. Να επιδιώξουμε να γνωρίσουν τα δικαιώματά τους και να επιβάλλουμε στην εργοδοσία να τους πληρώνει με τη συλλογική σύμβαση.
  • Να μπουν μπροστά όλα τα διοικητικά συμβούλια, να απαιτήσουν τώρα προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Να διεκδικήσουμε να προσληφθούν με προτεραιότητα όσοι σήμερα κάνουν λίγα μεροκάματα το μήνα, ή δουλεύουν για σύγχρονους δουλεμπόρους.
  • Να ακυρώσουμε στην πράξη κάθε προσπάθεια των μεγαλοξενοδόχων να εκμεταλλεύονται εργαζόμενους με μπλοκάκι παροχής στια αύξηση σε τουριστικές αφίξεις και διανυκτερεύσεις. Επιβάλλεται από την εργοδοσία για να μεγαλώσει η εκμετάλλευση ώστε να αυξηθούν τα κέρδη της.
Για αυτό θέλει να σηκώσουμε ανάστημα σαν κίνημα στο κλάδο, να τσακίσουμε κάθε προσπάθεια να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους δούλους.

Να φωνάξουμε όλοι μαζί ότι
Δεν θα μας πεθάνουν στη δουλειά
Να απαιτήσουμε
Ζωή με πλήρη δικαιώματα

Προειδοποιούμε το συλλογικό όργανο των ξενοδόχων, τους εστιάτορες και την ΓΣΕΒΕΕ ότι θα ανταποδώσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς που κάνουν για να αποδεχθούν οι εργαζόμενοι την εργασιακή βαρβαρότητα που μας ετοιμάζουν.

Τους στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν θα δείξουμε
Καμία ανοχή στη σύγχρονη δουλεία
και ότι θα είμαστε
Όλοι στον αγώνα για μόνιμη εργασία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Από το Blogger.